setia Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 14:20 no tak - hura... a potem jak rozp... calkiem nasza gospodarke to trzeba sie bedzie wynosic za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 14:23 może tam też dadząjakieś becikowe? Za tą granicą się znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 15:46 Też się bardzo cieszę!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 15:56 A wiecie kto to wypłaci? Tak z automata dostnę tysiąc na konto? Czy ttrzeba gdzieś zgłaszać, jeśli tak, to gdzie? (mam skomplikowaną sytuację mieszkaniowo- meldunkową i pojęcia nie mam). Odpowiedz Link Zgłoś
agga_27 Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 16:24 No nie wiem czy to takie dobre, wolałabym dłuższy choćby o tydzień urlop macierzyński a nie kasę, która starczy zaledwie na porządny wózek i szybko o niej zapomnisz. Pewnie, każdy by się ucieszył z 1000 zł prezentu, ale trzeba myslec racjonalnie, to ma niby zachęcić kobiety do rodzenia dzieci? Mnie to by nie przekonało. Odpowiedz Link Zgłoś
plusiak822 Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 16:30 ja jestem w 30 tyg,ale jakos narazie nie mysle o becikowym,pomysle o tym jak urodze.w mojej sytuacji kazdy grosz sie liczy,wiec to na serio dobra sparwa. Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:50 To możesz się ucieszyć- macierzyński ma być o 2tygodnie dłuższy Odpowiedz Link Zgłoś
dosiamamafilipa Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 16:30 tak tak za granica tez daja becikowe np. na Ukrainie tys. piecset. dol co przy ich sredniej pensji o 400 dol to b. b. duzo. Wiem ze w luxemburgu tez istnieje taki fundusz becikowego i rownie jest to niebagatelna kwota. Tyle ze luxemburg na to stac a gospodarka ukriny bedzie podobjie jak nasza kuleje, jednak nie sadze zeby to ja podcielo. pzdr. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 17:11 Podziwiam Was kobiety, że tak martwicie sie polska gospodarką. Mieszkam za granicą i tutaj pieniądze za urodzenie dziecka, różnego rodzaju benefity i zapomogi są raczej dostępne dla każdej mamy przy odrobinie starań. Przyrost naturalny jest znacznie wiekszy niz w Polsce i żadna mama nie płacze z powodu gospodarki, raczej korzysta z możliwości i rodzi dzieci A dzieci to przyszłość narodu o czym każde mądre państwo dobrze wie. Myślę, że zwłaszcza silnie odczujecie to za jakieś kilkadziesiąt lat, kiedy na forum "emerytura i pogodna starość" będziecie płakać, że nie ma kto zarabiać na Wasze emeryturki i wizytki u lekarzyków, czego naprawde nie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:27 trissie nie martwie sie polska gospodarka o ile nie dotyczy to mnie. a duzo bardziej od jednorazowej zapomogi w wys.tys zlotych wolalabym miec mozliwosc znalezienia dobrze platnej, zgodnej z moimi kwalifikacjami pracy, po odchowaniu dziecka (do obecnej nie mam po co wracac). tymczasem przy rządach takich oszolomow nie wierze ze w tym kraju cos zmieni sie na lepsze. zycze wiekszosci mam bardziej dalekowzrocznego spojrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:31 setia! jestes bardzo madra kobieta! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:44 Setio, dlaczego to ma być alternatywa? Czy ktos powiedział "becikowe albo mozliwość znalezienia dobrze płatnej pracy" Jeżeli chodzi o mnie, wolałabym te dwie rzeczy na raz. Oraz jeszcze kilka innych. Nie wierzę w to, że becikowe storpeduje polska gospodarkę, natomiast z całą pewnościa sądzę, że należy uprościć przepisy wspierające polską przedsiębiorczość. Naprawde uważam, że jesteście wielkie. Czy jakikolwiek dyrektor zakładu budżetowego martwi sie o to, że jego monstrualna pensja powoduje mniejszy przychód do budżetu państwa? Albo którykolwiek z posłów gryzie sie wysokością swojej diety poselskiej? Nie. A mamy chcą rezygnować z becikowego dla dobra godpodarki. Nie jestem jednak przekonana, czy to takie dalekosiężne myślenie. Ale na pewno bohaterskie. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 20:48 to jednak jest alternatywa. deficyt budzetowy (na razie brakuje na te becikowe ba 360 mln, ale przy systemie rozdawnictwa braki beda duzo wieksze) hamuje wzrost gospodarczy; rosna podatki (z czegos trzeba go pokryc), rosnie koszt inwestycji. jest to droga donikad. ja nie protestuje tylko przeciw becikowemu, ale przeciwko takiej polityce. zyjesz w innych realiach; bogate kraje moga rozdawac pieniadze - polski na to nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re:trissie 30.12.05, 09:19 dziwie sie jeszcze,ze Ty z pewnej perspektywy nie dostrzegasz kuriozalnosci calej tej sytuacji: nie mamy pieniedzy, ale damy po tysiacu matkom - niech nam rodza wiecej dzieci! najwyzej potem w mniej lub bardziej bezposredni sposob im zabierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re:trissie 30.12.05, 21:03 Rozumiem homo sovieticus. Skoro dają -muszą zabrać. To nie jest kwestia braku pieniędzy, ale niegospodarności. Rolą rządu jest to, żeby wspierać rozrodczość, to nie jest odkrycie Ameryki. Na to wpadły juz różne kraje - bo nie ma przyszłości bez dzieci. Ale dalej zastanawia mnie ten fenomen. Czy strajkujący górnicy zastanawiali sie nad tym, kto straci na ich podwyżkach? I komu zabiorą? Niezwykłe, doprawdy Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 20:02 Problem polega na tym, że to przegłosowała opozycja(PO)+LPR+SO, a nie rząd. Pojawia się więc pytanie-kto rządzi.. Hmm To mi pachnie przedterminowymi wyborami.. Odpowiedz Link Zgłoś
halszkabronstein Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 17:13 Ja bym wolała lepsze warunki do otworzenia działalności gospodarczej - tu mam wedke a nie rybke 1 tys sie zawsze przyda ale nie miejscie złudzeń - teraz dadza nam 1 tys a okrężnymi drogami zabiorą w inny sposób wiecej . W ekonomii nie ma cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:29 gonia28b napisała: > Hurrrraaaa!!!! tak jest hura! rozlozy to nasz budzet doszczetnie, ale co tam! za tysiac ktos sobie wozek kupi. mnozcie sie na potege! mamy panstwo prorodzinne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:52 kobiety -polki-bohaterki. Zawsze tak było w historii Polski Chyba przetłumaczę sobie ten wątek i pokażę moim angielskim koleżankom, którym do głowy by nie przyszło, że państwo może im nie zapłacić różnych - z reguły bardzo wysokich benefitów. To nie tylko wysoki dodatek na wyprawkę dla dziecka, ale także inne korzyści, o których nie wspomnę, żeby Was nie rozjuszać. Ale zawsze możecie powołać inicjatywę i zrobić pikietę przed sejmem - "precz z becikowym, ratujmy gospodarkę". Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:56 I jeszcze jedno - przedłużają Wam urlop macierzyński o dwa tygodnie. To dopiero strata dla produktu narodowego brutto! Moim zdaniem powinnyście pomyśleć o szkodach dla polskiej gospodarki i zrezygnować z tego dobrowolnie )) przepraszam za ironię, ale nie mogę sie powstrymać Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 20:05 A czy te 1000 zł to przed czy po opodatkowaniu? Czy to będzie traktowane jako zasiłek? A w której ustawie będzie określone ewentualne zwolnienie z opodatkowania? Nic nie wiemy... Wiem tylko, że zrobiłam dziś listę zakupów i przed weryfikacją wartość podstawowej wyprawki przekroczyła 6-krotność becikowego! Byłam przeciwna becikowemu, ale skoro zostało uchwalone - hmmm, każdy pieniążek się przyda. Zwłaszcza, że i tak od państwa dużo nie dostaję... Odpowiedz Link Zgłoś
halszkabronstein Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 22:38 Litości , nie porównuj Wielkiej Brytanii do Polski, może jeszcze do Szwecji ? Proponuje w ogóle wszystko rozdać i znowu zabrać - sorry ale znajac życie w pewnym momencie nastąpi załamanie i trzeba bedzie podnieść podatki . Takie właśnie jest niewydolne państwo pół socjalne ( czyli ani w ta ani do końca w inna strone.. ) Obiecują im kase to sie lud cieszy jak murzyni z wiosek aż żal patrzeć. Lepiej pomyśleć nad racjonalizacja wydatków tego państwa i obniżeniem podatków niż zabierać ludziom tylko po to by im znowu oddawać heh . Gdybyście na stałe zarabiały więcej to ten tysiac by się szybko zwrócił . Ale dzieci zawsze wola w spektakularny sposób mieć poczucie , ze za darmo dostały cukierka heh . P.S. I to ma być filar polityki panie państwo ? A propos urlopu - ja co prawda i tak nie skorzystam . Natomiast LPR dąży do całkowitego ubezwłasnowolnienia kobiet i zmuszania ich do pracy w domu za jakieś śmieszne pieniądze. Likwidacja przedszkoli państwowych itp najlepiej o tym świadczy . Czyli już wiecie gdzie ewentualnie beda szukac oszczednosci . Dadza mi 1 tys zl ale za przedszkole bede musiala płacic przez pare lat o wiele więcej ...Gosposia domowa nie zostane sorry ;/. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka do trissi 29.12.05, 19:57 z ciekawości zapytam-od jak dawna mieszkasz w anglii? bo te mamuśki co mieszkają tu od urodzenia wiedzą co oznacza taki wydatek państwa. a twoje koleżanki angielki pewnie by nie zrozumiały naszego "polskiego bohaterstwa" bo nie znają sie tak na polityce i pewnych debilnych posunieciach polityków oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: do trissi 29.12.05, 20:07 od dawna. A co oznacza taki wydatek państwa? gospodarka nie runęła przez korupcje i afery, nie runie i przez becikowe. Być może angielki są głupsze i nie znają się na polityce, ale za to maja kasę dla swoich dzieci i nie uważają tego za oszołomstwo państwa Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: do trissi 29.12.05, 22:14 mają kase dzieki rozsądnej polityce i dzięki rozwiniętemu systemowi opieki społecznej i polityki socjalnej. 2tys. to bardzo dużo pieniędzy. wyobraź sobie ze dostają je ubogie matki(albo nie wykazujące dochodów)przez 30dniX12 miesiecy w roku i tak przez 4 lata.z małej dziurki budżetowej robi się coraz większa a żeby ją załatac trzeba pozyskac pieniadze. a skąd te pieniądze? a np. ze zlikwiodowania PFRONu. albo odebrania dotacji niewidomym. albo ze zniesienia ulg podatkowych. itd. tak jest trissi w polsce. nie mamy mądrych polityków -to po pierwsze. a po drugie-nie mamy madrego społeczenstwa. bo to cholerne becikowe spowoduje wzrost narodzin maluchów w patologicznych rodzinach i zapchane noworodkami smietniki a potem domy dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: do trissi 30.12.05, 21:12 po co zabierac niewidomym biednym i kalekim? To jedyne rozwiązanie dla rządu? Czy wybierałyście w wyborach ludzi zdolnych tylko do takich bestialstw? No to współczuję. A można np. zmniejszyć diety poselskie, wydatki kancelarii prezydenckiej i opodatkowac zagraniczne supermarkety, które w Polsce przez 5 lat od rozpoczęcia działalności zwolnione sa od podatku. To ogromne sumy, jednak nikt nie drze włosów z głowy. Czy matka która zostawi dziecko na smietniku otrzyma becikowe? W jaki sposób? Takie matki chyba raczej sie nie ujawniają,skąd więc ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
mia80 Re: do trissi 30.12.05, 09:28 trissie napisała: gospodarka nie runęła przez > korupcje i afery, nie runie i przez becikowe Zgadzam się w 100 procentach z Tobą Trissi. Nic dodać, nic ująć. Zamiast się cieszyć, nic tylko narzekania. Górnicy się nie martwią o stan polskiej gospodarki, lekarze się nie martwią, nauczyciele też nie, ani nawet sami posłowie, którzy za nasze pieniądze wysyłają żołnierzy do Iraku, a Matki Polki bohatersko stają w obronie polskiej gospodarki. Koń by się uśmiał! Becikowe i dłuższe urlopy macierzyńskie należą nam się jak psu buda i już! Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja22wiosny Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:32 ja też się cieszę.....jest jeszcze małe "ale". Tą ustawę musi podpisać prezydent, a jak wiadomo on jest z PIS-u .........więc chyba za wcześnie się cieszymy Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 19:46 patrycja22wiosny napisała: > ja też się cieszę.....jest jeszcze małe "ale". Tą ustawę musi podpisać > prezydent, a jak wiadomo on jest z PIS-u .........więc chyba za wcześnie się > cieszymy podpisze, nie chce stracic elektoratu. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_style Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 20:06 hip hip hurra! a te dwa dodatkowe tygodnie sprawią, że macierzyński przedłuży mi się do wakacji - pracuję w szkole ... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna83 Re: BECIKOWE - dla każdej mamusi!! 29.12.05, 21:05 tez sie bardzo ciesze ze bedzie becikowe dla wszyskich kobiet chociaz mojemu KUBUSIOWI kupie cos wiecej lub pieniazki beda w zapasie.super.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Do Maretiny i pozostałych dziewczyn 29.12.05, 22:28 Widzę, że nie jesteście świadome tego co tu się tak naprawdę dzieje. Ale ciekawe doświadczenie z tego wyszło. Jak to ważny jest TYTUŁ wątku. Bo tak ogólnie to nie miałam najmniejszego zamiaru wypowiadać się na temat becikowego. Tylko dzisiaj - wątków na temat becikowego było w sumie chyba z dziesięć. A zaczęło się to tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=34105358&a=34105358 Pozostałych wątków o becikowym naprawdę nie trzeba szukać daleko. Nie trzeba nawet uruchamiać wyszukiwarki. Dlaczego akurat ten wątek się ostał na pierwszej stronie??? Ciekawe. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina goniu? pisz jasniej 29.12.05, 23:19 bo za chiny ludowe nie wiem o co Ci chodzi moze byc watkow 20 a ja wypowiem sie w tym, ktory mi podpasuje. to takie zle? Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: goniu? pisz jasniej 29.12.05, 23:39 maretina napisała: > moze byc watkow 20 a ja wypowiem sie w tym, ktory mi podpasuje. to takie zle? > Nie. To nie jest złe. Złą robotę to zrobiłam ja wraz z Malgosiek2. Dzisiaj w ciągu dnia wyskoczyły na pierwszej stronie forum 4 wątki o becikowym. Malgosiek 2 trochę się wkurzyła i założyła wątek, żeby czytać forum i nie mnożyć podobnych wątków, żeby nie zaśmiecać forum. Poczytaj sobie dokładnie ten wątek na który wcześniej wkleiłam link. To właśnie wątek Malgośka. Uśmiejesz się. Ja ją tam poparłam, bo też nie lubię żeby do tego stopnia zaśmiecać forum. W końcu wpadłyśmy na ten świetny pomysł, żeby namnożyć tych wątków o becikowym - niech się cieszą dziewczyny. Dałam się sprowokować do założenia dwóch wątków o becikowym. Wszystkie możliwe pozostałe znajdują się na stronie 2 i 3. A to jest zwykły spam. Tak więc winna jestem Wam tutaj przeprosiny. Ale skoro ten wątek podpasował i tylko ten się utrzymuje na czele... Niech robi jako miejsce do dyskusji Piszę tak tylko, bo nie miałam w ogóle zamiaru wypowiadac się na temat becikowego. To kontrowersyjny temat i nie lubię wzniecać takich wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: goniu? pisz jasniej 29.12.05, 23:44 przepraszam za wolne kumanie moj mozg juz podziekowal za wspolprae. moj syn CHTBA zabkuje i od kilku dni daje mi popalic. szczescie, ze noce przesypia dobranoc. padam na klawiature twarzoczaszka Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Becikowe nie dla każdej z nas 30.12.05, 20:38 prezydent podpisał ustawe z wersja dla ubogich, decyzje o podpisaniu ustawy z becikowym dla wszystkich pozostawia sobie na styczen... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Becikowe nie dla każdej z nas 30.12.05, 22:01 tucik napisała: > prezydent podpisał ustawe z wersja dla ubogich, decyzje o podpisaniu ustawy z > becikowym dla wszystkich pozostawia sobie na styczen... trzeba isc robic dzieci. bedzie kasa na winko i na zagryche! Odpowiedz Link Zgłoś
aguska231 Re: Becikowe nie dla każdej z nas 30.12.05, 22:48 a jesli urodze na poczatku stycznia a prezydent podpisze becikowe w polowie miesiaca to nalezy mi sie kaska czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna83 Re: Becikowe nie dla każdej z nas 31.12.05, 10:10 ciekawe czy wogole podpisze moglby Odpowiedz Link Zgłoś