Dodaj do ulubionych

kontrola z ZUS w ciąży

05.10.05, 20:04
Witam. Jestem w ciąży (4 m-c) ale pierwszy na zwoolnieniu. Czytam różne wątki
o kontrolach z ZUSu. Możecie mi powiedzieć jak to wygląda i czy mogę się
jakiejś kontroli spodziewać już od przysłego mieiąca (bo wtedy wypłaty
przejmuje chyba właśnie ZUS). Jestem na zwolnieniu z powdu trudnych warunków
w pracy. Lekarz niepoinformował mnie jak to może wyglądać. Zwolnienia będą
przedłużane co miesiąc.
Obserwuj wątek
    • adanko77 Re: kontrola z ZUS w ciąży 05.10.05, 20:13
      Nie koniecznie musisz miec taka kontrole-tym bardziej jesli na zwolnieniu masz
      zaznaczone ze mozesz chodzic
    • madziolina07 Re: kontrola z ZUS w ciąży 05.10.05, 20:29
      Ja się tego baardzo obawiam, bo jestem w 12tc a mój szef nie wiedząc jeszcze o
      tym awansował mnie na prezesa firmy ze zwykłej sekretarki, a co się z tym wiąże-
      powiększył by baaardzo znacznie pensję, tj.z 850 na 10 000 zł!!! a mój gin
      poinformował mnie ostatnio,że muszę iść na zwolnienie i tak już chyba zostanie
      do rozwiązania. jak myślicie? jakie będą tego konsekwencje?
      • iza805 Re: kontrola z ZUS w ciąży 05.10.05, 20:39
        ja byłam w podobnej sytuacji tylko moje wynagrodzenie z 500 zł na 1500 w
        związku z tym że na początku byłam na pół etatu. Kontrolowali mnie z każdej
        strony! na początku czy rzeczywiście pracowałam w firmie itp póżniej w domu
        choć miałam-2 więc mogłam chodzić póżniej jeszcze raz zawitali do firmy czy
        przypadkiem tam pomimo zwolnienia nie pracuje! paranoja! a zwolnioenia miałam
        takie na miesiąc więc to nie prawda że przy takich lekarz daje-1 tzn leżenie w
        domku!
    • gazetatlen Re: kontrola z ZUS w ciąży 05.10.05, 20:32
      dłuższe zwolnienia czyli takie 30 dniowe wymagają adnotacji że trzeba leżeć.
      Zaczynam się obawiać takiej kontroli bo niby co mam powiedziec?
      • azija1 Re: kontrola z ZUS w ciąży 05.10.05, 20:44
        Skąd wy macie takie informacje, że trzeba leżeć jak się ma zwolnienie na 30
        dni?? Ja mam teraz 40 dniowe, po szpitalu i nie mam wcale, że mam leżeć.
        Zobaczę jakie będę mieć następne, bo mam mieć przedłużone. Ale sporo moich
        znajomych było na zwolnieniach w ciąży i nie miałuy zaleconego leżenia.
        Pozdrawiam!
    • saaba83 Re: kontrola z ZUS w ciąży 05.10.05, 20:55
      Mnie wlasnie kontroluja..w tym tygodniu powinnam dostac pieniadze, a zamiast
      tego wczoraj dostalam pismo, ze nie wyplaca narazie nic, tylko zaczynaja
      kontrole w sprawie mojego zatrudnienia (czy niby nie na lewo). Dzis pracodawca
      dostal od nich wezwanie na jutro.. nie wiem co bedzie dalej i ile to bedzie
      trwalo, ale sie w sumie tego spodziewalam.. tylko, ze Zus jest taka instytucja,
      ktora lubi szkodzic zamiast pomagac, wiec mam nadzieje, ze wszystko skonczy sie
      dobrze dla mnie, bo inaczej bede bez pieniedzy, ktore juz by sie przydaly uncertain
      Powodzenia !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka