Dodaj do ulubionych

leżaczek do kąpieli???

12.10.05, 17:23
Czy któraś z Was używała leżaczka z materiału albo plastikowej foczki do
pomocy przy kąpieli. Chciałbym coś takiego zakupić ale nie wiem co sie lepiej
sprawdza i czy wogóle warto kupować cos takiego.
Zanalazałam na allegro aukcje żeby było wiadomo o czym mówię:
www.allegro.pl/show_item.php?item=62007031
www.allegro.pl/show_item.php?item=60172810
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 17:55
      Lepsza będzie taka gąbka na dno wanienki, w kształcie bodajże misia. Dużo osób
      sobie chwali.
      • lidiusz1 Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 19:22
        mama_kotula napisała:

> Lepsza będzie taka gąbka na dno wanienki, w kształcie bodajże misia. Dużo
        osób
        > sobie chwali.

Gabka odpada, nie zawsze da się ją dokładnie wysuszyć i jest niezłym
        siedliskiem róznych świństw.
      • aj32 wanienka BABY ONDA 13.10.05, 13:32
        Ja kupiłam taką włoską wanienkę i jest superowa. Ma dwupozycyjne profile (z
        jednej strony leżaczek, z drugiej jakby fotelik - idealnie wyprofilowane
        tworzywo, podtrzymujące dzidziusia i dające mamom swobodne ręce)
        Kupiłam na allegro, bo fabryczne dochodzą nawet do 90 zł 9ze stelażem do 158zł!)
        pozdrawiam
        asia

• lidiusz1 Re: wanienka BABY ONDA 13.10.05, 13:41
          aj32 napisała:

> Ja kupiłam taką włoską wanienkę i jest superowa. Ma dwupozycyjne profile (z
          > jednej strony leżaczek, z drugiej jakby fotelik - idealnie wyprofilowane
          > tworzywo, podtrzymujące dzidziusia i dające mamom swobodne ręce)
          > Kupiłam na allegro, bo fabryczne dochodzą nawet do 90 zł 9ze stelażem do
          158zł!

Wanienke już mam więc niestety odpada.
        • bonkreta Re: wanienka BABY ONDA 13.10.05, 17:27
          Też mam Ondę i jestem w niej zakochana wink
    • kingaolsz Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 18:01
      Mialam taki lezaczek z flanela (jak w drugim linku) i zdecydowanie polecam,
      sprawdzal sie przez wiekosc pierwszego roku zycia synka. Rewelacja dla mnie.

Pozdr
      Kinga
    • martina.15 Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 18:04
      podobno gabka jest niefajna, szybko nasiaka woda, ciezko ja wygotowac, a to ze
      jest przez cala kapiel mokra, przylega do ciala dzidzi i moze byc przez to
      nieprzyjemna.
      ja chyba kupie foczke.
    • jola777 Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 19:01
      Kupilam plastikowa foczke ale nie uzywalam bo mala wpadala w nia tak ze trudno
      bylo mi rozlozyc jej rece aby ja umyc pod paszkami.Kapie sama mala ale naprawde
      mozna dac rade bez zadnych sprzetow, na poczatku mozna wylozyc wanienke tetrowa
      pielucha.
      • maminka1 foczka :) 12.10.05, 19:33
        Zdecydowanie smile Zycie mi uratowała, bo młody nie bardzo lubił, jak mi się ręce
        chwialy, gdy trzymałam go do kąpieli (albo tatusiowi). Gąbka wydawała mi się
        mniej higieniczna - trzeba dobrze wypłukiwać, dobrze wysuszyć, prać... Podobnie
        leżaczek. A plastikowa foczka - wystarczy przemyć, przetrzeć, zaraz jest czysta,
        sucha i gotowa na następny raz smile
        • lidiusz1 Re: foczka :) 12.10.05, 19:44
          To ja już sama nie wiem na co się zdecydować. Jeden głos za leżaczkiem i jeden
          za foczką smile
          • kocianna pingwinek :D 12.10.05, 19:47
            ja dostałam pingwinka - bardzo podstawowa wersja foczki, przypominająca kosmitę.
            Przydał mi się dopiero... jak Lidzia miała 3 miesiące i wyjechaliśmy na długi
            weekend w miejsce, gdzie byla tylko zwykła kabina prysznicowa. I do chodzenia na
            basen się przydawało. W wanience myłam ją bez żadnych akcesoriów, a myłam sama,
            bez męża. Nawet tetrówki na dno nie kładłam, nie było źle smile
            • kuncwotek Re: pingwinek :D 12.10.05, 20:52
              dziewczyny a ja mam gąbkę i jestem bardzo zadowolona. Dzidzia sobie grzecznie
              na niej leży. Po każdej kąpieli dobrze ją płuczę, wyciskam i suszę. Mała jak
              dotąd nie ma żadnej wysypki przez te niby liczne bakterie. Zresztą mój
              chrześniak 2 lata temu tez kąpał się na takiej gąbce i wszystko było wporządku.
              A może Wy troche panikujecie z tymi zarazkami?? Pozdrawiam
              • dazzle Re: pingwinek :D 12.10.05, 21:04
                wiesz, tu raczej nie chodzi o infekcje skórne, tylko o grzyby i śluzowce - w
                przypadku dziewczynki grzyby są szczególnie groźne, bo mogą spowodować infekcję
                pochwy, ktora nie jest jeszcze dobrze chroniona pałeczkami kwasu mlekowego. a
                gąbka jest świetnym siedliskiem takich paskudztw. i tyle. każdy i tak robi co
                uważa za stosowne.
                ale. jeśli ubranka dziecka trzeba starannie prać, niektórzy nawet zalecają
                prasowanie, żeby je odkazić - to dlaczego podobnej higieny mialoby się nie
                zachowywać przy myciu dziecka? wychodzi na to, że taką gąbkę trzeba wygotowywać
                po każdym myciu.
                • kuncwotek Re: pingwinek :D 12.10.05, 21:15
                  dazzle napisała:

> wiesz, tu raczej nie chodzi o infekcje skórne, tylko o grzyby i śluzowce - w
                  > przypadku dziewczynki grzyby są szczególnie groźne, bo mogą spowodować
                  infekcję
                  >
                  > pochwy, ktora nie jest jeszcze dobrze chroniona pałeczkami kwasu mlekowego. a
                  > gąbka jest świetnym siedliskiem takich paskudztw. i tyle. każdy i tak robi co
                  > uważa za stosowne.
                  > ale. jeśli ubranka dziecka trzeba starannie prać, niektórzy nawet zalecają
                  > prasowanie, żeby je odkazić - to dlaczego podobnej higieny mialoby się nie
                  > zachowywać przy myciu dziecka? wychodzi na to, że taką gąbkę trzeba
                  wygotowywać
                  >
                  > po każdym myciu.

Powiem szczerze, że bardzo mnie zmartwiłaś tym, bo nie wiedziałamcrying Może
                  rzeczywiście nie powinnam Jej kąpać na tej gąbce?? Dzięki za radę i pozdrawiam
    • deotyma11 leżaczek 12.10.05, 20:57
      Jest super. Używaliśmy go dokąd mała nie zaczęła samodzielnie siedzieć. Moim
      zdaniem lepszy niż foczka bo dziecko leży na miękkim materiale a nie
      bezpośrednio an plastiku, fuj.
    • elza78 Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 21:40
      lezaczek uzywalismy puki nie odpadl pepek, super sprawa - przydal sie, ale te z
      allegro sa drozsze, my nasz kupilismy w gdanskim akpolu za okolo 7 zlotych!!!
      • lidiusz1 Re: leżaczek do kąpieli??? 12.10.05, 22:18
        elza78 napisała:

> lezaczek uzywalismy puki nie odpadl pepek, super sprawa - przydal sie, ale te
        z> allegro sa drozsze, my nasz kupilismy w gdanskim akpolu za okolo 7 zlotych!!!
        >
        Ja też widziałam w akpolu za 9 zł chyba, ale poszukalam na allegro żeby było
        wiadomo o co chodzi. Chyba jednak zdecyduje sie na ten leżaczek
        • karolinazajac Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 09:12
          Leżaczek jest naprawdę super! Co prawda mówię nie na podstawie własnego
          doświadczenia przy kąpieki, ale moi dwaj młodsi bracia byli kąpani na leżaczku
          i rodzice bardzo go chwalą. Teraz, kiedy ja spodziewam się maleństwa, zachęcają
          mnie do takiego zakupu i osobiście jestem zdecydowana to zrobić smile
          • agakra Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 09:56
            a najlepiej położyć zwykłą pieluszkę i dobrze trzymać dziecko. Moja znakoma
            miała jakąś matę, dodatkowo myła dziecko gąbką, nie domyła mate i jakąś dziecko
            ma bakterie i leżą w szpitalu.
    • ulaw-k Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 11:57
      Kupiliśmy z mężem foczkę, bo foczka ma gumowe przyssawki i super mocno
      przytwierdza sie do dna wanienki. W sklepie porównaliśmy właśnie foczkę z
      leżaczkiem i leżaczek wydawał nam sie mało stabilny przez to, że nie miał tych
      przyssawek. Ale jeszcze nie wiem jak foczka się sprawdzi bo maluszek ciągle w
      brzuchu wink
    • visenna2 Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 13:56
      Na szkole rodzenia położna odradzała foczki (bo niewygodne) i gąbkowe wkładki
      (bo hodują się w nich bakterie) i maty antypoślizgowe z przyssawkami (bo na
      przyssawkach hodują się grzybki). Powiedziała, że najlepiej kąpać dziecko
      trzymając je w rękach, ewentualnie w tetrowej pieluszce (jak w hamakusmile którą
      można potem wyprać.
      To tyle wiedzy teoretycznej, praktycznej niestety jeszcze nie posiadamsmile))
      • elza78 Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 17:17
        w praktyce ten lezaczek to nic innego jak taki skrawek materialu naciagniety na
        stelaz, zdejmujesz gotujesz i uzywasz zwyczajnie...
        dziecko ma wygodniej jak w plastikowej foczce
        co do stabilnosci to wezcie pod uwage ze noworodek wazy okolo 3-4 kilo i jest
        malenki, naprawde starczy lezaczek i jest mu wygodnie i rodzicom tez, masz
        jakby dodatkowa reke smile do podtrzymania malucha smile
    • aliszka25 Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 18:00
      ja od początku używam takiego leżaczka i uważam, że jest fantastyczny!!! Bez
      niego nie wyobrażam sobie kąpieli córeczki
    • kingaolsz Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 22:32
      Ja tylko w kwestii higienicznosci lezaczka jeszcze sie dopisze.
      Ta flanele po kazdym uzyciu zdejmowalam i w rekach przepieralam, co kilka uzyc
      pralam ( mozna nawet wygotowac). Nic sie na pewno nie zalegnie na nim.

Pozdr
      Kinga
    • martina.15 Re: leżaczek do kąpieli??? 13.10.05, 22:39
      chyba poradzilyscie wiekszej ilosci ludzi... bardzo duzo glosow za lezaczkiem,
      to chyba ja tez sie zdecyduje... jak dobrze ze jest to forum smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka