Dodaj do ulubionych

krotka szyjka

02.12.05, 13:30
Moze odezwie sie ktos do mnie kto jest lub byl w podobnej
sytuacji;mianowicie. Jestem w 18 tygodniu ciazy a moja szyjka ma tylko 1 cm
dlugosci, bylo tak od poczatku ciazy, lekarz powiedzial ze to grozi pozniej
rozwarciem i komplikacjami. Przed zajsciem w ciaze mialam leczona nadzerke
(tzw.wypalanke) prwdopodobnie przez to mam krotsza szyjke.
Obserwuj wątek
    • viola33 Re: krotka szyjka 02.12.05, 13:54
      moja ginka mi powiedziała, że niektóre kobiety maja poprostu krótką szyjke , a
      niektórym się skraca tak np, jak mi poprzez skurcze,i to skurcze powoduja
      rozwarcie a nie krótka szyjka,
      mam koleżanke której szyjka ma zaledwie 1cm, jej ciąża była bez
      komplikacji,tzn, nie zagrozona i bez problemu ja donosila i normalnie urodziła
      zdrowe dzieciątko, wszystko mnie się wydaje, zależy od tego jak przebiega ciąża
      prawidłowo czy nie
      pozdrawiam
      • andzia22l1 Re: krotka szyjka 02.12.05, 14:13
        To mogę Cię troszkę pocieszyć, moja szyjka ma 49mm smile,w 25tc miałam zagrożoną
        ciazę przedwczesnym porodem (ale nie przez szyjke strasznie i non-stop miałam
        twardy brzuszek a przy tym słabo czułammruchy SYNCIA i z tego tytułu leżałam 4d
        na PC,Obecnie kończę 37tc i jest oki, tak więc długość szyjki nie ma aż tak
        wielkiego znaczenia
        pozdrawiam
        • kkalina75 Re: krotka szyjka 02.12.05, 14:51
          czesć. u mnie w 16 tyg. lekarz stwierdził krótka szyjkę. Miała wtedy 24 mm.
          Kazał odpoczywac i przyjśc za 2 tyg. Za 2 tyg szyjka miała już tylko 20 mm.
          Prawdopodobnie przez jakieś skurcze, których ja tak na prawde nie czułam.
          Lekarz zastanawiała się co z tym fantem zrobić. nie wiedział, czy to taka moja
          uroda i mam taka krótką szyjke czy to jest patologiczne skracanie, które moze
          zakonczyc sie przedwczesnym porodem. Na wszelki wypadek załozono mi szew na
          szyjke. Teraz jestem w 34 tygodniu i szyjka na usg nadal ma 20 mm. Dobrze, ze
          miałam załozony szew, bo w 25 tyg zaczęły sie przedwczesne skurcze i musze
          nieruchomo leżeć ale nic złego sie nie dzieje. Szyjka cały czas zamknieta.
          Poradź się dobrego specjalisty, zrób dokładne usg szyjki - ile ma wewnątrz i na
          zewnątrz i czy ujście wew nie jest otwarte. Im szybciej lekarz zadecyduje o
          ewentualnym szwie czy krążku tym lepiej. Jak bedziesz miała jakies pytania
          odnosnie szwu pisz na priv
    • nie_zapominajka1 Re: krotka szyjka 02.12.05, 15:06
      Od połowy ciąży miałam skróconą szyjkę, potem założony krążek pessar, a
      urodziłam tydzień po terminie i indukcji porodusmile
      • abea Re: krotka szyjka 04.12.05, 10:38
        co to jest indukcja porodu?
        • nie_zapominajka1 Re: krotka szyjka 04.12.05, 10:48
          Poród indukowany to poród wywoływany. Mimo, że było już tydzien po terminie nie
          miałam w ogóle skurczy, rozwarcie szyjki też małe (przy tej skróconej szyjce
          miałam rozwarcie na 1,5 cm od połowy ciąży). Mimo zdjętego krążka, po prostu
          nic się nie działo. Podawano mi 3 razy dziennie zastrzyk z witaminą K i jakiś
          hormon w tabletce, aby wywołać czynność skurczową macicy. Dwa dni później
          urodziłam.
    • suza3 Re: krotka szyjka 05.12.05, 13:34
      Dzeki dziewczyny, troche razniej mi sie na sercu zrobilo, w przyszlym tygodniu
      ide do lekarza, zobacze co sie dzieje.
    • omn3 Re: krotka szyjka 05.12.05, 14:13
      Najwazniejsze zebys byla pod stala opieka lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka