Dodaj do ulubionych

Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich

28.12.05, 06:31
GRRRR... Jestem wściekła, bo miałam nadzieję, że załapię sie na wydłużony macierzyński (urodziłam w listopadzie). A według projektu rządowego urlopy przedłużone będą przysługiwać tylko tym mamom, które urodzą po 1 stycznia 2006, a nie wszystkim będącym wtedy na macierzyńskim.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3085981.html
No czy to jest sprawiedliwe? Czemu mam być krócej z moim dzieckiem, bo urodziłam za wcześnie?!?
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 07:48
      Niestety prawo nie może działać wstecz, tak więc masz tak długi macierzyński,
      jaki Ci został przyznany w momencie, w którym go rozpoczynałaś. Przykro mi. Ale
      dla pocieszenia, to raptem dwa tygodnie, nie ma o co kruszyć kopiiwink
    • anetapc Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 08:24
      Dlaczego tak mówisz??? Z tego co wyczytałam jeśli w dniu wejścia ustawy
      będziesz na macierzyńskim, to automatycznie Ci się wydłuży Twój urlop! Teraz
      tylko trzymać kciuki, by jak najszybciej zatwierdzili ustawę. Teraz jesteś
      drugi miesiąc na urlopie, więc pewnie jeszcze dwa przed Tobą.... Głowa do góry!
      Może się uda!
    • anetapc Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 08:24
      Dlaczego tak mówisz??? Z tego co wyczytałam jeśli w dniu wejścia ustawy
      będziesz na macierzyńskim, to automatycznie Ci się wydłuży Twój urlop! Teraz
      tylko trzymać kciuki, by jak najszybciej zatwierdzili ustawę. Teraz jesteś
      drugi miesiąc na urlopie, więc pewnie jeszcze dwa przed Tobą.... Głowa do góry!
      Może się uda!
      • rubi21 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 08:41
        jesli ustawa wejdzie w zycie w lutym, to przedłużeniu ulegną urlopy matek,
        które urodziły 1 stycznia i później, nie dotyczy to porodów zeszłorocznych.
        • malgosiek2 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 09:13
          Dokładnie.
          Prawo niestety wstecz nie działa.
          Tym mamom co urodziły w 2005 dłuższy macierzyńskii nie przypada.
          pzdr.Gosia
          • mrowka75 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 10:54
            e-kadry.dashofer.pl/?sect=art&id=1289&wa=kip1208&sid=1209902343
            oto link do innej informacji, w kórej ma być tak jak przy wydłużaniu urlopów za
            Buzka. Wtedy kazda matka przebywająca na urlopie macierzyńskim w chwili wejscia
            kolejnego wydłużenia obligatoryjnie miała ten macierzyński wydłużany, nawet
            gdyby zachaczyła choćby tylko jednym dniem. W tej sytuacji nie stosuje się
            zasady "prawa nie działającego wstecz" ponieważ nie chodzi o sam moment nabycia
            praw, ale o to, że to prawo trwa w okresie korzystania z urlopu.
            Moim zdaniem nie masz racji malgosiek2
            vsdi.net/count/baby/i/meter7618.png
            vsdi.net/count/baby/i/meter4674.png
            • ulkad Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 15:11
              Pamietam, ze wtedy nie zalapalam sie na dluzszy macierzynski, zabraklo mi
              tygodnia, o ktory pospieszyl sie mój synek, zeby urlop przeszedl na kolejny rok
              kalendarzowy i tym samym wydluzyl o 6 tygodni. Potem przy kolejnym dziecku
              urodzilam znowu za póżno o jakies dwa tygodnie, zeby zalapac sie na dluzszy
              macierzynski, który przestal obowiazywac w 2-2 roku suspicious> Jak pech to pech smile))
        • mrowka75 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 10:59
          Nie masz racji
    • tsunami05 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 09:46
      Hmmm, z tego co ja rozumiem, to ciebie to też obejmuje - tak jest napisane, że mamy, które będą w trakcie urlopu (krótszego) jak ustawa wejdzie w życie, dostaną dodatkowe 14 dni. Wytłumaczyli na przykładzie stycznia, ale chyba grudnia i listopada to również dotyczy.
      Jeszcze niepokoi mnie ten tryb przypuszczający - "przysługiwałby" itp. No zobaczymy, oby to wyszło.
    • amwaw Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 09:57
      Uczciwe i sprawiedliwe- zawsze się znajdzie ktoś kogo nie obejmie, czy to będzie
      dla matek które już są na macierzyńskim i 1 stycznia jeszcze na nim będą( wtedy
      będą mówiły, że to nieuczciwe matki którym macierzyński skończy się pod koniec
      grudnia) czy to będzie dla urodzonych po 1 stycznia. Wyobraź sobie jaka zła, że
      to nieuczciwe będzie matka dziecka urodzonego 31 grudnia.
      Nie szukajmy "nieuczciwości" tam gdzie nie ma to z tym nic wspólnego.
      Inna sprawa, że ja też już jestem na macierzyńskim i strasznie mi szkoda tych 2
      tygodni z moim dzieckiem, ale cóż- miałam po prostu pecha.
      pozdr
      • iothe Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 13:35
        Amwaw, nie pisałam nic o "nieuczciwości" smile

Ale faktycznie wydaje mi się niesprawiedliwe, żeby zastosowano tu kryterium daty urodzenia, a nie przebywania na urlopie wychowawczym w dniu wejścia w życie zmian. Może dlatego jestem taka zła, że swoją nadzieję opierałam na tej interpretacji z e-kadr dashofera, do której linka dała Mrowka75.

Może i nie ma o co kruszyć kopii, ale jak pomyślę, ze będę musiała wrócić do pracy zostawiając niespełna czteromiesięczne dziecko, to żal mi i tych dwóch tygodni...
        • bastet7 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 13:47
          A masz jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy? Możesz go od razu wziąć??
    • andap Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 13:59
      nie przejmuj się, nie wiadomo czy ustawa przejdzie (zresztą jak każdy pomysł
      który ma zmusic kobiety do "robienia" dzieci). Najbardziej mnie wkurza, że
      ciągle każdy się zastanawia dlaczego kobiety wolą karierę niż macierzyństwo. I
      co te dwa tygodnie niby mają zmienić? Że dziecko będzie już na tyle duże że
      będzie można je oddać do żłobka? CHORE!!!
    • mrowka75 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 15:07
      Ale ja nadal nie widze tutaj nieścisłosci - zarówno w linku z wyborczej jak i z
      onetu? nadal twierdze, ze listopadówki i grudniówki i pewnie część
      październikówek jak dobrze pójdzie załapią się na wydłużenie maciorki, pod
      warunkiem, ze ustawa wejdzie w życie podczas ich macierzyńskiego. W innym
      wypadku w ustawie musi byc wyraźny zapis, ze dotyczy urodzeń od stycznia 2006
      roku, a tego na razie nikt nie zapowiada.
    • mrowka75 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 15:10
      "Z dłuższych urlopów skorzystałyby mamy, które urodziły dzieci po 1 stycznia
      2006 r" to jest sformułowanie redakcyjne, a nie wynikające z zapisu projektu
      ustawy - wskazuje na datę wejścia w życie nowych przepisów.
      • eps Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 15:21
        Wg mnie dłuższy macierzyński przypadnie matkom które po pierwsze urodzą juz w
        nowym roku i w dniu wejście ustawy w zycie jeszcze będą na macierzyńskim.
        Jesli urodzisz 01.01.2006 i zacznie biec okres macierzyńskiego i np. w lutym
        ustawa zacznie obowiązywac to z automatu masz macierzyński dluższy o 14 dni.
        Jeśli urodzisz 31.12.2005 o 23.50 to nie nalezy Ci sie dłuższy macierzyński.
        Szczęście od boga ze ja dopiero mam termin na kwiecień.
        • mrowka75 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 15:34
          Nie zgadzam się z Tobą - ale zobaczymy wszystko dokładnie jak ustawa wejdzie w
          życie. Kiedys była już taka sytuacja. Wydłużenie dostały wszystkie matki na
          macierzyńskim w chwili wejścia ustawy.
    • an_ni Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 15:40
      no to urodz kolejne dziecko i dostaniesz 20 tygodni

tak to jest w zyciu ... albo sie z czyms pospieszamy albo spozniamy
      • iothe Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 16:40
        an_ni napisała:

> no to urodz kolejne dziecko i dostaniesz 20 tygodni

Dziękuję za świetną radę i pocieszenie uncertain
    • eps Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 16:08
      cyt.: "Czyli - jeśli urodzisz dziecko na początku stycznia, a ustawa weszłaby w
      życie na przykład w lutym, to twój pracodawca krótszy urlop macierzyński będzie
      musiał wydłużyć ci o 14 dni."
      Z tego jasno wynika że trzeba urodzić najwczesniej w styczniu.
      Tamtą ustawę pamiętam i oczywiście co do niej masz rację, ale ona miała inne
      wytyczne co do wykonawstwa. Tam nie było daty granicznej, tylko jesli byłam na
      macierzyńskim (tym krótszym) a ustawa weszla w życie to macierzyński sie
      przedłużał. Ale ta ustawa trochę innymi zasadami sie rządzi.
      Zresza poczekamy zobaczymy.
      • mrowka75 Re: Dłuższy macierzyński nie dla wszytskich 28.12.05, 17:00
        fakt - zerknęłam na tekst projektu na stronie sejmu i chyba rzeczywiście od
        stycznia 2006. jest konkretny zapis. pewni wynika z projekru budżetu na 2006.
        obejdziemy się ze smakiem. trudno. no chyba, ze w sejmie ktos to poprawi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka