Dodaj do ulubionych

badania w ciazy

11.11.05, 17:26
Czytam sobie tu i tam i czasem nie rozumiem pewnych rzeczy, raz kobiety pisza
ze beda robic usg zeby sprawdzic przyziernosc karku czy jakos tak a znow cos
innego, czy sa to badania ktore ma robione kazda kobieta?? i gdzie znajde
wykaz badan
Obserwuj wątek
    • cn_tower Re: badania w ciazy 11.11.05, 17:32
      przeziernosc karkowa mierzy sie okolo 13tc celem wykluczenia wad genetycznych
      plodu np. zespolu Downa, jezeli jest dobry gin prowadzacy to sam informuje
      kobiete o badaniach, zleca je badz sam wykonuje a jezeli chodzi o wykaz badan
      to wpisz w google "ciaza" i na jedenj z pierwszych stron masz to
      wyszczegolnione...
    • mgalkiewicz1 Re: badania w ciazy 11.11.05, 17:35
      Przezierność fałdu karkowego i mierzenia wielkości przegrody nosowej powinien
      lekarz dokonać poprzez USG w okolicach 12. tc. Jest to badanie pozwalające
      ocenić ryzyko zachorowania dziecka na zespół Downa. Dodatkowo powinien
      zaproponować Ci test Pappa, który mierzy poziom ryzyka zachorowania dziecka na
      zespół Downa i Edwardsa. Jest kosztowny. Ja zapłaciłam 600 PLN. Polega na
      pobraniu z palca ciężarnej kilku kropel krwi i na podaniu wieku, wagi oraz
      sprawdzeniu czy nie było chorób genetycznych w rodzinie. Test jest wysyłany do
      USA. Otrzymujesz wyniki po 3 tygodniach. W Polsce nie jest to obowiązkowe
      badanie, jednak warto go zrobić zwłaszcza, jeśli kobieta ma conajmniej 35 lat.
      Wiem, że we Francji to badanie jest robione każdej kobiecie bez względu na wiek
      i jest podobno refundowany (marzenie dla Polek).
      • phantomka Re: badania w ciazy 11.11.05, 18:37
        Ja nie wiem, czy to takie marzenie miec darmowy test, bo ja bym sie na niego
        nie zdecydowala w przypadku braku wyraznych wskazan. Z tego co obserwowalam na
        forum, dziewczyny bardzo to przezywaja, samo czekanie i wyniki (w koncu to
        statystyka), a pewnosci nie daja zadnej.
        • mgalkiewicz1 Re: badania w ciazy 12.11.05, 16:19
          Pewności nie daje, ale wskazany w wyniku poziom ryzyka jest istotny. Jeśli
          wychodzi wysoki, to wówczas można zdecydować się na amniopunkcję. Ja też
          reagowałam przed zdecydowaniem się na zrobienie testu. BYłam nawet przeciwna,
          bo zły wynik badania kojarzył mi się wyłącznie z usunięciem ciąży, na którą i
          tak bym się nie zdecydowała. Przekonały mnie do zrobienia badania dziewczyny z
          forum na Naszym Bocianie. Pisały, że tak naprawdę nie chodzi o usuwanie ciąży,
          ale o leczenie dziecka jeszcze w łonie matki, jeśli dalsze badania wykazałyby
          np. wadę serca, a jeśli wykażą np. zespół Downa lub Edwards'a, to psychiczne i
          finansowe przygotowanie się na przyjście chorego dziecka. Są wady, które można
          wyleczyć przed porodem lub tuż po urodzeniu dziecka. Uważam, że nie należy
          rezygnować z możliwości, jaką daje nam współczesna medycyna.
          • ato8 Re: badania w ciazy 12.11.05, 21:42
            Testy potrójne,podwójne itp robią w Łodzi www.prenagen.com albo w wyszukiwarce
            wklep prenagen,kosztują do 440zł,czeka się 6 dni daja do 70% pewności, jesli
            cos nie tak,to potem robi się ,wg mojego gina, amniopunkcję;ja chce je
            zrobić,ale zdania na forum na ten temat są raczej negatywne,wiec do
            poniedziałku się waham;jedna radziła zrobić USG genetyczne zamiast tego
            wszystkiego,ale nie wiem ile kosztuje,czy jest nieprzyjemne,i czy w każdym
            mieście można robić;nie którzy zalecaja je wszystkim kobietom,inni tylko po 35
            roku życia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka