anka278 29.12.05, 15:28 Witam! jestem w 27 tygodniu ciązy, od jakiegoś czasu męczy mnie potworna zgaga, i w ciągu dwoch tygodni wzięłam około6 tabletek ranigastu. Czy może mieć wpływ na maluszka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 15:33 anka- ja kończe 26tc i od kilku dni tez zaczynam odczuwac wątpliwe uroki zgagi;/ nie wiem co na to ranigast ale słyszałam że pomaga mieta Odpowiedz Link Zgłoś
anka278 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 15:37 Ranigast pomógł tylko nie wiem czy jest bezpieczny w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka19791 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 15:52 mnie mój gin. przepisał na zgagę Alugastrin, można go kupić także bez recepty, jeśli chodzi o ranigast to niestety, nie wiem. Najlepiej zapytaj się swojego gin.Ja zwykle dzwonię do swojego, jeśli nie jestem czegoś pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 15:55 Raczej nie radzę brać ranigastu bez zalecenia lekarza mimo, że można go kupić bez recepty! Bezpieczne jest natomiast Rennie do ssania. Mięty też nie polecam bo choć czasami pomaga to jednak rozluźnia dolny zwieracz przełyku (a to jest m.in. przyczyną zgagi). Pozdrawiam! Joasia Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 15:59 lepiej rennie possać albo migdały pożuć jak ktoś lubi, mi na zgagę pomagały lody łyżeczka lodów w środku nocy pozwlała pospać kilka godzin Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka-85 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 30.12.05, 17:44 ranigast?ABSOLUTNIE! za duza dawka czegos tam. wskazane jest RENNI. Odpowiedz Link Zgłoś
yoana251 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 18:10 Właśnie wczoraj rozmawiałam o tym z moim lekarzem... Zabronił mi brania Ranigastu,czy nawet Manti.. Polecił natomiast Maalox. Słyszałam, że banany też pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
ewakarau Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 20:56 Mi pomagają migdały. Wcześniej miałam potworną zgage, nie mogłam spać. Teraz żuje migdały kilka dziennie (10-15) bez względu na to co jem. Od chwili kiedy zaczełam podjadać migdały nie miałam zgagi.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka-2 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 30.12.05, 15:28 Po bananach jest jeszcze gorzej. Mój gastrolog mi zabronił. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Zgaga a ranigast w ciąży 29.12.05, 21:37 mnie lekarz zabronił brać ranigast ponieważ rozpuszcza sie w żołądku i przenika do innych tkanek i nie jest zbyt zdrowe dla dziecka, natomiast można bez problemu ssać rennie bo zostaje tylko w przewodzie pokarmowym. Odpowiedz Link Zgłoś
madzikowa2 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 30.12.05, 08:47 Ja nie mam zgagi a tylko uporczywe nudności i mój lekarz zalecił mi na to Reni. Można brać w ciązy a mojemu mężowi najbardziej na zgagę pomaga właśnie reni. Tylko lepsze jest to bezsmakowe niż miętowe... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka-2 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 30.12.05, 15:27 Ja na zgagę jadłam migdały ale nie płatki tylko takie w skórce. Pomagają i są chyba smaczniejsze od ranigastu czy innych medykamentów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marabr Re: Zgaga a ranigast w ciąży 30.12.05, 17:16 Najlepszy Malox i migdały.Jak reką odją. Odpowiedz Link Zgłoś
julka130 Re: Zgaga a ranigast w ciąży 30.12.05, 18:51 jeśli pomogą mi migdały, to chyba oszaleje z radości. pozdrawiam wszystkie wymęczone mamusie Odpowiedz Link Zgłoś