Dodaj do ulubionych

pytanie dotycz.ferrum lek

04.10.05, 08:58
witajcie
czy kiedyś miałyście zapisane żelazo o naziwe ferrum lek, bo ja dostałam to i
na opakowaniu pisze żeby je żuć. Tylko, ze ono nie da się żuć bo się
zwyczajnie kruszy, wiec mam pytanko czy to tak ma byc czy ono moze jest
zepsute??? choć termin wazności kończy sie dopiero za rok. proszę o rade.
Obserwuj wątek
    • tankgirl5 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 09:16
      Hej ja biorę oid dłuższego czasu to żelazo. Muszę przyznać, że jedyne które mój
      organizm tolerujesurprised Tych tabletek się nie gryzie, tylko ssasmile Ja stosuje po
      posiłku.
      • jbasko Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 09:29
        wiesz, tez mi to przyszło do głowy, ale dlaczego pisze żuć??? przecież to nie
        to samo co ssac.
    • eewaa3 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 10:38
      Hej,ja tez biore to żelazo-niby do żucia....Pozdrawiam
    • jbasko Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 10:51
      ale czy ono się żuje czy się kruszy jak starsz się to robić? bo już zgłupiałam,
      czy mam to ssać?
      • eewaa3 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 10:53
        Ja to rozgryzam(jak cukierka),bo żuć sie raczej nie da.
    • iws Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 11:33
      hej ! biorę ferrum już 3 miesiące i jestem bardzo zadowolona - dobrze się
      toleruje i wchłania (tylko pamiętaj, że najlepiej w towarzystwie wit.c, czyli
      np popite wodą mineralną z cytrynką )a moje wyniki się zdecydowanie poprawiły.
      Ja tabletki po prostu bardzo dokładnie rozgryzam aż się rozpuszczą.
      pozdawiam !
    • yasmeen Re: pytanie dotycz.ferrum lek 04.10.05, 11:44
      hihi, mam to samo. Najpierw ze zdziwieniem przeczytalam, ze to tabletki do
      zucia, potem probowalam zuc i kiszka. Przeszlam w tryb ssania smile
      Inna sprawa, ze dla mnie maja smak okropny... Juz wolalabym, zeby w ogole nie
      mialy smaku niz ta pseudoczekolada...

Yas
    • begonia4 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 05.10.05, 10:58
      Te tabletki tak naprawde są do ssania. Dobrze sie rozpuszczają i mają przyjemny
      kawowy smak. Pozdrawiam
    • mrowka75 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 05.10.05, 12:33
      Te tabletki możesz ssać, gryźć i połykać, albo po prostu połykac bez
      rozgryzania jeśli Ci nie smakuje. Efekt wchłaniania i działania ten sam. Nie ma
      potrzeby przyjmowania go na czczo, ani w towarzystwie kwasów (jest to żelazo
      tzw trójwartościowe i nie potrzebuje zakwaszania środowiska, aby dobrze się
      wchłaniać).W obecnej chwili jest to najlepsze żelazo doustne dostępne na rynku.
      Pozdrawiam.
      • karolinka123 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 05.10.05, 14:31
        hihi ja tez biore ten lek i zwyczajnie go gryze bo ssac sie nie da! no i czesto
        mi sie zapomina wiec nie biore go o stalych porach.ale jest ok!
        • baby5 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 06.10.05, 11:51
          Witam Wassmile Podczas całej ciąży brałam na początky Sorbifer a potem Ferrum Lek.
          Twierdził lekarz, ze nie ma on żadnych skutków ubocznych na zębacz i może w
          czasie ciąży tak było ale po... Do dzisiaj walczę z paskudnym nalotem a to już
          ponad 8 miesięcy i jedynie zabieg dentystyczny podziała cokolwiek w tym
          kierunku... Osobiście o wiele bardziej radziłabym przyjmować żelazo w postaci
          tabletek do połykania...

Pozdrawiam
          Baby (gg5266899)
          • mrowka75 Re: pytanie dotycz.ferrum lek 06.10.05, 14:08
            Ferrum biore już pół roku jedną tabletkę dziennie. Nie mam żadnego nalotu na
            zębach, ani trochę. Może masz słabsze szkliwo. A może nalot pochodzi z innych
            źrodeł. Poza tym jesli ktoś ma takie kłopoty, to można doradzić połykanie tej
            tabletki w całości bez rozgryzania. Wchłania się tak samo dobrze.
            ja po sorbiferze fatalnie czułam się żołądkowo, do tego w pierwszej ciąży
            hemoglobina spadała mi poniżej 9 pomimo codziennego łykania kilku sztuk
            dziennie, musiałam przejśc na preparat domięśniowy. Teraz w drugiej ciąży biore
            tylko ferrum, a hemoglobina nie spadła mi poniżej 12, a obecnie mam 13,2 - więc
            wzrosła o jedną jednostkę. I łożysko jest bardzo ładne, czego nie można było
            powiedziec o łożysku w poprzedniej ciązy - które własnie dzięki anemii
            przedwcześnie się zestarzało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka