Dodaj do ulubionych

Test na cukrzyce ciazowa

03.11.05, 15:01
moj gin polecil mi (prawie nakazal) mi test na cukrzyce ciazowa - choc nie ma
ku temu u mnie wprawdzie zadnych przeslanek ale on uwaza, ze kazda kobieta
powinna go zrobic. opowiadal o martwym plodzie i mojej winie, jesli nie zrobie
tego testu itd. okazuje sie ze ten test jest platny - nierefundowany. nie
kosztuje malo.
mialyscie juz taki test?
Obserwuj wątek
    • ciuforek Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 15:07
      moze chodzi o obciazenie glukoza- a taki test jest bezpłatny
    • malgosiek2 Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 15:09
      To jest obowiązkowy test przesiewowy dla ciężarnych.
      Robiony jest ok.24 t.c.
      Ma on na celu wykrycie cukrzycy ciężarnych,która niestety wcale nie jest aż tak
      rzadką przypadłością w ciąży.
      Nie masz co się burzyć i boczyć na lekarza bo ma raccję.
      Nie wykryta cukrzyca ma fatalne skutki w ciąży dla dziecka i dla matki.
      Ja na ttg idę w poniedziałek.
      Lepiej,że gin Ciebie kieruje niż ma to zlekceważyć.
      Pzdr.gosia
      • kokons Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 15:20
        O jakim tescie mowicie? Nie chodzi przypadkiem o badanie na obciazenie glukoza?
        Jesli tak to jest to obowiazkowe badanie wykonywane przy podwojnym badaniu krwi
        co godzine i wypiciu glukozy a wykonuje sie go po 24 tc i jest refundowane
        przez NFZ wiec nie rozumiem dlaczego masz placic?
    • lucerka Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 15:29
      nie mieszkam w Polsce a tutejsza kasa chorych nie refunduje tego testu. jesli
      mowicie, ze to wazne to przyjade do Polski i zrobie ten test u naszego polskiego
      gina. dzieki.
      • annia4 Pytałam ... 03.11.05, 16:26
        Byłam u położnej 2 tyg temu (a mieszkam w UK) i jak spytałam o taki test na
        cukrzyce to prawie mnie nie wyśmiała. Powiedziała, ze jak w moczu nie ma cukru
        to jest ok. Czy to prawda?
        Jestem teraz w 28 tyg ciazy i nie miałam i nie będę miec takiego badania, bo
        niestety juz nie polece do Polski. Co robic w takiej sytuacji?
        Troche sie przestraszylam, ze cukrzyca w ciązy nie jest takim rzadkim
        zjawiskiem sad((
        • malgosiek2 Re: Pytałam ... 03.11.05, 16:44
          Co kraj to obyczaj i różne podejście sł.zdr.
          Pracowałam na pat.ciąży i nieraz było sporo pacjentek z cukrzycą cięż.
          Żeby cukier był w moczu to w organiźmie może być,ale nie musi dość wysoki
          poziom cukru.
          Trudno mi doradzić co masz zrobić.
          Jeśli położna i lekarz ni\e widzą wskazań do badania to chyba nie rób.
          pzdr.gosia
        • goska277 Re: Pytałam ... 03.11.05, 19:55
          Dziwna ta lekarka,niewielkie ilosci cukru w moczu maga byc fizjologia u
          ciezarnej,bo zwieksza sie filtraja klebuszkowa,a czy mialas badany cukier na
          czczo?jesli byl ponizej 100 to ok.
    • dasia82 Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 20:16
      no wlasnie,ja tez mam teraz do zrobienia morfologie i poziom cukru we krwi po
      wypiciu 50 ml glukozy; wiec mam takie pytanie, czy moga mi krew pobrac za
      jednym zamachem, i na morfologie i na cukier po wypiciu glukozy, czy musze
      morfologie zrobic zupelnie na czczo a za godzine poziom cukru?
      • mik04 Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 20:28
        To wygląda tak, że najpierw pobiera się krew na czczo (na morfologię i cukier)
        a potem pije się glukozę i po godzinie jeszcze raz pobiera się krew i sprawdza
        poziom cukru.
        • dasia82 Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 20:33
          o boshe,az tyle razy beda mmnie klucsad koszmar ale trudno,musze byc
          twarda,dzieki za odpowiedz i pozdrawiam
    • elennara Re: Test na cukrzyce ciazowa 03.11.05, 22:43
      Czy test przy obciążeniu glukozą jest konieczny? Jeśli tak to w którym tyg
      ciąży? Na razie miałam sprawdzany poziom cukru na czczo, czy to nie wystarczy?
      • edytais Re: Test na cukrzyce ciazowa 04.11.05, 05:15
        Tak z ciekawosci ten watek czytam. Ja przechodze 3cia ciaze i zadne badania
        krwi jakie do tej pory mialam robione nie byly na czczo. Dodam, ze wszystkie
        ciaze przeszlam w USA. Wlasciwie to dlaczego badania krwi w Polsce sa robione
        na czczo?

Badanie na glukoze tez mialam, ale nie jest to tutaj obowiazkowe przed 30tka, do
        tej pory robione mialam bo lekarz wszystkim ciezarnym zalecal. Musialam wypic
        puszke jakiegos potwornie slodkiego napoju i po dokladnie godzinie pobrana krew.
        Nie mialam tez tej krwi pobieranej przed wypiciem, tylko po. Napoj dostalam do
        domu podczas wczesniejszej wizyty. Przy nastepnej wizycie mialam dokladnie
        zapisac godzine kiedy pilam i do przychodni zadzwonic, przyjechac kilka minut
        przed minieciem godziny i tam dokladnie godzine po wypiciu mi ta krew pobierali.
        Takie podwojne klucie w ciagu dnia, dziwne...no ale co ja tam wiem o krwi smile
        • denay Nie chce straszyc... 04.11.05, 07:33
          ...ale dla swietego spokoju i sumienia krzywa cukrowa nalezy wykonac. Ja akurat
          mam dziedziczne obciazenie cukrzyca, ale od kilku lat wyniki byly w normie.
          Teraz okazalo sie, ze mam podwyzszony cukier. Dieta nie pomogla niestety i
          musze brac insuline (wbrew pozorom nie jest to nic strasznego). Mam nadzieje,
          ze po rozwiazaniu i "odlaczeniu" pasozyta cukier wroci do normy.

Dwie rzeczy:
          - cukrzyca ciazowa, w zasadzie, grozi kazdej. I my jako organizm poradzilybysmy
          sobie - jednak tutaj chodzi o dziecko, ktore moze urodzic sie np. ze zwiekszona
          masa ciala.
          - w moczu wcale nie musi wystepowac cukier. Paski wykazywaly cukier w moczu
          cukrze w krwi rzedu 110-120 (czyli w miare OK) albo cukru bylo zero, a we krwi
          bylo np.180-190.

I jeszcze jedno: cukrzyca ciazowa zwieksza co prawda ryzyko wystapienia
          cukrzycy II typu w pozniejszym wieku, ale nie przesadza o tym.
        • nowakaga5 Re: Test na cukrzyce ciazowa 21.11.05, 16:56
          Badanie cukru na czczo jest konieczne, ponieważ, jeśli na czczo będzie owyżej
          125, to już znaczy, że masz cukrzycę i wtedy nie musisz, a wręcz nie możesz
          wypić glukozy. Lekarz nie badając cukru na czczo popełnia błąd!!!
          Po drugie po wypiciu glukozy nie można wykonywać wysiłku i nie można nic jeść,
          bo wtedy wynik może być zafałszowany. Jest więc niedopuszczalne, żeby pacjentka
          jechała do przychodni/szpitala po wypiciu glukozy. Glukoza powinna być podana
          na miejscu (po uprzednim zmierzeniu cukru), później pacjentka musi posiedzieć
          na korytarzu godzinę i po tej godzinie ma pobierany cukier.
    • dorota9935 Re: Test na cukrzyce ciazowa 04.11.05, 09:21
      Zrób koniecznie. U mnie też nic nie zapowiadało cukrzycy ciążowej. Poziom cukru
      we krwi przed jedzeniem miałam niski. Dopiero po obciążeniu glukozą zaczynały
      się problemy. Musiałam stosować ostrą dietę i badać poziom cukru 4 razy
      dziennie, ale obyło się bez insuliny.
      • rozelda Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 15:51
        W pierwszej ciaży miałam obciążenie glukozą w 18tc i wynik wyszedł wątpliwy,nie
        mieścił się w normie.Przestrzegałam diety (bez przesady).Byłam na dwóch
        całodobowych profilach w szpitalu,które wyszły ok.Teraz tym bardziej zrobię
        test OG.Dodam ,że mój lekarz prowadzący ma umowę z NFZ i za żadne badania nie
        płacę.Nigdy nie zdecydowałabym się na lekarza (nie ważne czy na fundusz czy
        prywatnie) do którego nie mam zaufania.
    • lucerka Re: Test na cukrzyce ciazowa 04.11.05, 10:49
      ale z drugiej strony jest tez mnostwo dodatkowych badan, ktore lekarz wprawdzie
      poleca a kasa chorych nie refunduje.
      mnie sie wydaje, ze lekarze tez chca zarobic i czasem tak bezczelnie igraja z
      uczuciami matki, ze az rece opadaja. ja mam caly czas w uszach slowa mojego
      gina: "jesli plod umrze - to bedzie pani wina"!!!!
      jezeli zrobie ten test na cukrzyce, to moge przeciez zaraz zamowic reszte testow
      i uslug dodatkowych, po to by miec czyste sumienie i moc spokojnie spac.
      Tak mnie moj lekarz ladnie zmanipulowal.
      • kruffa Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 15:23
        Co kraj to obyczaj. Ja mam córkę alergiczkę i jak czytam o kretyńzmach, normach
        i zasadach refuncjacji jakie obowiązują w Niemczech, UK czy USA to cieszę się że
        mieszkam w Polsce. Konowałów tutaj też jest sporo, ale jednak ich poziom wiedzy
        jest o wiele wyższy, niż koelgów "inastranców".
        Tak jak pisały ci dziewczyny - w Polsce to badanie jest bezpłatne i obowiązkowe,
        bo lekarze doskonale wiedzą jakie mogą być konsekwencje przeoczenia cukrzycy
        ciązowej. Narzekamy na nasz NFZ, ale widać że bardziej o nas dbają niż gdzie
        indziej i nie oszczędzają na nas tak koszmarnie jakby się wydawało.
        Takie badanie nie może być bardzo drogie. Robiłam je prywatnie - nie chciało mi
        się jechac do przychodni w której mam wykupiony pakiet i kosztowało naprawdę
        grosze. Nie sądzę aby tam gdzie mieszkasz było az tak dużo droższe.

Kruffa
    • mmilkaa1 Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 14:30
      A ja mialam jedna morfologie zrobiona w 10 tc, teraz jestem w 29 tc, wizyta za 2
      tygodnie i zero skierowan. I sie marrtwie. Zastanawiam sie czy nie zreobic
      wszystkiego prywatnie, ale szlag mnie trafia na sama mysl. nie chodzi o
      pieniadze tylko o zasade, rozumiecie?
      • denay Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 14:36
        krzywa cukrowa jest bezplatnie robiona w laboratoriach majacych podpisany
        kontrakt z NFZ.
        • mmilkaa1 Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 15:08
          tylko trzeba mieć skierowanie raczej, a ja wlasnie nie wiem czy za te 2 tygodnie
          to nie bedzie ew. za pozno. a do panstwowego lekarza trzeba zapisac sie zawczasu.
          • denay Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 15:43
            nawet jak bedziesz miala skierowanie od prywatnego (a ja takowe mialam) to za
            krzywa cukrowa nie placisz. Zreszta - nawet skierowanie od rodzinnego wystarczy
            jesli o badania krwi chodzi.

I lepiej pozno niz wcale - ja sama pierwsza krzywa w ciazy mialam robiona w
            31tyg., wiec... smile
            • ewik35 To bardzo ważne badanie !!!! 07.11.05, 09:31
              Jestem szczupła, nikt w rodzinie cukrzycy nie miał,żadnych skłonności, glukoza
              na czczo zawsze prawidłowa, żadnego cukru w moczu, mało tego: pierwszy wynik
              obciążenia w 25 tc - na granicy prawidłowego, ale rozsądny lekarz polecił
              powtórzyć badania po 2 tygodniach i okazało się, że mój organizm nie radził
              sobie z produkcją insuliny.... i stwierdzono "cukrzyce ciążową " -
              nietolerancje glukozy. Potem robiłam sobie do końca ciąży sama pomiary, byłam
              na diecie.. i rzeczywiście jak tylko zjadłam coś słodkiego, mącznego itp., lub
              ciężkiego lub wypiłam sok owocowy, cukier we krwi skakał wysoko - a to jest
              niedobre dla płodu i łożyska !
              Teraz jestem w drugiej ciąży i obecny lekarz lekceważy trochę moją troskę o
              cukier, a ja sama ją kontroluję. Narazie (23 tc) jest wszystko OK, ale myślę,
              że za jakieś kilka tygodni pojawi się to co wcześniej.
    • zgalazka Re: Test na cukrzyce ciazowa 06.11.05, 21:29
      ja płaciłam za to badanie kosztowało 10 zł plus glukoza ok 2zł
      bezprzesady!!!!!!!!
      • lucerka Re: Test na cukrzyce ciazowa 10.11.05, 17:53
        u mnie kosztuje to 20€.
    • jx3 Re: Test na cukrzyce ciazowa 10.11.05, 15:54
      Dziewczyny, a co wtedy, gdy ma się za mało cukru we krwi?
      Dziś (7tc) odedbrałam wyniki i właśnie mam za mało.
    • db19 Re: Test na cukrzyce ciazowa 20.11.05, 18:08
      A ja miałam wynik na czczo OK, ale 1 h po obciążeniu glukozą (50 g a potem 75 g)
      powyżej normy (chociaż z internetu można wyczytać, że przy tym drugim badaniu
      normy są różne). Dali mi w szpitalu na Karowej glukometr i kazali badać cukier
      4x dziennie. No dali mi dietę (najbardziej podobają mi się kotlety mielone,
      gołąbki i pizza smile polecają ryby ale nie piszą jakie mają wartoścismile zakazują
      majonezu a potem pszą jaką ma wartosćsmile itp.) Zaczęłam mierzyć dwa dni po
      drugim teście z krwi i ani razu cukier nie przekroczył górnej granicy -
      wszystko w normie. Przez całą ciążę jem dobrze, zasadniczo tak jak w tej
      głupiej diecie z Karowej. Więc moje pytanie brzmi czy to lekarze przesadzają?
      Czy na wszelki wypadek zaniżają normy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka