Dodaj do ulubionych

Smoczek...

12.12.05, 11:24
Witajcie dziewczyny. Ogladalam wczoraj reportaz o smoczakach. Przeprowadzono
badania ktore potwierdzily ze smoczki w pewnym stopniu zapobiegaja
przedwczesnej smierci u niemowlat (tzw. smierc w kolysce). tylko nie bardzo je
polecaja noworodkom bo maluch moze sie zrazic do piersi. W takim razie zatem
od kiedy zaczac podawac dziecku smoczek? Myslalyscie cos na ten temat? Pozdrawiam!

Nasze kochane malenstwo...

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;10004;30/st/20060215/dt/7/k/f8df/preg.png
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Smoczek... 12.12.05, 11:35
      najlepiej w ogole.
    • kubas2001 Re: Smoczek... 12.12.05, 11:48
      Mój 4,5 letni synek nie wie co to smoczek i butelka. Jakoś nie bardzio
      wiedziałam kiedy i po co miałabym mu podać smoczek... Pozdrawiam.
      • malgosiek2 Re: Smoczek... 12.12.05, 11:54
        A ja swojemu synkowi dawałam bo miał silny odruch ssania.
        Sam odrzucił smoczek jak miał niespełna rok i nie zaburzyło to ssania i mojej
        laktacji też nie zaszkodziło-miałam dużo pokarmu.
        Wolałam dać smoczek niż mały miał "wisieć" cały dzień przy piersi z powodu
        silnego odruchu ssania.
        A tak jadł godzinę,a trzy spał.
        Pzdr.Gosia
    • zuza2be Re: Smoczek... 12.12.05, 11:53
      bez przesady... kolejne bzdurne badania. Trzeba do wszystiego podchodzić z
      rezerwą, a interpretacja badań zależy od badacza więc nie musisz się tak
      wszystkim przejmować. Mój syn wogóle nie uzywał smoczka (ale za to jak nim
      pluł!), od kiedy wrócilismy ze szpitala spał głównie na brzuchu (tez słyszałam,
      ze nie wolno) a jest zdrowym i zadowolonych chłopcem. Po prostu obserwuj swoje
      dziecko i wszystko będziesz wiedziała, czy chce uzywać smoczka czy tez nie....
      I tylko Ty bedziesz wiedziała co dla malucha najlepsze.
    • lucyna.p Re: Smoczek... 12.12.05, 11:58
      Moj gin twierdzi że z czystym sumieniem można dać dziecku smoczek po 7 tygodniu
      życia.Wtedy nie odrzuci piersi bo będzie już wiedziało co jest lepszesmile mój
      synek dostał smoczek wlasnie coś koło tego czasu i nie zrezygnował z piersi
      nic, a nic.A ssać potrafił całymi dniami, jak dostał smoka to chociaż chwilę
      nie wisiał przy piersi, a tak to cału dzień, całą noc..i tak w kółko!
    • andaba Re: Smoczek... 12.12.05, 12:05
      Jedyny problem ze smoczkiem jest taki, że nie wszystkie dzieci go chcą,
      zwłaszcza taki, z którego nic nie leci...
    • wiotka_trzpiotka Re: Smoczek... 12.12.05, 17:37
      zawsze będę twierdzić- nie podawać...
      • basia752 Re: Smoczek... 12.12.05, 18:22
        Też nie jestem za smoczkiem, na szczęście moja córka pluła smoczkiem na
        odległość i na tym się skończyło.
        • ledzeppelin3 Re: Smoczek... 12.12.05, 21:34
          Zwariowałabym bez smoczka i dziecko wychowywałby samotny ojciecbig_grin
          Córka ssała smoczek od początku i do piersi jej to nie zraziło, zgryz i zeby ma
          ok. Wszelkie kategoryczne stwierdzenia, typu: "Zadnego smoczka" albo "Bez
          smoczka się nie da" można sobie w pupę wsadzić. Zobaczysz, jakie będziesz miała
          dziecko- moze będzie miało tak silny odruch ssania, że nie dasz rady bez
          smoczka, może nie zaakceptuje smoczka, nic na siłę, a żaden artykuł nie zawiera
          prawd objawionych i jedynie słusznych.
          • denay Re: Smoczek... 12.12.05, 22:16
            Pajak jest karmiony i piersia i butelka
            Ssie smoka od 1tygodnia zycia - dawano jej juz w szpitalu.
            Odruch ssania ma taki, ze obdzieliloby jeszcze ze dwoje dzieci.
            NIe ma zadnego problemu z "przelaczaniem" sie.

co dziecko to inny egemplarz i podejscie.
    • martina.15 Re: Smoczek... 12.12.05, 22:29
      na pewno musi prawidlowo i mocno ssac piers i wtedy dopiero mozna mu podac
      smoka- wiec nawet w pierwszych dniach zycia u niektorych, a u innych dopiero po
      kilku tygodniach
      • anja.t Re: Smoczek... 13.12.05, 08:33
        Ja nie podawałam smoczka od początku, bo bałam się, że dzidzia mi nie bedzie
        chciała ssać piersi. W końcu w 3 miesiącu zaczęła ssać palca. Dlatego prawie na
        siłę wkładałam jej smoczka i się nauczyła. Od smoczka jest łatwiej dziecko
        oduczyc niż od palca. W wieku dwóch lat smoczek " poleciał do chmurek" i juz. Z
        palcem mogły by byc problemy aż do szkoły podstawowej. Niestety.
    • inia33 Re: Smoczek... 13.12.05, 10:02
      Przed urodzeniem pierwszego dziecka kategorycznie stwierdziłam, że smoczek nigdy w życiu i wytrwałam przy tym, czego efektem było "wiszenie" przy piersi niemal 24 na dobę. Teraz smoczek mam już zakupiony i nawet zamierzam zabrać go do szpitala. Reszta zależy od dziecka...
    • shamsa Re: Smoczek... 13.12.05, 12:33
      moje dziecko bardzo lubi smoczek, nie zaburzyl laktacji, pieknie ssala piers

rozne sa dzieci - najlepiej kupic a potem najwyzej nie uzyc
      moim zdaniem lepiej dac smoka niz przekarmiac pozwalajac w kolko wisiec na
      piersi. to prowadzi do problemow z trawieniem
    • zmija75 Re: Smoczek... 13.12.05, 13:22
      Wkurza mnie jak niektóre mamy kategorycznie odradzają smoczek, i mam do nich
      prośbę nie piszcie takih bzdur do innych mam!!! Swoim dzieciom możecie nie
      dawać ale nie stesujcie innych podawaniem smoczka. mam dwójkę dzieci i uważam
      że odkąd zaczęłam podawać smoczek dzieci są spokojniejsze a młodszy synek pierś
      je bardzo chętnie. zanim coś napiszecie to się zastanówcie!!
    • msto05 Re: Smoczek... 13.12.05, 13:29
      Moje obydwie córki używały smoczka i ssały pierś przez 1,5 roku. Obydwie mają
      też ładny zgryz.
      • cleo1976 Re: Smoczek... 13.12.05, 13:57
        Moja córeczka ssała smoczek przez prawie cztery lata, nie zmuszałam jej do
        wyrzucenia go, w końcu sama do tego dojrzała i po prostu wyrzuciła smoczek
        podczas jazdy samochodem przez okno. Wprawdzie zaraz po odrzuceniu smoczka
        miała zgryz otwarty ale bardzo szybko wrócił on do normy i teraz ma piękne
        ząbki i do tego bez próchnicy. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia co mówi ktoś
        inny na temat smoczków, każda z nas musi poznać potrzeby własnego dziecka i
        wybrać dla niego to co najlepsze. Aga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka