Dodaj do ulubionych

....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu?

21.11.05, 20:04
dziewczyny-mam pytanie?Czytalam juz kilka postów na temat zwolnień?nie bardzo
sie orientuje o co chodzi z tym ZUS'em.Po ilu dniach zaczynają się interesować
zwolnieniem?Mogo podwazyć decyzję lekarza i próbować zawiesić wyplate pieniędzy?
Dzięki pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • m_golightly Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 21.11.05, 21:03
      na zwolnieniu możesz być 182, na min. 4 tyg przed ich upływem musisz złożyć w
      ZUSie papiery o tzw. zasiłek rehabilitacyjny, ja w tej chwili czekam na decyzję,
      nie chodzi o to, że zaczynają się tobą interesować, myślę że wręcz mają to w
      nosie po prostu jesli tego sama nie dopilnujesz po upływie 182 dni nie
      przysługują ci już pieniążki z tytułu zwolnienia, a decyzję o przyznaniu zasiłku
      wydaje orzecznik ZUSu, twój lekarz wydaje tylko opinię, którą składasz razem z
      papierami z zakładu pracy, pzdr
      • kamilka2 Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 21.11.05, 22:41
        dzięki bardzo.O to wlaśnie mi chodzilo.A ten zasilek rehabilitacyjny będzie
        wynosil tyle co dotychczasowa pensja?
        pozdrawiam
        • m_golightly Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 09:24
          o ile mi wiadomo teoretycznie tak, chociaż... do zasiłku rehabilitacyjnego
          liczona jest średnia z kilku miesięcy (nie jestem pewna, trzech?...)
          poprzedzających pójście na zwolnienie co w moim np. wypadku będzie oznaczało
          mniejsze pieniądze bo w trakcie zwolnienia doszły mi jakieś dodatki, pzdr
          • pom Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 12:30
            Mam jeszcze ja pytanie:
            jestem na zwolnieniu od sierpnia z przerwą 14 dniową (myślałam, że dam w pracy
            radę ale niestety, było mi zbyt ciężko).
            Czy te 14 dni pomiędzy zwolnieniami związanymi z ciażą wlicza się do
            182-dniowego terminu, czy pomija przy wyliczeniu?
            • m_golightly Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 12:34
              nie wlicza się ich, o ile wiem po tych 14 dniach zaczęłaś następne zwolnienie z
              czystym kontem, pzdr
            • loola1 Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 12:37
              niestety wlicza sie, musi byc minimum 60 dni przerwy miedzy jednym ciaglym
              zwolnieniem, a drugim. Byl juz taki watek, poszukaj go tam zostalo wszystko
              wyjasnione
              L
              • m_golightly Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 13:24
                loola1 napisała:

> niestety wlicza sie, musi byc minimum 60 dni przerwy miedzy jednym ciaglym
                > zwolnieniem, a drugim.

jeśli tak faktycznie jest to moje panie w kadrach są niedoinformowane, mnie to
                akurat nie dotyczyło więc tematu dalej nie drążyłam, resztę faktycznie
                weryfikowałam na własną rękę, zasada ograniczonego zaufania, pzdr
    • loola1 Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 12:41
      tutaj jest link do dokladnej informacji jak wyglada zwolnienie w czasie ciazy
      www.zus.pl/swiadcze/inform1.htm
      pozdrawiam
      L
      • kalinaaa1 Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 13:13
        a ja jestem na zwolnieniu od niecalych 5 tygodni i mialam niedawno kontrole z
        ZUSu w domu...heh
        • basha Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 13:16
          Naprawdę???? Jak to wyglądało? Przeleźli sprawdzic czy leżysz?
          • kalinaaa1 Re: ....L4-jak dlugo mozna być na zwolnieniu? 22.11.05, 13:20
            przyjechaly jakies dwie babki, wyszlam do nich, kazaly pokazac dowod osobisty,
            podpisac jakas liste i pytaly o termin porodu....troche mnie zagielo
        • kamilka2 ...ZUS sprawdza ciężarna? 22.11.05, 13:20
          A co jak mam na zwolnieniu że moge chodzić?Przyjdą i mnie akurat nie bdzie?Można
          mieć z tego jakies problemy?
          • kalinaaa1 Re: ...ZUS sprawdza ciężarna? 22.11.05, 13:24
            moja kolezanka miala takie oznaczenie ze moze chodzic i wlasnie nie zastali jej
            w domu, przyszlo zawiadomienie poczta ze ma sie stawic i wyjasnic dlaczego jej
            nie bylo....paranoja, akurat byla wtedy u lekarza, wiec miala jakies tam
            badania czy cos z tego dnia ale podobno powiedzieli jej ze to, ze moze chodzic
            nie znaczy ze moze sobie pojsc na spacer
            • kamilka2 do kalinaaa1 22.11.05, 13:48
              No żartujesz sobie?????/Na spacery nie wolno?A co ze zdrowym trybem
              zycia?????Albo nawet jesli dochodzi fakt zrobienia zakupów-ludzie litości-po to
              wlaśnie się pisze ze można chodzić!!!
              • kalinaaa1 Re: do kalinaaa1 22.11.05, 13:54
                ja wiem...ale wiesz tlumaczyc sie urzednikom....ale nie ma co sie przejmowac,
                moze po prostu ta babka co to powiedziala byla bardzo zlosliwa, no bo na zdrowy
                rozsadek mimo ze ma sie zwolnienie to czasem po prostu trzeba wyjsc i nie ma
                gadania, mysle ze w razie kontroli normalni ludzie to zrozumieja...oby!
                • kaszamw Re: zwolnienie nie na całą ciążę 22.11.05, 14:03
                  to nie można być na zwolnieniu przez całą ciążę?
                  • kamilka2 Re: zwolnienie nie na całą ciążę 22.11.05, 14:05
                    Niby można ale po 182 dniach starasz sie o zasilek rehabilitacyjny.Ciekawe tylko
                    czy moga Ci go nie przyznac???????I czy bedzie wynosil tyle co pensja?
                    • kaszamw Re: zwolnienie nie na całą ciążę 22.11.05, 14:11
                      hmmm. jestem po iui. w 17 dniu ciąży i od razu chciałam pójść na zwolnienie i
                      się w robocie nie pokazywać...
                      • kamilka2 Re: zwolnienie nie na całą ciążę 22.11.05, 14:27
                        W sumie masz juz 17 tydzień.....poczekasz jeszce 3 i masz 2o-czyli 5
                        m-cy.Zostalo Ci więc 4m-ce.Wiedz idz.....to będzie ok 130 dni
                        • kaszamw Re: zwolnienie nie na całą ciążę 22.11.05, 16:22
                          kamilka2 ja ma 17 dzień!!!! jestem po sztucznym zapłodnieniu.
                          • kamilka2 do:kaszamw 22.11.05, 16:29
                            gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cieszę się że jesteś z nami!!Nie
                            zastanawiaj sie dziewczyno i idz zaraz na zwolnienie!!!co dalej pomyślisz
                            pózniej.Ale uważam że w Twoim przypadku( jakoś glupio to brzmi) nie bedzie
                            zadnych problemów!!!!!!!!Zajmij sie sobą i swoim maluszkiem.odezwij się jeszcze
                            kiedyś,pappap
                            • kaszamw Re: do:kamilka2 22.11.05, 16:41
                              dziękuję, dziękuję. smile jeszcze jestem w szoku ale staram się planowac. jestem
                              dobra w tematach związanych z niepłodnością, ale zielona w tematach ciążowych.
                              rozumiem, że te 182 dni to dni robocze a nie wszystko razem, prawda? wtedy na
                              zwolnienie łapałaby się prawie cała ciąża. pozdrawiam.
                              • kamilka2 do:kaszamw 22.11.05, 17:13
                                Obawiam się że liczą się także wolne dni.Ja jestem na pierwszym zwolnieniu....i
                                lekarz jak mi liczyl dni to nie pominal wolnych sadNie wiem, ale tak ma chyba
                                być!jak się czujesz??/Masz już pierwsze objawy?gzieś na forum- w oczekiwaniu"
                                spotkalam się z dziewczyna zaplodnioną in vitro smilema bliżniaki smileI czuje się
                                oki.....
                                • kaszamw Re: do:kamilka2 22.11.05, 23:35
                                  no ale jak ci lekarz pisze normalne zwolnienie to też pisze od do natomiast w
                                  dni zwolnienia wpisuje tyle ile pomiędzy tym okresem jest dni pracujących.

pierwszym objawem byly piersi. są większe, swędzą mnie i ciągną. ciągle mi
                                  sterczą sutki. mam nieustającą zgagę. wymiotuję jak się zdenerwuję.
                                  zwymiotowałam też po zjedzeniu wątrówki - podobno za duzo witaminy a. nastrój
                                  mi świruje. w ciągu dnia łapie mnie trudna do opanowania senność, a nie należę
                                  do ucinających sobie drzemki.

a ty w którym tygodniu jesteś?
                                  • kamilka2 do kaszamw 23.11.05, 10:44
                                    Wiesz.Staram sie sobie przypomnieć czy na tym moim zwolnieniu byla wpisana ilość
                                    dni.Nie pamiętam, ale mój gin powiedzial że jednorazowo może mi wypisac 21 dni.I
                                    tak mi policzyl.
                                    Ja juz jestem w 12 tc 1d, i ma nadzieje ze juz najgorsze za mną.....Pierśi
                                    dokuczają mi non stop, caly czas mialam mdlości i wtmiotowalam średnio raz
                                    dziennie-ale nie zawsze.okropnie do tego boli mnie glowa.Odpukac juz drugi dizen
                                    jest w miare oki, licze na to że jak minie 13 tc to mi przejdzie!!!Spać też mi
                                    sie chcialo jak bylam w prcy, teraz na zwolnieniu już nie.....mniej wysilku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka