lucyn77 05.01.06, 12:18 Witam wszystkich. Mam pytanie dot. L4. Na jaki okres lekarz (ginekolog) wystawia Wam chorobowe. (np. czy jest to okres dwóch tygodni, czy może więcej). Dziękuję serdecznie za wszelkie odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edyta.23 Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 12:35 mi wystawil na 21 dni. Powiedział, że na tyle maksymalnie może mi dać w tym tygodniu ciąży w którym jestem, potem będą to dłuższe zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinaaa1 Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 12:38 ja mam zawsze na 21 dni, jestem teraz w 24 tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
becik12 Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 12:43 ja mam co miesiąc wystawiane na 30 dni czasem 28 zależy jak sie zapisze na kolejną wizyte Odpowiedz Link Zgłoś
lucyn77 Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 12:57 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 15:23 ja mam na caly miesiac, tzn. 0d 1 do 30/31. mojej kolezance lekarz powiedzial, ze moze wystawiac maksymalnie na 21 i pytalam o to moja gin, powiedziala, ze nie ma zadnego przepisu, ktory o tym mowi. ja i tak chodze na kontrole co 2 tyg.bo jestem zagrozona przedwczesnym porodem, ale L4 mam zawsze na miesiac i dzieki temu tez latwiej sie polapac jak ZUS wyplaca pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
madzik241 Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 22:14 Mi lekarz zawsze wystawiał na 26 -29 dni, ostatnio się pomylił i wypisał mi zwolnienie na 54 dni, powiedział że nie ma prolblemu, jak to zwolnienie na ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolik2 Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 22:34 A wiecie co mi powiedziała gin? Żebym nie przesadzała i pracowała, bo to dopiero 22 tydzień, a ciąża to nie choroba. Zaczęła wymyślać, że L4 do samego porodu mi nie da, bo musiała by mieć solidne podstawy, np. pobyt w szpitalu na patologii.... A takiego 2 tyg. L4 to mi nie może wystawiać z przerwami, bo muszą być potem przerwy 2 m-czne, co jest oczywistą bzdurą, bo zasiłek chorobowy może trwać 182 dni. Aha dodam, że mam powody żeby iść na zwolnienie bo jestem chora na zzsk - chorobę stawów i kręgosłupa i naprawdę ciężko mi się pracuje. I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Na jaki czas L-4 05.01.06, 22:37 nie ma ograniczeń w przepisach - jeżeli lekarz uzna, że np. 40 dni, to tyle może wpisać; moja ginka z zasady wypisuje zwolnienia 30-dniowe Odpowiedz Link Zgłoś
zolza78 Re: Na jaki czas L-4 06.01.06, 11:05 uciekaj od tej lekarki i to szybko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ka-ja Re: Na jaki czas L-4 06.01.06, 00:16 Ja eż dostawałam 30 dniowe zwolnienia,a ostatnie nawet 56 dniowe,do samego terminu porodu.Więc wszystko zależy od lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuna Re: Na jaki czas L-4 08.01.06, 11:28 Witaj ja jestem na zwolnieniu od 9tc, teraz konczy się 32tc, wiec prawie pól roku. Dostawalam zwolnienia na 28, 29 dni a takze na 14 i mniej. Musisz tylko pamiętać, ze na zasilku chorobowym mozna byc tylko 182 dni kalendarzowych. Na dwa miesiace przed zakonczeniem tego terminu powinnas wystapic do ZUS`u o przyznanie zasilku rehabilitacyjnego-o jego przyznaniu decyduje zazwyczaj opinia lekarza prowadzącego. Tak samo jak na L4 masz wyplacane 100% wynagrodzenia, jednak ZUS`u zalezy na jak dlugo bedziesz miala go przyznanego- wiadomo ZUS nie lubi wydawac naszych pieniążków i moze sie zdarzyc, ze będą chcieli zebyś wczesniej rozpoczela urlop macierzynski-ale nie maja prawa Cię zmusic, tylko Ty decydujesz kiedy on się rozpocznie. U mnie zasilek chorobowy konczy sie 1.02, a termin porodu mam na 6.03, natomiast zasilek rehabilitacyjny dostalam na 2 miesiace, wiec spokojnie zdązę urodzić. Co do przerw w L4 i pobycie w szpitalu to bzdura i tak jak dziewczyny radzily zmien lekarza. Ja caly czas jestem w domu, co prawda przez dlugi czas mialam na zwolnieniu zaznaczone, ze musze lezec. Jednak pomimo plamien i zagrozenia przedwczesnym porodem do szpitala nie szlam-no chyba ze na zajecia w szkole rodzenia pozdrawaim serdecznie Ania Odpowiedz Link Zgłoś