quami 13.11.05, 15:57 wlasnie sie naczytałam jakie to groźne... Az sie zaczelam naprawde denerwować, bo od jakiegos czasu zaczeło mnie wszystko swedziec, najbardziej, stopy. Za kilka dni mam termin i starsznie sie martwie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justin301 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza??? 13.11.05, 16:59 Zrób sobie ALAT i ASPAT, moze to po prostu stres? Ja niestety mialam cholestazę i lepiej tego schorzenia nie lekceważyć....Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena197926 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza??? 13.11.05, 17:05 zrobiłam alat i aspat i w normie ale nadal swędzi. czy to cholestaza jesli wyniki są w normie?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena197926 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza??? 13.11.05, 17:03 mnie tez wszytsko swędzi najbardziej pod biustem, ale ogólnie całe ciało. Gin kazała mi zrobić próby wątrobowe i wszytsko ok. Też sie martwię tym. Jestem w 12 tc mam termin na 19 maja. Jak będziesz cos więcej wiedziała na ten temat proszę napisz.pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza???do magdalena 13.11.05, 17:08 Myślę, że nie masz się czym martiwc na razie, skóra często swędzi w ciąży bo się rozciąga itp. cholestaza najczęściej pojawia się około 26 -32 tygodnia. Ja miałam od 34 tygodnia niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena197926 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza???do justin 13.11.05, 17:37 dziękuje troszkę mnie uspokoiłaś ale nasila mi sie pod wieczór i swędzą mnie w nocy uda tylko na szczeście wyniki mam ok jutro idę na USG "przezierności karkowej" troszkę sie denerwuję może tez dlatego. ale mam nadzieję, że wszytsko będzie ok na kiedy masz termin?? wiesz juz co będziesz miała chłopca czy dziewczynkę?? Odpowiedz Link Zgłoś
maja20022 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza???do justin 13.11.05, 17:56 ja też miałam cholestaze w pirwszej ciąży wszystko sie dobrze skonczyło ale pewnie dobrze zebys powtarzała te badania pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza???do justin 13.11.05, 18:23 Moje dziecko ma już 2 miesiace, uordził się w 38 tygodniu, udalo mi się walczyć z tym schorzeniem a miałam już kway 24 - norma 10 i ASPAT ponad 500. A urodził się w 38 tygodniu, bo odeszły mi wody, gdyby nie to moze nawet urodziłby się w terminie. Ma na imię Borys. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena197926 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza???do justin 13.11.05, 18:40 pozdrawiem Was całuski Odpowiedz Link Zgłoś
quami nie znam tego ALAT i ASPAT 13.11.05, 17:12 przepraszam ale czy to sa testy które sie kupuje w aptece czy robi w przechodni?? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_top Re: nie znam tego ALAT i ASPAT 14.11.05, 19:30 Jest to tzw. próba wątrobowa, jest to badanie krwi, które musisz wykonać w labolatorium- wynik zazwyczaj tego samego dnia i z cenami jest różnie, to zależy od przychodni- u nas np. kosztowało po 5 zł- czuli razem 10 Odpowiedz Link Zgłoś
annaszczesna7 Re: Swędzenie w ciązy - cholestaza??? 14.11.05, 21:11 Jestem w 31 tc, pierwsze dziecko urodziłam 15 lat temu, pamiętam, że pod koniec ciąży strasznie swędziało mnie całe ciało, to było nie do wytrzymania, ale dziecko urodziło się o czasie i całkowicie zdrowe. Podczas drugiej ciąży nie miałam swędzenia, a miałam żółtaczkę od ucisku dziecka na wątrobę, która samoistnie minęła po porodzie. Obecnie czasami odczuwam swędzenie stóp. Odpowiedz Link Zgłoś