julzab 10 tc 13.04.06, 15:14 Wg OM jestem w 10 tygodniu ciąży. Mój lekarz prowadzący zbadał mnie i stwierdził ze dziecko rośnie. Na drugi dzień była u innego lekarza zrobić USG, zeby to moje dziecko zobaczyć. Okazało się jednak, ze wg USG jest to 5 tc, zarodek jest ledwo widoczny i nie słychać serduszka. Proszę mi powiedzieć co ja mam o tym myśleć? Komu wierzyć? Bo już nie wiem co mam robić? Czy USG mogło być wykonane w niewłaściwy sposób? Czy mógł się pomylić mój lekarz prowadzący? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka235 Re: Odpowiem na pytania 13.04.06, 15:18 Witam od początku ciąży mam liczne bakterie w moczu (aktualnie 20 tc).Lekarz prowadzący zalecił kurację antybiotykową ale nie poskutkowała i zalecił położyć się do szpitala. Pytanie moje dotyczy pobytu w szpitalu, napiszcie jak będę leczona i czy długo będę musiała tam przebywać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka74 Re: Odpowiem na pytania 13.04.06, 15:29 Witam. Trzy miesiące temu poroniłam będąc w 22 tc. Przyczyną poronienia była prawdopodobnie jakaś bakteria. Wynik rozpoznania histopatologicznego brzmi: Placentitis et amniitis cum funiculitide phlegmonosa. Płuco płodu: Apneumatosis pulmonis totalis sine inflammatione. Proszę o interpretację wyników. Obecnie jestem po wszystkich możliwych badaniach i wyniki nie wykazały obecności żadnej bakterii. Mój lekarz mówi, ze już możemy się starać o dziecko. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska waga 13.04.06, 17:26 ja mam pytanie co do wagi bo slyszalam iz mozna poprosic o cesarskie ciencie jesli dziecko wazy ponad 4 kg czy to prawda?? bo jak bylam w szpitalu to kobieta rodzila 30h i urodzila dziecko ktore wazylo 4,5 naturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik dodkowska 18.04.06, 21:17 Wielkość płodu nie jest wskazaniem do cc, lecz dysproporcja między budową miednicy matki a wielkością dziecka. Poród nie powinien trwać dłużej niż 24 h. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2081 Proszę o odpowiedź 13.04.06, 17:44 Czym moze być spowodowany zróżnicowany rozwój głowki (BPD 37w5d, HC 38w4d), brzuszka (34w3d) i nóżek (34w0d) dziecka. Różnica wynosi ok. 3-4 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik Re: Proszę o odpowiedź 18.04.06, 21:14 Rozwój w macicy jest osobniczozmiennny, czyli zmnienny i te dane tylko w przybliżeniu opisują nam wielkość płodu. Jeżeli nie ma zmian wewnątrzczaszkowych, to nie ma się czym martwić Odpowiedz Link Zgłoś
oriola Bardzo prosze o odpowiedz - Progesteron w ciąży!! 13.04.06, 18:56 Jestem w 9 tyg. ciąży i od 5 tygodnia ciąży biorę progesteron ( 1sza ciąża poroniona w 7 tyg. ciązy), najpierw w postaci Luteiny, ale z powodu nietolerancji lekarz przepisal mi Duphaston. Wyniki mojego progesteronu były następujące: 28 dzień cyklu: 47.5 ng/ml 32 dzień cyklu: 31.7 ng/ml (wtedy dostałam Luteinę 3x1 tabletka) 7 tydzień ciąży: 33.0 ng/ml 9 tydzień ciąży ( wczoraj): 25,2 ng/ml ( mimo brania Duphastonu 3x 1 tabletka) Niestety musiałam zmienić lekarza i tak jak pierwszy mówił, że pewnie będę brała Duphaston do konca 3 m-ca, to ten kazał mi jeszcze go pobrać przez tydzień czasu ( 2x1 tabletka) i odstawic (bo ostatnio często wymiotuje i on sądzi że to może przez ten Duphaston)... Zastanawia mnie to, czy mogę odstawic Duphaston skoro tak duzo mi ostatnio spadł pomimo brania Duphastonu (chociaz jego poziom miesci sie w granicach w 1 trymestrze)??? Boję się, żeby nie skończyło się to poronieniem, bo chyba takim czymś może się skończyc jesli ma sie za mało progesteronu w ciaży, prawda? Lekarz powiedział mi ze tak naprawde progesteron jest wazny tylko do 7 tygodnia ciazy, a potem decydujacym hormonem jest Bhcg, którego poziom jest u mnie bardzo dobry (160936 mIU/ml na poczatku 9 t.c) Bardzo proszę o wszelkie porady i prosze mi wytłumaczyć za co jest odpowiedzialny progesteron w ciazy i do kiedy trzeba uwazac zeby jego poziom byl wystarczajaco wysoki? Bardzo dziekuje za wszelkie odpowiedzi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniahrabi Re: Odpowiem na pytania 13.04.06, 22:40 Bardzo proszę o informację czy w 9 tygodniu ciąży moge stosować maści na hemoroidy: Avenoc lub Aesculan. CIąża przebiega prawidłowo. Bedę wdzięczna za odpowiedź. Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka3010 Re: Odpowiem na pytania 18.04.06, 21:15 Czy skoro moja mama ma skrzywienia macicy to ja też gogę mieć??Czy to przeszkadza przy porodzie??Mama miała cesarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Brzuch robi sie twardy-23tc 18.04.06, 21:30 Jestem w 23tc, od 2 tyg. kilka razy dziennie brzuch robi mi się twardy, nie ma to nic wspólnego z bólem, tylko czuję napięcie itp. Czy to nic? tydzien temu badanie ginek. ok, wyniki krwi i moczu też ok; kupiłam dzisiaj Nospę i Magnez b6, biorę-to ok? I odpoczywam, chociaz to trudne jak się ma dom i dziecko 1,5 roczne na głowie... malinka Odpowiedz Link Zgłoś
edytka1984r plamienie.. 18.04.06, 21:43 dzien dobry. mam taki problem, odkad 1,5 roku temu odstawilam pigulki mam bardzo niregularne cykle, bardzo bolesne i obfite miesiaczki w cyklach 30-50 dni, ostatni cykl trwal 49 dni, przy okresie pobolewal mnie brzuch (a zawyczaj boli tak ze umieram) i wczoraj niespodziewanie dostalam bardzo skapego brązowego plamienia (24 dzien cyklu), czytalam ze takie plamienie wystepuje ok. 23 dnia cyklu na skutek zagnieżdżania zaplodnionej komorki jajowej w macicy, ciezko jest mi okreslic swoje dni plodne jak rownież date kolejnej miesiaczki z powodu opoznien w cyklach, wiec nawet nie wiem kiedy moglabym zrobic test. kochamy sie z narzeczonym z prezerwatywa i nie zauważylismy żeby nam pękła, ale przypadki chodzą po ludziach zastanawiam sie skad to plamienie, czy mozliwe ze to jest plamienie implantacyjne, i że jestem w ciązy? dodam, ze ostatnio jem malo miesa i duzo nabialu ale biore witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
sandrulka87 Re: Odpowiem na pytania 18.04.06, 22:43 Moim problemem jest brak miesiaczki od 19lutego.. badnie beta hCG wykazalo 0,1 wiec w ciazy nie jestem.. brałam 10 dni duphaston ... od 2 dni juz go nie biore a miesiaczki nadal nie ma.. co robic? dlaczego nie mam okresu? slyszalam ze to moga byc zmiany hormonalne.. ale na jakiej podstawie takie zmiany maja miejsce? czy to cos groznego? (podkresle ze nigdy mi sie okres nie spoznial).. prosze o satysfakcjonujaca odpowiedz.. bardzo sie martwie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik sandrulka87 01.05.06, 21:09 Po odstawieniu duphastonu musi Pani odczekać 7-10 dni. W tym czasie powinna pojawić się miesiączka. Jeżeli się nie pojawi, należy udać się do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
agnetos Re: Odpowiem na pytania 18.04.06, 23:02 Witam Jestem w 36 tygodniu ciaży i zauważyłam (nie potrafię dokładnie określić od kiedy), że na sutkach pojawiły mi się takie drobne ciemnobrazowe brodaweczki, sama nie wiem jak to określić. Co to może byc, czy ma to związek z ciążą i czy nie przeszkodzi w karmieniu? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pati986 do agnetos 18.04.06, 23:06 agnetos, to chyba nic złego-mam to samo, pojawiło mi się znacznie wcześniej, teraz jestem w 39 tc. ściemniały mi całe brodawki-dzięki temu dziecko podobno łatwiej "trafia w środek"-imam, jak to określiłaś, jeszcze ciemniejsze brodaweczki-i na sutkach i na brodawkach... Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik agnetos 01.05.06, 21:06 Są to powiększone gruczoły związane z ciążą. W niczym nie przeszkodzą Odpowiedz Link Zgłoś
annw5 Re: Odpowiem na pytania 01.05.06, 21:26 Panie Doktorze, bardzo prosze o porade. Jestem w 20 tc., ginekolog zrobila mi posiew i okazalo sie, ze mam jakas bakterie, pochodna paciorkowca, ktora przedostala sie z jelita. Lekarka powiedziala, ze w trakcie porodu bede musiala miec podany pewnien zastrzyk (nie mam pojecia jaki???), poniewaz w przeciwnym razie dziecko moze sie zarazic ta bakteria i moze dostac sepsy! Bakteria ani dla mnie ani dla meza nie jest szkodliwa. Bardzo sie martwie i blagam o porade. Co Pan Doktor mysli na ten temat. Pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik annw5 16.05.06, 21:52 Tego typu zakażenia są częste, a ryzyko powikłań u dziecka jest bardzo małe (choć nie wykluczone). Zastosowanie profilaktyczne jednej dawki antybiotyku podczas porodu jest wystarczającym rozwiązaniem. Proszę się nie martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
sienaa Panie doktorze, jestem w 34 tc, od 3 tyg. 16.05.06, 22:32 twardnieje mi brzuszek, dodatkowo dzidzia się obniżyła. Biorę 2x dziennie No Spę forte (zalecenie lekarz prowadzącej ciążę). Ostatnie usg (tydzień temu) pokazało że waga dziecka jest mała 1800gr i "nie może się jeszcze urodzić" ale martwię sie czy powyższe objawy nie są zapowiedzią wczesnego porodu? Serdecznie dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia_20 Bole brzucha z prawej strony 16.05.06, 22:22 witam! mam taki problem- niedawno dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, a od kilku dni boli mnie w okolicach podbrzusza, pepka, bol promieniuje na krzyz, ale jest tylko z prawej strony. Slyszalam ze bole tego typu sa normalne w ciazy bo rosnie macica, ale niepokoji mnie to, ze ja mam takie bole wylacznie po prawej stronie. Czy to jest normalne ?? Doktorze, prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: Tyłozgięcie macicy. 16.05.06, 22:40 Czy tyłozgięcie macicy może utrudniać zajście w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś
oleska16 Re: Tyłozgięcie macicy. 26.05.06, 09:38 Nie jestem ginekologiem ale na własnym przykładzie wiem, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
camaieu Re: Cukrzyca 17.05.06, 09:59 Witam! Mam 33 lata, jestem w 26tc. Po teście na obciążenie glukozą 50g moj wynik był 141 (norma do 140). Skierowano mnie na test 75g i pobierano mi krew 3x: pierwszy wynik (na czczo): 84, drugi (po 1h od wypicia glukozy): 152 i ostatni (po 2h): 145 (norma wg tego szpitala to do 140). Natychmiast skierowano mnie na oddział Pat. Ciąży w celu zapoznania się z instrukcją obsługi glukometru i spotkania ze specjalistą ds. diabetologii. Byłam zdenerwowana, nie zadałam wielu istotnych dla mnie pytań i ogólnie jestem rozbita i udręczona faktem stosowania diety, a zwłaszcza nakłuwania się 4xdziennie do pomiaru glukozy aż do 2 tyg. po porodzie. Wcześniej czułam się dobrze, nie obżerałam się, ale odżywiałam się zdrowo, a jedyną moją dolegliwością była (i jest) zgaga. Moje pytanie brzmi: Czy to już cukrzyca i czy jest tak bardzo czym się martwić, jakie są rokowania na przyszłość, czy są duże szanse, że rozwinie się ona kiedyś w taką typu I lub II? Dodam, że w mojej rodzinie nikt na cukrzycę nie choruje. No i jeszcze czy ma znaczenie w który palec się nakłuwam: tzn. czy za każdym razem powinnam w inny czy też jednego dnia w jeden i ten sam, a następnego w inny. Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpliwie na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaz Toksoplazmoza 17.05.06, 22:52 Witam...ja obecnie jestem w 18 tyg.ciąży i mam Igg(ilościowo) 21, Igm (jakościowo) - dodatni i awidność 0,176. Po dokładniejszym badaniu TOXO ISAGA IMG okazało sie,ze jest to stara,przebyta conajmniej 12 m-cy wcześniej infekcja.Pragnę zaznaczyć,że przeciwciała IGG spadają.Mam pytanie ...skoro jest to stara infekcja to dlaczego IGM jest dodatni? Czy powinnam sie leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaz13 usg dopplerowskie 17.05.06, 10:14 miałam robione usg dopplerowskie ( pewnie nazwę pezekręciłam) w 26 tygodniu. lekarz podpisał wynik badania jako prawidłowy (wszystkie wyszczególnione nażądy prawidłowe) po urodzeniu dziecka okazało się że synek ma wadę serca hypoplazję aorty (zwężenie na 2mm)i dwie tętnice z jednej komory.czy tego nie można było wykryć? Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik monikaz13 17.05.06, 21:26 Wykrycie takiej wady w okresie płodowym 26 tyg. jest bardzo trudne. Taką wadę można wykryć specjaliztycznym badaniem w późniejszym zaawansowaniu ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
esi_zosi Zel nawilżający 18.05.06, 10:08 Czy w związku odczuciem suchości pochwy można w czasie ciąży stosować taki żel? Czy nie szkodzi płodowi? Dziękuję z góry za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaherrmann Re: waga dziecka w 38 tygodniu 2550 g 17.05.06, 10:37 Witam Jestem w 38 tygodniu ciąży, waga dziecka to 2550 g. Mój lekrz twierdzi, że nie podstaw do niepokoju, ale czy rzeczywiście? Odpowiedz Link Zgłoś
natalka691 Re: waga dziecka w 38 tygodniu 2550 g 17.05.06, 10:51 nie ma raczej powodu, bo prawidłowa masa dziecka jest od 2,5 kg, więc twoje ma juz więcej. Jeszcze pewnie urośnie w brzuszku do porodu. Może to będzie po prostu drobne dzieciątko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ginekolog_poloznik magdaherrmann 17.05.06, 21:23 Waga dziecka jest rzeczywiście mała, ale trudno mi się wypowiedzieć nie oceniając innych parametrów (dokłądne USG, przepływy). Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-arch Ruchy w 32 tyg.. 17.05.06, 22:24 Od wczoraj mój synus prawie w ogóle sie nie rusza..tylko kilka razy delikatnie sie przesunąl...boje sie czy wszystko w porzadku...moze to normalne..???w koncu ma teraz mniej miejsca!!??Prosze o jakąs informacje jak powinny wyglądac ruchy dziecka w 32 tyg ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaz Toksoplazmoza 17.05.06, 22:56 Witam...ja obecnie jestem w 18 tyg.ciąży i mam Igg(ilościowo) 21, Igm (jakościowo) - dodatni i awidność 0,176. Po dokładniejszym badaniu TOXO ISAGA IMG okazało sie,ze jest to stara,przebyta conajmniej 12 m-cy wcześniej infekcja.Pragnę zaznaczyć,ze przeciwciała IGG spadają.Mam pytanie ...skoro jest to stara infekcja to dlaczego IGM jest dodatni? Czy powinnam sie leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
misiulka2020 ???? 17.05.06, 23:03 Chciałabym się nauczyć dokładnie obliczać moje dni płodne oraz dowiedziedzieć się jakie są objawy gdy jest się w ciąży i czy można już kilka dni po poczęciu wywnioskować czy jest się w ciąży?????? Odpowiedz Link Zgłoś
misiulka2020 Re: ??????? 17.05.06, 23:05 Chciałabym się nauczyć dokładnie obliczać moje dni płodne oraz dowiedziedzieć się jakie są objawy gdy jest się w ciąży i czy można już kilka dni po poczęciu wywnioskować czy jest się w ciąży?????? Odpowiedz Link Zgłoś
monias3 posiew z pochwy przed porodem 18.05.06, 10:17 czy jest konieczny? mÓj gin na każdej wizycie dotąd ( jestem w 36/37tc) robił mi test na odczyn ph pochwy i na tej zasadzie wnioskował czy jest jakis stan zapalny czy nie. Czy to wystarczy, powinnam sie upomnieć o posiew? Dodam, że jest to skrupulatny i zpobiegliwy lekarz, i doktor znanej jakby nie było kliniki. Mimo to matrwię się czy to wystarczy. Proszę o opdowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
patii244 co z miesiaczka??? 18.05.06, 12:15 witam ja mam pyt. urodziłam w pażdzierniku2005 i od tego czasu mam problemy z miesiączką . Pojawia sie ona co 35 - 45 dni czy to normalne? Piersią nie karmie. Za kazdym razem boję się czy ja wogóle dostane... może cos z hormonami mam? Teraz jeszcze jej nie mam i odczuwam ból przy oddawaniu moczu /na samym końcu/ to z przeziębienia pecherza? Prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
emilap1 Test ciążowy 18.05.06, 12:43 Witam. Moje pytanie czy test ciążowy zrobiony na 6 dni przed dniem spodziewanej miesiaczki może sie mylic??tzn mam powody by przypuszczac iż jestem w ciąży ale test robiony dzis wyszedl negatywny(OM 26.04.2006r.) prosze o odp Odpowiedz Link Zgłoś
djkoval Badanie moczu 18.05.06, 14:35 witam, właśnie odebrałam wyniki badania moczu...moje pierwsze....jestem w 8 tc. No i są kiepskie...a wizyta u gina za tydzień... otóż tak: biało 0,033 g/l Nabłonki dośc liczne erytrocyty 12-16 bakterie bardzo liczne.... co robic?? Odpowiedz Link Zgłoś
marta140 Alergia w ciąży 18.05.06, 14:51 Panie Doktorze, może mi Pan coś doradzi? Męczy mnie okropna pokrzywka pokrywająca całe ciało poza twarzą. Bąble wielkości od 0,5 cm do 5 cm. Swędzenie, pieczenie, wręcz ból jest nie do zniesienia. Robiłam mnóstwo badań i testów, jednak przyczyny pokrzywki nie udało się ustalić. O ciąży dowiedziałam się niedawno-to dopiero mój 6 tydzień. Zanim dowiedziałam się że jestem w ciąży brałam codziennie po 1/4 alericu i pokrzywka ustępowała. Gdy test wyszedł pozytywnie- odstawiłam antyhistaminę i pokrzywa powróciła... Wczoraj dodatkowo oprócz pokrzywki pojawił się obrzęk Quinkego. Mój alergolog powiedział że w takiej skrajnej sytuacji mogę wziąć 1/2 Zyrtecu. Wzięłam więc. Obrzęk i pokrzywka ustąpiła. Panie Doktorze, czy myśli Pan że te tabletki nie zaszkodzą mojemu maleństwu? Brałam je przez pierwsze 2 tyg. po 1/4 tabl., kiedy jeszcze nie wiedziałam o ciąży, no i wczoraj wzięłam połówkę. A teraz siedzę i sięzadręczam,bo strach o dziecko jest tak samo męczący jak pokrzywka... Odpowiedz Link Zgłoś