iwp 05.01.06, 10:10 Czy inwazyjne badanie prenatalne jest bolesne? i jak wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szkodziak Re: badanie prenatalne 05.01.06, 10:23 Badanie polega na wkłuciu igły przez brzuch i pobraniu płynu owodniowego, wszystko pod kontrolą USG żeby nie uszkodzić dziecka. Ja to wkłucie czułam jak lekkie ukłucie wykałaczką, więcej było w tym stresu i nerwów niż bólu. Później do końca dnia czułam lekkie skurcze brzucha i tyle. Chyba znacznie gorsze od samego badania jest oczekiwanie na wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: badanie prenatalne 05.01.06, 10:26 Badanie oczywiście nie jest przyjemne. Określiłabym je jako średnio bolesne. Gorsza jest towarzysząca mu atmosfera - nerwy przed i w trakcie, no i oczywiście oczekiwanie na wyniki. Im dłuższe i jeżeli przychodzą pocztą tym lepiej. Z tego co wiem w przypadku złego wyniku powiadomienie przychodzi szybciej i raczej przez telefon. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
szkodziak Re: badanie prenatalne 05.01.06, 10:40 A ile to jest długo? Ja czekam juz piąty tydzień i jestem u kresu wytrzymałości, ten stres mnie już rozwala! Odpowiedz Link Zgłoś
iwp Re: badanie prenatalne 05.01.06, 11:39 no właśnie,o wyniku badania informują telefonicznie czy pocztą? Odpowiedz Link Zgłoś
magda1n Re: badanie prenatalne 06.01.06, 10:02 Ja miałam takie badanie robione 16.11.2005. Nic nie bolało, więcej nerwów i strachu było. Na wyniki badań czeka się około 3 tygodni.Chociaż ja nie mam jeszcze wyników w ręku, ale wiem ,że wszystko jest oki, bo dzwoniłam do instytutu. Jeśli wyniki są w porządku, przyjdzie poczta, jeśli coś jest nie tak, dzwonią natychmiast. Jeśli minom 4 tygodnie od pobrania płynów i nie ma wyników,radzę zadzwonić. Pozdrawiam.pa Odpowiedz Link Zgłoś