Dodaj do ulubionych

CRP dodatnie :(

29.10.05, 23:55
Dziewczyny, odebrałam dzisiaj wyniki badań, mam dużo leukocytów (15,2), ale
co najgorsze mam dodatnie CRP, co świadczy o stanie zapalnym.
Do lekarza idę dopiero za kilka dni, ale jeśli któraś miała dodatnie CRP
niech napisze, proszę, o tym jak wyglądało jej leczenie, strasznie się
denerwuję. Jestem w 18tc.
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 00:02
      CRP to jest białko zapalenia ostrej fazy..... leczy się antybiotykiem
      • redda Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 01:13
        To wiem, ale z tego co się orientuje to może dotyczyć różnego rodzaju
        zapalenia, więc interesuje mnie, czy np. lekarz musi mi wykonać posiew i czy
        mam czekać na wyniki i dopiero wtedy przepisuje antybiotyk, czy też może
        przepisuje antybiotyk bez żadnych dodatkowych badań.
        • suche Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 10:47
          CRP to po prostu tzw. Białko ostrej fazy. Znaczy to tyle że w Twoim organiźmie
          jest jakiś stan zapalny. Nie wiadomo jednak co jest jego powodem i wcale nie
          koniecznie stan ten wywowały bakterie (choć najczęsciej tak właśnie jest), zeby
          odrazy leczyć go antybiotykami. Stanem zapalnym może być np ból zęba.
          Przepisywanie antybiotyku bez badań co jest powodem stanu zapalnego i gdzie
          wogóle ten stan występuje byłby ze strony lekarza nieodpowiedzialnością.

Posiew robi się np z moczu jeśli są podejrzenia zapalenia dróg moczowych, bo
          kiedy nie wiadomo co dolega pacjentowi to nie wiadomo z jakiego mateiału robić
          posiew.
          Czy bedzie posiew zalezy wiec od tego co konkretnie pacjenta boli.
          Antybiotyk przepisuje sie jednak zanim otrzyma się wynik posiewu, bo czasami
          bakterie "rosną" b. długo, a pacjent potrzebuje pomocy od zaraz. Jeśli
          antybiotyk nie bedzie pomagał to wtedy dzieki posiewowi i antybiogramowi dowiemy
          się na jakie konkretnie antybiotyki bakteria jest wrażliwa i wogóle co to za
          bakteria.

• redda Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 20:32
            Wielkie dzięki za odpowiedź.
            Niepokoję się o ten stan zapalny, bo właściwie czuję się dobrze, nic mi nie
            dolega.
            • jojobacincin Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 21:22
              ja mam tak podobnie, CRP rośnie i nie wiadomo dlaczego, już kiedyś o tym
              pisałam. Lekarza na przemian albo histeryzują, albo mówią, że zaczną się martwić
              jak będzie 50-70 a nie 18smile z tym, że leukocyty i OB mam książkowe - w normie...
              ale na wszelki wypadek ciągle robię różne badania.
              • redda Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 21:42
                Ja robiłam CRP jakościowe, dlatego nie wiem dokładnie ile mam, może faktycznie
                powinnam poszukać laboratrium, które robi także ilościowe (bo to obecne nie
                wykonuje takich badań).
                • marybg Re: CRP dodatnie :( 30.10.05, 22:23
                  Twój poziom Leukocytów jest w normie-w ciązy do ok.16 tys.Takie
                  wskaźniki "zapalenia" jak OB i CRP mogą być podwyższone w ciązy!!!Nie ma się co
                  przejmować na zapas. Jeśli masz dobry wynik badania moczu, zdrowe zęby i
                  migdałki to sie=ę nie martw.Normy wyników badań labolatoryjnych w ciazy sa
                  troche inne niz w całej populacji.Myslę,że Twój lekarz wychwyciłby coś
                  niepokojącego.Pamietaj leczy sie człowieka a nie wyniki!Pozdrawiam.
            • ewuniek24 Re: CRP dodatnie :( 31.10.05, 10:05
              Witaj
              Ja Też miałam wysoki poziom CRP. W zalezności od tego co wywołało taki stan,
              dostaniesz odpowiedni antybiotyk. Ja dostałam Clotrimazolum, miałam brać przez
              10 dni i po bólu. Nie ma się czym przejmować. Nie jest to nienormalne w ciąży.
              Pozdrawiam

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;7;46/st/20060119/dt/17/k/6c70/preg.png
              • redda Re: CRP dodatnie :( 31.10.05, 11:56
                Dzięki wielkie dziewczyny za słowa pocieszenia.

Ewuniek24 - jeśli możesz, to napisz no co ty dostałaś ten antybiotyk i jakie
                lekarz wcześniej zlecił badania, żeby go dać
    • redda Re: CRP dodatnie :( - ciąg dalszy 17.11.05, 12:23
      No więc, po tygodniu od czasu CRP + zrobiłam badanie ilościowe, okazało się, że
      CRP wynosi 14, zrobiłam więc posiew. Znowu po tygodniu okazało się, że posiew
      jest ujemny, ale CRP wzrosło już do 30. Dostałam antybiotyk, ale taki "ogólny".
      Minął tydzień - powtórzyłam CRP, choć zostało mi jeszcze tabletek na kilka dni.
      CRP nieznacznie spadło - do 24. Teraz dalej biorę antybiotyk, za tydzień znowu
      muszę powtórzyć CRP. Jeśli nie spadnie, znowu antybiotyk.
      O ludzie, czy naprawdę nie można wykonać badań, które stwierdzą, co to jest za
      zapalenie? 21 tc.
      • malgosiek2 Re: CRP dodatnie :( - ciąg dalszy 17.11.05, 12:31
        A czy masz wyleczone zęby?
        Pzdr.Gosia
        • redda Re: CRP dodatnie :( - ciąg dalszy 17.11.05, 13:30
          Tak, jakiś czas temu zakończyłam wizyty u dentysty. Jak mi pierwszy raz wyszło
          dodatnie (musiało być nie dużo), to byłam świeżo po pierwszej wizycie i nie
          wiem dlaczego , ale miałam wrażenie, że wszystko zaczęło się od dentysty.
    • monasd74 Re: CRP dodatnie :( 17.11.05, 14:19
      ja miałam 74 CRP i wysoką temperaturę 38 C. Skończyło się w szpitalu i podaniem
      dożylnie augumentinu. Synek urodził się zupełnie zdrowy. Najważniejsze to nie
      zamartwiać się na zapas.
    • redda Re: CRP dodatnie :( CIĄGLE .... 24.11.05, 14:37
      Zrobiłam kolejne badaie, po antybiotyku - znowu 24 - ani nie spadło, ani nie
      wzrosło. Jestem już zmęczona tym ciągłym jeżdżeniem do szpitala i kłuciem.
      Lekarz zalecił teraz zrobić posiew moczu, ale wynik dopiero za tydzień...
      22 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka