ice-tea 24.10.05, 13:44 Czesc! Czy ktoras z Was bierze lub brala w ciazy witamine B6(50 mg)? Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokons Re: witamina B6 24.10.05, 14:01 A po co ja zażywasz? W odpowiednich dla kobiety cięzarnej proporcjach jest w preparatach witaminowych polecanych w tym okresie przez ginekologa a norma dla kobiety ciężarnej w II - III trymestrze to = 3,0 !!! SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY B6 Objawy hipowitaminozy (niedoboru) Stany zapalne skóry - dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej, podobnie jak w przypadku braku witaminy B2 i PP). Zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek). Zwiększona podatność na infekcje. Niedokrwistość. Objawy hiperwitaminozy (nadmiaru) Organizm dobrze toleruje duże dawki witaminy B6. Przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B6 kobiety ciężarne II - III trymestr 3,0 Odpowiedz Link Zgłoś
ida771 Re: witamina B6 24.10.05, 20:19 tak. ja brałam w poprzedniej ciazy na poczatku, aby zmniejszyc nudnosci 3 razy 1 a potem doraznie po1 tabletce. super pomagala. teraz jestem w drugiej ciazy i nie pomagala mi wcale wiec zrezygnowalam. a czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
zabolek27 Re: witamina B6 15.11.05, 09:56 czy witamina b6 bez konsultacji z lekarzem prowadzacym moze mi zaszkodzic? polecila mi ja moja kolezanka ktora jest w 19tyg.przeciwko nudnosciom,a ja jestem w 12tyg.i mdli mnie wieczorem od jakiegos czasu.W aptere dostalam reni ale to na mnie nie dziala Prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
bluebeata Re: witamina B6 15.11.05, 10:17 ja biorę magne b6 to jest połączenie magnezu z witaminą b6, moja prof. zaleciła mi i biore juz od 2 miesięcy jestem w 18 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.sw Re: witamina B6 15.11.05, 11:08 miałam okropne nudności i lekarz zalecił mi branie wit. B6 3 razy dziennie po 2 tabletki. Nic nie pomagało a było jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś