gagasek 29.09.05, 16:47 Moja przyjaciółka otrzymała wyniki testu PAP-pa i potrójnego i obydwa wyszły nie najlepiej. Jest umówiona na amniopunkcje. Powiedzcie czy są jakieś szanse że dzidzia będzie zdrowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janka39 Re: złe wyniki testu potrójnego i PAP-PA 29.09.05, 17:08 nie jestem specjalista, ale moim zdaniem sznase na to są b. duze. Test PAPP-a moze jest i dobry, ale z tego forum wnosze, ze zazwyczja tylko niepotrzebnie stresuje kobiety. Jego wyniki sa przeciez tylko statystyczne, wiec zakaldaja tylko statystczne prawdopodobienstwo wystapienia wady genetycznej. Mnie tez namawiano na to badanie, ale zrezygnowalam. I teraz sie ciesze. Skonsultowalam te decyzje ze znajoma lekarka z kliniki ginekologii i dzieki niej uniknelam stresu. Ponoc wielu lekarzy kwestionuje zasadnosc robienia tego testu. Zreszta na forum sporo juz o tym bylo. Poszukaj i poczytaj. Bedzie dobrze, zobaczysz... A przyjaciolce zycze zdrowego maluszka Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa1 Re: złe wyniki testu potrójnego i PAP-PA 29.09.05, 17:37 To jedynie prawdopodobieństwo. Robiłam PAPPa i test potrójny, t. potrójny wykazał możliwość istnienia wady ZD 1:50. Prawdopodobieństwo duże aczkolwiek to jedynie 2%. Amniopunkcja wykluczyła ZD. W laboratorium powiedziano mi, że bardzo rzadko ryzyko wady z testu potrójnego potwierdza się w amniopunkcji. Sama w swoim czasie bardzo dużo pisałam zarówno zaniepokojona przed amniopunkcją jak i doświadczona już po. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=27396115&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25924530&v=2&s=0 Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś