27.12.05, 18:12
Właśnie odebrałam wyniki badań i jestem przerażona.Jestem w 27 tygodniu
ciąży. TSH - 0,652, FT4 - 1.10. Kiedyś leczyłam się na nadczynność tarczycy,
ale do tej pory wyniki były w normie. Czytałam, że choroby tarczycy mogą
powodować niedorozwój umysłowy dziecka. Czy ktoś ma podobny problem? Czy mimo
przyjmowania leków jest szansa, że dziecko urodzi się zdrowe? Z góry dziękuję
za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sylka23 Re: Tarczyca 27.12.05, 18:24
      Witam, ja ok.3 miesiace temu poszlam do lekarza,przepisal mi Metizol,powiedzial
      ze chora nie jestem ale zapobiegac moge(mialam wysokie TSH).Wspomnial tez, ze
      gdybym planowala dziecko to nalezy odstawic lek, poniewaz przenika on przez
      lozysko, szkodzac najwyrazniej plodowi. Takze,Metizol bralam chyba z
      miesiac,potem go zupelnie odstawilam(po tym jak skonczylo mi sie opakowanie)i
      stwierdzilam, ze skoro planuje zajsc w ciaze to lepiej nie bede brala nic i
      niech organizm mi sie oczysci(skoro choroby i tak nie ma,pomijajac wysokie TSH)
      3 tyg.temu zaszlam w ciaze winkPlanowalismy dziecko, ale nie spodziewalismy sie,
      ze tak szybko- zostalam zafasolkowana za pierwszym razem wink
      A ty co na ten temat sadzisz...? Dobrze sie czujesz w swoich tygodniach ?
      Pozdrawiam
      • michasia775 Do Sylki23 27.12.05, 19:39
        Cześć! Czuję się dobrze. Pozostałe wyniki, tzn. morfologia i mocz w normie.
        Moja pani ginekolog twierdzi, że metizol nie ma szkodliwego działania na
        dziecko. Jutro idę do lekarza jeśli będę coś więcej wiedziała to napiszę.
        Pozdrawiam.
      • 1979ju Re: Tarczyca 27.12.05, 19:40
        Dziewczyny tarczyca jest bardzo ważna w ciąży, bo tak jak wspomniano niedobór
        lub nadmiar tyroksyny moze prowadzić do wad rozwojowych dziecka lub poronienia
        ciąży. Przestrzegam, ja leczę się na niedoczynność i jestem pod stałą opieką
        endokrynologa od początku ciąży, biorę leki, które nie szkodzą dziecku, a
        pomagają utrzymać organizmy w normie.
        Autorka postu, TSH ma powiedzmy w normie, ale już FT4 stanowczo za niskie jesli
        to faktycznie jest 1,1. Moim zdaniem konieczna konsultacja u endokrynologa.

Pozdr, Asia - 21 t.c.
        • michasia775 Re: Tarczyca 27.12.05, 19:43
          Nie wiem czy moje FT4 jest stanowczo za niskie, skoro norma to 0,8-1,9.
          • 1979ju Re: Tarczyca 27.12.05, 19:49
            Nie napisałaś jednostek swoich badań smile Ale i tak powinno byc w górnej normie.

Pozdr, Asia.
            • 1979ju Re: Tarczyca 27.12.05, 19:54
              Napisałam mało prezyzyjnie, FT4 powinno byc w górnej normie, a TSH choć w ciązy
              jest mniej istotne, to powinno mieścic się w normie.
              W każdym razie w 27 t.c. dziecko ma już swoją tarczycę, ale Twoja też powinna
              dobrze funkcjonować. Na pewno konsultacja nie zaszkodzi.

Pozdr, Asia.
              • michasia775 Re: Tarczyca 27.12.05, 21:55
                Dziękuję za Twoje odpowiedzi.Mam nadzieję, że jutro wszystko się wyjaśni, bo
                idę do lekarza. Pozdrawiam Cię serdecznie.
                • sylka23 Re: Tarczyca 27.12.05, 21:59
                  Czekamy wiec na twoje wyniki i wizyte u lekarza....Odezwij sie do nas jutro,
                  buziulki
                  • michasia775 Do Sylki 29.12.05, 16:28
                    Cześć Sylka!Byłam u lekarza ginekologa i endokrynologa. Powiedzieli, że moje
                    wyniki są dobre i nie trzeba przyjmować żadnych lekarstw.(2 dni płaczu były
                    niepotrzebne). Dowiedziałam się, że wyniki TSH są często w ciąży fałszywe,
                    dlatego ważniejszy jest wynik FT4. Ginekolog powiedział, że gdyby zaszła
                    potrzeba przyjmowania metizolu, to i tak nie ma on wpływu na dziecko, co
                    dowiodły ostatnie badania w Ameryce. Niektóre kobiety przez całą ciążę
                    przyjmują metizol i rodzą zdrowe dzieci. To tyle co się dowiedziałam i
                    przekazuję Tobie. Jak będziesz miała czas to się do mnie odezwij.Kiedy masz
                    termin porodu? Pozdrawiam Cię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka