Dodaj do ulubionych

anemia a zelazo w normie

19.10.05, 10:24
Odebralam wlasnei wyniki morfologii. Mialam anemie, teraz mam jescze wieksza anemie sad Za malo czerwonych cialek krwi, za niska hemoglobina, za niski hematokryt... Wszystkie te wskazniki spadly mi jescze bardziej w ciafu ostatniego miesiaca (od ostatniego badania). Lekarka kazala mi jesc zelazo, wiec je zuje od miesiaca - zelazo w badaniu wyszlo idealnie w normie.
Dodam, ze czuje sie bardzo slabiona, dostaje zadyszki co chwile, nie jestem w stane stac w miejscu dluzej niz ok. 10- 15 minut. Nawet gary myje na siedzaco sad
Czy ktoras z Was miala/ma tez taki problem? Mam sie z tym pogodzic czy moze cos Wam pomoglo?
Do ginki ide w pon...

pozdr
yas
Obserwuj wątek
    • maminka1 Re: anemia a zelazo w normie 19.10.05, 10:36
      Mnie pomogła kuracja Tardyferonem smile Ale brałam go minimum 4 miesiące sad
      • nicol.lublin Re: anemia a zelazo w normie 19.10.05, 11:17
        hej! może nie problem w małej ilości żelaza, a w jego wchłanianiu? mozna zrobić
        badanie tzw. krzywą żelaza, ale może wystarczy przyjmowanie preparatów żelaza
        pół godziny przed posiłkiem (najlepiej na czczo) popijając sokiem
        pomarańczowym. ja biorę razem z kwasem foliowym, czasem pomaga też wit B.
        pogadaj z lekarką, coś wymuyślicie razem. no i dieta smile niech żyje sok z
        aronii i buraczki czerwone. wątróbka też jest pycha smile
        • kumari_1 Re: anemia a zelazo w normie 19.10.05, 22:18
          ja mam anemie i to wcale nie z powodu malej ilosci zelaza, tylko
          najprawdopodobniej z niedoboru witaminy B12. wlasnie zrobilam badanie na poziom
          tej witaminy w surowicy krwi i czekam na wyniki. porozmawiaj z gin, moze
          powinnas sobie zrobic poziom B12.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka