Dodaj do ulubionych

ser Mascarpone - prosze o info

10.12.05, 20:30
Od razu niektorym na poczatku wyjasniam ze to nie kolejna histeria
listeriozowa a zwykle pytanie, na ktore potrzebuje pilnie odpowiedzi.
Czy ser Mascarpone jest bezpieczny w ciazy? Nie spotkalam sie z taka
informacja i naprawde nie wiem.
Z gory dziekuje za info

Obserwuj wątek
    • denay Re: ser Mascarpone - prosze o info 10.12.05, 20:32
      na tej samej zasadie twarog bylby niebezpieczny wink bo procesy technologiczne sa
      podobne.

Smacznego wiec smile
    • aniulec Re: ser Mascarpone - prosze o info 10.12.05, 20:35
      Szczerze mówiąc to nie wiem ale najlepiej przeczytaj na opakowaniu czy jest on
      robiony z mleka pasteryzowanego jeśli tak to możesz jeść spokojnie. Kobiety w
      ciąży nie mogą jeść nabiału niepasteryzowanego.
      • aga726 Re: ser Mascarpone - prosze o info 10.12.05, 21:20
        problem w tym, ze jedynie wiemy ze jest w tym czyms mascarpone, opakowania nie
        mamy, nie wiemy nawet jakiej firmy. Chodzi o ciasto z tym skladnikiem.
        Zupelnie sie w tym nie orientuje, jaki jest proces wyrabiania tego serka (ale
        jesli tak jak twarog to chyba rzezcywsicie ok?).
        • phantomka Re: ser Mascarpone - prosze o info 10.12.05, 21:33
          Wystarczy wrzucic w wyszukiwarke: pl.wikipedia.org/wiki/Mascarpone
          • aga726 Re: ser Mascarpone - prosze o info 10.12.05, 22:07
            bardzo dziekuje za wszelkie informacje :0))
            • an_ni Re: ser Mascarpone - prosze o info 12.12.05, 11:29
              jesli chodzi o ciasto z serkiem mascarpone, to zapewne o tiramisu, gdzie sa
              surowe jajka, a sa tacy ktorzy nie jedza surowych jajek, nie tylko w ciazy, ale
              cale zycie, bojac sie salmonelli, wybor nalezy do ciebie
              • annam21 tiramisu 12.12.05, 11:32
                owszem prawdziwe tiramisu robi sie z sirowymi jajkami,ktory w ciazy jesc nie
                nalezy,ale te sprzedawane w sklepach czy cukierniach nie daja urowych jajeksmile)
                wiec spokojnie mozesz jesc.Chco przyzanm sie szczerze,ja toramisu robie
                sama.Jest to nasze ulubioen ciasto smile)) i juz nie mge sie doczekac jek sie go
                najemsmile)))
                • an_ni Re: tiramisu 12.12.05, 11:38
                  a skad wiesz ze sklepowe jest z niesurowych jajek?
                  • kokons Re: tiramisu 12.12.05, 13:13
                    Wiekszosc cukierni uzywa jajek w proszku do produkcji takich ciast.

A propos serka to jest on jak najbardziej pasteryzowany i mozna go jesc
                    bezpicznia a w kwestii domowego tiramisu zastanowilambym sie raczej nad
                    surowymi jajami, ktorych uzywa sie do tego ciachodeseru....

Ja sie nad takimi kwestiami nie zastanawiam i juz jadlam przygotowane
                    przezsiebie tiramisu bo to moje ukochane i obowioazkowe urodzinowe ciasto!
                    Tiramisu tzn.: chce sie zyc!!!

Zjedz jesli masz ochote, nie powinno zaskodzic!
                    • phantomka Re: tiramisu 12.12.05, 13:42
                      Jest zakaz sprzedazy wyrobow ze swiezych jajek. Np. w Trojmiescie jedna tylko
                      cukiernia ma zezwolenie na uzywanie normalnych jajek a nie tych w proszku. Po
                      prostu za duze ryzyko choroby.
                      • magdad5 Re: tiramisu 12.12.05, 15:34
                        Zdecydowanie mascarpone jest bezpieczne. Jesli tylko nie robilas go sama (albo
                        ktos chalupniczo) to jest bezpieczne - wiekszosc mascarpone jest sprowadzana do
                        Polski z wolno sprowadzac tylko zywnosc pasteryzowana.
                        A tiramisu..no coz pyszne jest, jaka sama nazwa mowi podnosi na duchu
                        (doslownie "podnies mnie do gory") wiec mysle, ze mozna..choc oczywiscie mozna
                        sie przyczepic do tych jajek. Ale tak szczerze to do wszystkiego mozna sie
                        przyczepic wiec moze nie dajmy sie zwariowac smile

Pozdrawiam
                        magda
                    • natka110 Re: tiramisu- nazwa dokladniej... 12.12.05, 17:25
                      Tiramisu nie znaczy chce sie zyc, ale podnies mnie, czyli - popraw mi nastroj.
                      po wlosku " czuje sie nadole" znaczy ze mam chandre, tira mi su' z akcentem na
                      u, to wlasnie sposob na chandre..
                      ale fakt, ze z surowych jajek i biszkoptow savoiardi.
                      jesli chcecie przepis na ta lub inna wloska pysznosc- piszcie na priv...
                      mieszkam tu juz ponad 2 lata, paru rzeczy sie nauczylam.
                      Ciao!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka