Dodaj do ulubionych

Falvit moze byc?

12.10.05, 22:37
Hej Dziewczyny, wczoraj zrobilam test i jestem w ciazy smile Jeszcze nie bylam u
lekarza, ale mam pytanie: czy nadal moge brac co dziennie Falvit? Czy lepiej
zmienic na cos innego? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marybg Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 00:13
      Falvit jest super!Ja do tego jeszce biorę Folik-czyli kwas foliowy!Polecam.Ja
      już jestem w 7 miesiącu i wszystkie wyniki ok.
    • 19maj Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 06:27
      ja też brałam przez całą ciążę Falvit i folik i jest ok. Spokojnie możesz brać.
      pozdrowienia i dużo zdrówka dla Ciebie i maluszka
    • joa33 Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 08:22
      dzieki Dziewczyny, kw foliowy tez lykam (lykalam przez dobre kilka tygodni).
      Pozdrowienia!
      Joa
      • kokons Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 08:58
        A ja na poczatku bralam tylko kwas foliwy wg zalecen lekarza, ktory witaminy
        wprowadzil dopiero po 3 miesiacach...
    • esse1 Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 12:07
      Na początku. o ile lekarz nie zaleca, nie ma potrzeby faszerować się
      witaminami. Nadmiar też może zaszkodzić. Oczywiście kwas foliwy wskazany jak
      najbardziej. Kiedy juz trzeba uzupelniac witaminy to Falvit jest OK, tyle
      tylko, że nie zawiera żelaza. Jesli zaczyna go brakowac, to zamiest kosmicznie
      drogich jak Elevit, Prenatal czy Materne warto kupic Feminatal- ma taki zestaw
      witamin i minerałów jak potrzeba, a w opakowaniu jest 60 tabletek, nie 30. U
      mnie zadzialal super i hemoglobina wrocila szybko do bezpiecznego poziomusmile
      Pamietaj, ze absolutnie nie wolno na wlasna reke przjmowac witaminy A i tranu
      (ktory ja zawiera) - nadmiar moze powodowac niedorozwoj plodu.
    • katecat1 Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 12:09
      Ja na początku również tylko kwas foliowy, od 3 miesiąca prenatal (jedo
      opakowanie), ale znajoma połozna poleciła mi falvit i do końca ciąży brałam
      falvit. Miłek urodził się zdrowiutki i duży - 3800 i 57cm. A falvit biorę dalej
      bo karmię.
      • misia_7 Re: Falvit nie zawiera żelaza? 13.10.05, 12:24
        to czemu dostałam go na słabą hemoglobinę ? uncertain
        • olek771 Re: Falvit nie zawiera żelaza? 13.10.05, 12:40
          Od samego początku ciąży (i jeszcze przed zajściem w nią) do 13 tygodnia brałam
          tylko Folik. Teraz biorę Prenatal. Jestem zwolennikiem ostrożności, więc
          radziłabym zapytać lekarza prowadzącego, kiedy i jakie witaminy brać (i czy już
          teraz). To on Cię zna i widzi Twoje wyniki, więc będzie mógł podjąć decyzję.
          Pozdrawiam.
    • martina.15 Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 15:41
      ja najpierw bralam Folik tylko, potem wrzucilam z potrzeby witamine B complex, a
      potem w 4 miesiacu dzidzia wyprala ze mnie wszystkie dobre skladniki i zaluje ze
      nie bralam od poczatku Falvitu. wlasciwie nie rozni sie skladem od tych
      horrendalnie drogich a jest naprawde dobry. nawet jak laczysz Folik+Falvit to Ci
      taniej wychodzi smile
    • marybg Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 18:53
      Ktoś wyżej podał błędna informację,że Falvit nie zawiera żelaza.Nie jest to
      prawdą=Falvit ma w swoim składzie żelazo!
      • misia_7 Marybg 13.10.05, 20:30
        dzięki za sprostowanie, łykam dalej wink
    • annor Re: Falvit moze byc? 13.10.05, 20:10
      Ja do 3 m-ca brałam tylko Folik a teraz czyli od 4 m-ca biorę Prenatal, ale
      Falvit jest jak najbardziej OK. Trzeba uważać na witaminy w ciąży, szczególnie
      jeśli ma się problemy z tarczycą, ja mam nadczynność i nie mogę łykać witamin
      zawierających jod - bez tego pierwiastka jest tylko Falvit i Prenatal.
      • eem Re: Falvit moze byc? 18.10.05, 09:57
        Dziewczyny mam pytanie. Dotychczas zażywałam Maternę i byłam z niej zadowolona
        ale po przeczytaniu Waszych postów pomyślałam, że może rzeczywiście nie ma co
        przepłacac i kupiłam Falvit. Przeanalizowałam skład. I okazało się, że w
        Maternie jest o wiele mniej witaminy A (1 500 j.m) niż w Falvicie - ( 5 000
        j.m.). Wiem też, że z wit.A w cąży trzeba uważać. Czy zatem nie będzie
        przekroczona dzienna dawka dla kobiet w ciąży? W aptece powiedziano mi,że
        Materna ma najlepszy skład - stąd porównania do niej. Juz sama nie wiem czy mam
        zażywać.Inne składniki - żelazo 60 mg - Materna, Falvit - 32,86 mg . To chyba z
        tych ważniejszych. NO i nie ma w falvicie kwasu foliowego ale to nie problem bo
        mozna - ja pisałyście - brać osobno.
        Pozdrawiam serdecznie
        • gosiek289 Re: Falvit moze byc? 18.10.05, 10:03
          Ja też biorę od początku Maternę - wielu lekarzy proponowało mi ją - mówiąc, iż
          ma najlepszy skład.
          Fakt jest droga sad - ale to jest mniej niz 30 zł na miesiąc - to tyle co jedna
          duża pizza( sorki za porównanie )
          • siula5 Re: Falvit moze byc? 18.10.05, 12:41
            Słyszałam że od Materny się tyje i rodzą się dzieci "Many" hm... brałam Materne
            od początku, jestem w 25 tygodniu i przytyłam od początku ciąży 17 kg- dużo.
        • siula5 Re: Falvit moze byc? 18.10.05, 12:40
          Na witaminę A trzeba uważać dlatego lepieuj wybierać leki z beta karotenem
    • siula5 Re: Falvit moze byc? 18.10.05, 12:39
      Napisz mi swój e-mail a wyślę ci skład Leków dla kobiet w ciąży, który sama
      zestawiłam do jednego pliku w celu porównania. Może ci w czymś pomoże. Mój e-
      mail: siula21@poczta.fm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka