siostraemka 25.11.05, 16:25 Na początku 5 tc, idę na USG i zatem mam pytanie czy będzie już coś widać?Czy lekarz będzie mógł mi już wydac zaświadczenie,że jestem w ciązy? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simonkapl Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 16:27 Witaj! Ja po raz pierwszy bylam w 6tc, dziecko mierzylo 1,4 cm i bylo je juz ladnie widac i slychac bicie serduszka.Ale duzo zalezy od sprzetu, na ktorym wykonywane jest usg.Moze poczekaj jeszce z tydzien, dwa.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siostraemka Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 16:36 Zależy mi na jak najszybszym wyniku bo muszę zmienić tryb pracy, obecny mnie wykańcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia76 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 17:47 U mnie pierwsze USG w 5tc i 4 dni, wykazało tylko pęcherzyk ciążowy 7mm. Nie widać było ani zarodka,ani tymbardziej nie słychać było serduszka. Ale tak bywa w I ciąży. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
traganek Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 17:54 u mnie 5 tydzien tylko pecherzyk ciazowy, wiec nie bylo mowy o potwierdzeniu ciazy na pismie. zaswiadczenia takiego nie dostalam tez w 7 tygodniu bo gin powiedziala mi ze to za wczesnie zeby potwierdzic ciaze bo zus i tak mi odrzuci. Odpowiedz Link Zgłoś
stycz72 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 17:57 u mnie 1 usg było robione właśnie w 7 tc i dzidziątko miało już 15 mm a i bicie "serduszka" było widać. To chyba zależy od gin - czy wystawi takie zaświadczenie czy nie. Ale 5 tc to może faktycznie troszkę za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraemka Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 19:16 To jak to się ma do twierdzenia,że kobieta od pierwszego dnia ciąży jest "pod ochroną"? Co mam zrobić jak mam zmianę nocną, a lekarz nie wystawi mi jeszcze takiego zaświadczenia?Wiem,że nie dam sobie rady w nocy, bo źle się czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stycz72 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 19:21 może jeśli z usg nic jeszcze nie wynika to zrób sobie test ciążowy z krwi w laboratorium - jest to potwierdzenie ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
leni_wa Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 19:23 mi lekarz wystawil zaswiadczenie w 12tc. mimo iz w 8tc byl juz widoczny maluszek i mial 1,88cm. a pierwszy raz uslyszalam bicie serca w 7tc, babelek mial 5.3mm! powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
edi_kk Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 19:24 Poczekaj jeszcze tydzień.Moja Pani dr prowadząca ciąże powiedział że dopiero w 6 tyg najwczesniej widać serducho bijące- wczesniej widoczny jest niestety tylko pęcherzyk płodowy, który do końca ciąży żywej nie oznacza, bo może być pusty. Mi również bardzo zależało na jak wczesniejszej diagnozie wg USG i równiez chciałam je mieć wczesniej, ale zgodnie z zaleceniem zrobiłam je w 6 tygodniu - SERDUSZKO JUZ BIŁO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanka2501 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 26.11.05, 19:06 Duże te wasze dzieciątka. Ja byłam dziś na USG. 7tc i 2d i dzidzia ma 11mm i widać było bijące serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka74 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 20:41 Na pewno bedzie widac, nie przejmuj sie lekarz wyda Ci zaswiadczenie na 100% Chyba, ze beda mieli kiepski sprzet, ale to sie rzadko zdarza, 5 tydzien to juz nie jest znowu tak malutko. Odpowiedz Link Zgłoś
21m Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 19:27 ja bylam w 4tc in lekarz dal mi zwolnienie wszystko zalerzy od twojego ginekologa Odpowiedz Link Zgłoś
siostraemka Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 20:00 Mi nawet nie chodzi o zwolnienie tylko o zmianę godzin pracy, może jednak mi wypisze zaświadczenie. Nie wiem dlaczego nie dostałam skierowania na badanie bety? Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia25 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 25.11.05, 21:22 na bete mozesz isc sama, zaplacisz ok 20 zl i wynik bedzie tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 26.11.05, 00:38 IDŹ IDŹ - Ja poszłam na pierwsze usg w 6 tygodniu - licząc od daty ostatniej miesiączki (wg moich wyliczeń był to 4 tydz. od poczęcia) - było widać tylko pęcherzyk ciążowy i ani śladu serduszka ani echa zarodka, ale już na podstawie tego wyniku gin. wypisał mi zaświadczenie do pracy o ciąży. Więc idź - warto jeżeli zależy Ci na szybkim zaświadczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anka236 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 26.11.05, 14:24 Ja co prawda nie potrzebuję zaświadczenia, ale denerwowałam się o naszego dzidziusia, gdyż czekamy na bicie jego serduszka. Na pierwszą wizyte poszłam w 5tc i 5 dniu, zarodek było widać, ale serduszko jeszcze nie biło. Za cztery dni wybieram się na kolejną wizyte i mam nadzieje, że będę mogła już usłyszeć serduszko naszego malucha. Trochę mnie uspokoiłyście. Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 26.11.05, 14:32 Ja tu czegoś nie rozumiem.Jak pęcherzyk ciążowy moze nie być dowodem ciąży?A zakładanie,że może to być ciąża martwa to jakieś dziwne.przecież w większości wypadków jest to potwierdzenie normalnej zdrowej ciąży.A zakładać można różne rzeczy,tylko w jakim celu.Ja na pierwszym usg byłam w 32 dc(4 dni po spodziewanej@) i było widać 3.5 mm ciążowy pęcherzyk.Odrazu dostałam zwolnienie (mam obciążony wywiad położniczy) i nikt nie kwestionował ciąży.Zus również. A zaświadczenie lekarz ma obowiązek wydać jak tylko ciąża jst potwierdzona.A pęcherzyk to już 100% potwierdzenie. Powiedz lekarzowi o sytuacji w pracy a napewno da Ci zaświadczenie. Karina Odpowiedz Link Zgłoś
kassienkak1 Re: USG-5tc-pytanie ważne! 26.11.05, 22:58 ja pierwszy raz na USG byłam w 6 tygodniu ciazy moja fasolka była wtedy wielkosci 3 mm i widziałam ta fasoleczke najbardziej wzruszajace było to ze widziałam jak serduszko biło powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś