kasiak123 01.12.05, 17:50 POSTANOWIŁAM MIEC DZIECKO. JUTRO WYBIERAM SIĘ DO GINEKOLOGA ŻEBY ZROBIĆ BADANIA CZY WSZYSTKO ZE MNĄ JEST OK. JAKIE BADANIA POWINNAM ZROBIĆ (JAKBY LEKARZ ZAPOMNIAŁ O KTÓRYMŚ - BO Z TEGO CO WIEM TAK SIĘ ZDAŻA). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elieka Re: JAKIE BADANIA 01.12.05, 17:59 badanie na toxoplazmozę, różyczkę, chlamydię....te są chyba w pierwszej kolejności wymieniane. Oczywiście czystość pochwy (bakterie!!) tez ma kolosalne znaczenie, więc i wymaz potrzebny. Tyle chyba na początek powinno wystarczyć w zupełności. Powodzenia w staraniach I nie zapomnij łykać kwasu foliowego raz dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak123 Re: JAKIE BADANIA 01.12.05, 18:04 DZIĘKI ZA RADĘ. MAM TYLKO NADZIEJĘ ŻE TE BADANIA NIE KOSZTUJĄ JAKOŚ STRASZNIE DROGO I NA WYNIKI NIE CZEKA SIĘ DŁUGO. Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: JAKIE BADANIA 01.12.05, 18:10 Oto co ja robiłam: - morfologia, płytki, OB (ja i mąż) - badanie ogólne moczu (ja i mąż) - poziom glukozy we krwi (ja i mąż) - przeiwciała na toxoplazmozę (IgG i IgM) - przeciwciała na cytomegalię (IgG i IgM) - przeciwciała na różyczkę (chyba, że chorowałaś w dzieciństwie i masz to udokumentowane) - badanie hormonalne tarczycy (przede wszystkim TSH) - cytologia - USG - wizyta u stomatologa (warto wyleczyć zęby przed ciążą, bo bakterie powodujące próchnicę mogą powodować poronienie). I oczywiście łykaj kwas foliowy 0,4 mg dziennie (np. Folik). Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak123 Re: JAKIE BADANIA 01.12.05, 18:25 MOŻE TO GŁUPIE PYTANIE ALE PO CO TE SAME BADANIA MA ROBIĆ MĄŻ? Odpowiedz Link Zgłoś
ik75 Re: JAKIE BADANIA 01.12.05, 18:34 Wiatj! Zdrowie waszego dziecka zależy w połowie od Ciebie a w drugiej połowie od taty, dlatego moja Pani doktor też zaleciła badania mojemu mężowi. Powodzenia w staraniach! Jeśli chodzi o koszty to morfologia, mocz ok. 6 zł/bad.; toxo, cytomegalia, różyczka, chlamydia po 20 zł/bad.; tsh 15 zł, hbs 15 zł; Mało to to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś