Dodaj do ulubionych

biutonosze

10.01.06, 12:31
mam pytanie czy ktoras w Was podczas ciazy kupuje juz takie biutonosze do
karmienia? bo ja wciaz kupuje nowy biutnonosz w wiekszym rozmiarze i
zastanawiam sie czy nie kupic np jakiegos takiego dobrego na mnie ale juz do
karmienia>? bo przeciez te ktore teraz uzywam to po porodzie beda
bezuzyteczne a jak przestane karmic to biust juz bede miec maly i z kolei
beda za duze
Obserwuj wątek
    • wierzba_b Re: biutonosze 10.01.06, 13:31
      Wiesz kalina, ja też chciałam sobie już kupić taki "dla karmiących", ale:
      1. Pani w sklepie, w którym kupuję biustonosze (słynny "Atut" na Grochowskiej w Warszawie, notabene polecam gorąco), uprzytomniła mi, że nie dobiorę rozmiaru na trzy miesiące przed porodem. Ponoć biust może się zmienić nawet i o trzy rozmiary, np. z D na G. A może się też i nie zmienić wcale, albo zmienić o jeden. Można ewentualnie wcześniej kupić jakiś badziewny stanik za parę złotych na straganie, większy o dwa numery (chodzi oczywiście o wielkość miseczki, a nie o obwód pod biustem, bo to się raczej nie zmieni), żeby był na pierwsze dwa tygodnie, a jak już będziesz się mogła ruszać, to wtedy pójść i kupić porządny.
      2. Biustonosze do karmienia są na ogół beznadziejne, nawet te dobrych firm. Są miękkie, bez fiszbinów, i przez to w ogóle nie podtrzymują biustu, co najwyżej go zasłaniają. Mierzyłam już chyba z czterech różnych firm, i wszystkie to samo. Jak nie znajdę takiego, który będzie sensownie podtrzymywał biust, to nie kupię w ogóle. Ja już teraz mam miseczkę F, nie wyobrażam sobie po porodzie chodzić w staniku, który nic nie trzyma. Wolę kupić normalny, bez tych odpinanych klapek, ale porządny i dobrze dobrany. Myślę, że mój biust lepiej na tym wyjdzie.
      • guderianka Re: biutonosze 10.01.06, 13:43
        ja tez nie bede kupowac biustonoszy do karmienia- nie podobają mi się ;/
        kupię zwykły ładny i zeby dobrze biust podtrzymywał a karmienie jak ma sie taki
        biustonosz wcale nie jest trudniejsze wink
      • hossa76 Re: biutonosze 10.01.06, 13:44
        Dzięki za radę, bo ja też mam spory biust (D lub E w zależności od firmy,
        jestem w 29 tc)i jeżeli te biustonosze do karmienia nie podtrzymują piersi to
        ich zakup w moim przypadku jest bezsensowny.
        Pozdrowionka.
      • mmalicka21 atut mam pytanie 10.01.06, 17:27
        mieszkam zaraz przy grochowskiej ale nie wiem co to za sklep gdzie on jest co
        oni tam sprzedają i czy drogo???
        • gwana Re: atut mam pytanie 11.01.06, 09:09
          Atut jest koło pl. Szembeka, bliżej salonu Hondy. Chyba najtańszy stanik jaki
          tam kupiłam był po 99 zł. Babeczka dobrze dobiera i biust wygląda cacy, a
          często możesz się dowiedzieć że nosisz zły rozmiar. one tam nauczą cie nakładać
          i nosic stanik. warto! jak tam chcesz pójść to nie rób tego "przy okazji" bo
          tam to zajmuje duzo czasu. mają 2 przymierzalnie a kolejki bardzo duże. można i
          godzin ke poczekac. ale warto.polecam.
      • gonia28b Do Wierzby :-)) 11.01.06, 09:26
        W pełni się z Tobą zgadzam. Ja też nie cierpię tych biuastonoszy do karmienia z
        odpinaną klapką. Pozbawione fiszbin - ohyda! Szczerze mówiąc już bym chyba
        wolała chodzić bez biustonosza. O wiele lepiej biust wygląda bez niczego niż w
        tym dziwnym "czymś".
        Też jestem w tym miejscu trochę hojniej wyposażona przez naturę.
        Myślę, że śmiało mogę Ci polecić to forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
        Zajrzyj tam sobie. Pozdrawiam smile)
    • monami77 Re: biutonosze 10.01.06, 13:42
      Hej.Ja kupiłam specjalny na czas ciąży (Triumph).Jak narazie jestem zadowolona
      (miękki,bez fiszbin,bez koronek) a do karmienia jeszcze nie kupuję,dopiero jak
      urodzę a to już 3-go maja.
      Pozdrawiam majowe mamusie
    • myszmynia Re: biutonosze 10.01.06, 17:41
      witajcie!
      specjalne biustonosze do karmienia i dlaciezarnych, zgodze sie, nie sa za ladne.
      te ladne z kolei sa niepraktyczne i zaraz robia sie za male.moze to byl blad,
      lae ja zaopatrzylam sie w topy z Gatty. nie podtrzymuja biustu, bo to sa raczej
      a'la bluzeczki z miekkiego materialu- bezszwowe. nie mecze sie przynajmniej i
      jest mi wygodnie bez tych fiszbinow i innych gadzetowsmile) jesli nie masz duzych
      piersi to moze to jest jakies rozwiazanie. przed zajsciem w ciaze nosilam B,
      teraz to raczej C-D (jestem w 36 tc), co odpowiada rozmiarowi L.
      pozdrawiam
      • marcia74 Re: biutonosze 10.01.06, 18:03
        Dziewczyny, przesylam link do tego samego watku z innego forum:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27646387Pozdrawiam
    • kamakszi no właśnie...czy w ogóle jest sens? 11.01.06, 09:23
      czy któraś już doświadzcona może wytłumaczyć właściwie do czego są te staniki dla karmiących? czy oprócz tej rzekomej wygody, jaką - jak rozumiem - jest "klapka", mają jeszcze jakieś dodatkowe walory?

bo próbuję rozkminić ten problem od jakiegoś już czasu i... nie dochodzę..wink

czy wystarczy po prostu stanik, z ktorego łatwo mi się będzie pierś "wyjmować" i którydobrze będzie biust podtrzymywał? bo dla mnie osobiście ten drugi walor jest dużo ważniejszy, wygodnicka nie ejstem, więc nic mi nie przeszkadzają ewentualne drobne uniedogodnienia...
    • joana.mz Re: biutonosze 11.01.06, 09:27
      Wczoraj akurat taki mierzyłam z triumpha, piękny to on nie był.... Nie kupuję
      do czasu gdy nie urodzę - nie wiem jaki będę potrzebowała rozmiar, a pozatym
      jeszcze nie wiem czy mi się przyda - pewnie stwierdzę przy karmieniu. Tak na
      wyrost to chyba niepotrzebny wydatek.
      pozdr
      • monikaps Re: biutonosze 11.03.06, 10:37
        To ja jestem taka raczej doświadczona, bo moja córeczka ma prawie dwa latka i nadal ją karmię. Tak więc:
        1. Stanik do karmienia jest konieczny, bo jak dziecko jest małe to nosi się wkładki laktacyjne, inaczej całe ubranie byłoby mokre.
        2. Stanik do karmienia nie może mieć fiszbinów, bo takie uciskają piersi, co może powodować zastoje pokarmu prowadzące do zapalenia piersi, a to jest baaaardzo bolesne.
        3. Klapki są wygodne, zwłaszcza jak się karmi gdzieś na dworze, ale w domu też. Ja wolę takie, gdzie po odpięciu zostaje jedna szeleczka, a nie okienko, ale to już zależy od indywidualnych preferencji.
        4. Stanik do karmienia powinien mieć szerokie ramiączka, żeby dobrze podtrzymywać biust, wtedy nie potrzeba fiszbinów. Nie może nigdzie uciskać i powinien być wygodny.

Ja noszę staniki Naturana, około 35 zł w Świecie Dziecka w Warszawie. Nie są za piękne, zgadzam się, ale wygodne i nieźle wytrzymują częste pranie.
        Pozdrawiam, i życzę wiele radości z maluszków i z ich karmienia
        • luna333 Re: biutonosze 11.03.06, 11:42
          mam 2 staniki triumpha - są obleśne ale do karmienia idealne - noszę całą dobę (Rozmiar E) bardzo łatwo i szybko się odpina klapkę co w środku nocy po ciemku jest super, piorę w pralce, wytrzymały już 7 m-cy całodobowej exploatacji i jestem zadowolona z wygody (nic nie uwiera). A co do estetyki to mąż go długo nie musi oglądać hehe wink
    • boyena Re: biutonosze 11.03.06, 14:26
      ja w poprzedniej ciąży kupiłam sobie stanik Triumpha dla kobiet w ciąży. jest on
      bardzo elastyczny, rozciąga sie napewno o 2 numery. używałam go również potem do
      karmienia bo jak sie okazuje nie jest to wcale trudne ze zwyklym stanikiem
      • iwona-arch Re: biutonosze 11.03.06, 15:13
        ...a ja nie wiem czy uda mi sie kupic stanik do karmienia...jestem w 6
        miesiącu..a piersi ciągle A...w takim rozmiarze ciezko bedzie cos takiego
        dostac...sad
        • luna333 Re: biutonosze 11.03.06, 16:42
          A no nie martw się - po porodzie może będzie B albo i C? i na pewno coś dostaniesz - a w dodatku będzie na pewno lepiej wyglądało niż te E-namioty smile
    • karolcia86 do karmienia z fiszbinami 11.03.06, 17:37
      Zgadzam się z jedną z poprzedniczek, że stanik do karmienia jest wygodny, bo
      wielu (nie wszytskim) kobietom "leje" się po prostu z piersi i w takim staniku
      trzeba chodzić 24h, bo inaczej w nocy całe łóżko mokre. A w usztywnianym raczej
      trudno spać.
      To że są obrzydliwe to się zgadzam, ale przy karmieniu na dworze czy miejscu
      publicznym z takim normalnym sztywnymm to może być problem.
      Znalazłam takie z fiszbinami, mam już w domu z www.alles.pl seria mama. Całkiem
      porządne jak na staniki laktacyjne.
    • kasiulka82 Re: biutonosze 11.03.06, 18:11
      Ja kupiłam biustonosz do karmienia w siódmym miesiącu. Teraz jestem w połowie
      ósmego i piersi już aż tak bardzo nie rosną( i tak z 75 c zrobiły się 80 e).
      Kupiłam staniki 85 d, są może teraz ciut za duże, ale po porodzie powinny być
      dobrze dopasowane.
    • maja42 Re: biutonosze 11.03.06, 21:03
      Podpisuję się obiema rękami pod tym co napisała Monikaps!!!
      Klapka jest wygodna, z żadnego stanika bez klapki który jest dobrze dopasowany
      nie wyjmiesz wygodnie piersi, żeby nic Cie nie uciskało. Zwłaszcza prze pierwsze
      miesiące, gdy piersi potrafia być tak pełne mleka że sa twarde i bolą a cieknie
      przy każdym dotyku. No chyba, ze za kazdym razem będziesz stanik zdejmowała całkiem
      Fiszbiny nawet w idealnie dopasowanym staniku moga uciskac na kanaliki i
      gruczoły mlekowe i powodować zastoje, zatykanie kanalików i prowadzić nawet do
      zapalenia piersi. Mało atrakcyjna perspektywa. Dlatego te do karmienia muszą być
      miekkie i bez drutów.

Nie mogę się tylko zgodzić co do staników Naturana. Są koszmarne!!! Grube choć
      niby bawełniane i zdrowe(pociłam się w nich strasznie), biust wypadał z nich
      wsyztskimi stronami, wogóle nie trzymały nic, nawet wkładki laktacyjnej a
      próbowałam różnych rozmiarów.
      Wypróbowałam różne firmy i uważam że najlepsze sa jednak Triumpha. Naprawdę.
      Pozdrawiam serdecznie i radzę jednak przemyśleć kwestie kupienia stanika do
      karmienia. Ułatwia życie wbrew pozorom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka