Dodaj do ulubionych

Ft4 - 0,893 czy to wyrok????

12.01.06, 10:12
Mam pytanie, lekarz zleciał nam badanie czynnika fT4, wynik -0,893 (poonizej
normy), zona jest w 31 tygodniu ciąży, wczesniej nie miala problemow z
tarczyca i nie robila badania na fT3 a co za tym idzie rzadnych lekow z tym
zwiazanych nie przyjmowała, lekarz tylko skwitował, bardzo zle, bardzo zly
wynik, wrecz niemozliwy, prosze powtorzyc w innym laboratorium jeszcze raz
Ft4 i dodatkowo Ft3 i moge sie pomylic FSH (WSH? jakis glowny parametr
odnosnie tarczycy). I tak nas zostawil z ta informacja!!, wynik badania
powtórnego bedzie znany wieczorem i mamy zadzownic, niestety z informacji na
forum i innych, wynika, że jest bardzo zle, jak zle moje pytanie brzmi????
Obserwuj wątek
    • majka995 Re: Ft4 - 0,893 czy to wyrok???? 12.01.06, 10:39
      Witam
      Choruję na tarczycę już 10 lat, urodziłam 2 zdrowych dzieci. Ja mam nadczynnośc
      tarczycy a z wyników żony wnioskuję że to chyba niedoczynność. Myślę że jej
      wynik nie jest tragiczny a już napewno nie jest niemożliwy. Ja jak chorowałam
      na tarczycę to czasem moje tsh=0, czyli wogóle nie miałam tego hormonu. Myślę
      że żona powinna isc do dobrwego ginekologa endokrynologa. Jeśli jesteście z
      Warszawy lub okolic to podam wam namiary na swojego lekarza, on zna się na
      tarczycy i jest świetnym specjalistą.
      Pozdrawiam
      • 123rad123 Nie z Wasrszawy a z Katowic 12.01.06, 11:23
        Niestety, jestesmy z Katowice, zgadza sie, to jest powiedzmy "niedoczynnosc"
        gdyż wynik jest ponizej normy, trudno mi oceniac lekarza prowadzacego,
        wystraszyl sie a moze nas jak zobaczył wynik i kazał powtorzyc, wiecej na ten
        temat nic nie powiedzial
        • majka995 Re: Nie z Wasrszawy a z Katowic 12.01.06, 11:32
          Tarczyca to poważna sprawa ale nie można wpadać w panikę. Ja w pierwszej ciąży
          brałam leki na tarczycę przez całe 9 miesięcy i potem jak karmiłam i wszystko
          jest ok. Synek ma już 6 lat i jest zdrowy. Musiałam mu tylko kontrolować poziom
          hormonów. Z tego co słyszałam to w ciąży lepiej jest miec niedoczynność niż
          nadczynność. A z hormonami to jest takl że jak TSH jest poniżej normy a FT3 i
          FT4 są powyżej normy to jest to nadczynność, natomiast jeśli TSH jest powyżej
          normy a pozostałe poniżej to jest to niedoczynność. Ja w drugiej ciązy cały
          czas miałam TSH poniżej normy a nie byłam chora bo pozostałe hormony były w
          normie, musiałam tylko co miesiąc kontrolować badania. Myślę że nie ma co
          wpadać w panikę, ale skonsultowac trzeba
          Pozdrawiam
          • 123rad123 Nie z Wasrszawy a z Katowic 12.01.06, 11:52
            znaczy sie miałaś nadczynnosc tarczycy a nam rokuje niedoczynnosc, no i ciaza
            jest zaawansowa i jakiekolwiek leki juz na tym etapie nie pomoga, trudno nie
            wpadac w panike, oczywiscie jak beda powtorne wyniki bedziemy konsultowac z
            lekarzem, lekarzami...
            • majka995 Re: Nie z Wasrszawy a z Katowic 12.01.06, 12:06
              dobrze bedzie, nie można tak się denerwować. jak bedziecie mieli jakies
              wiadomości to napisz. A jak bedziesz miał jakies pytania to pisz, chętnie
              odpowiem w miarę moich możliwości oczywiściePozdrawiam
              • 123rad123 Nie z Wasrszawy a z Katowic 12.01.06, 12:40
                Na jakiej podstawie sądzisz, że "lepiej mieć" niedoczynność niż nadczynność
                tarczycy? Czy z tarczyca jest tak, że w ciązy powinno się mieć 2 razy więcej
                jakiś hormownów (moze to glupie pytanie) gdyż łączy się wyniki mamy i maleństwa
                w brzuszku? Czy jesli przykładowo w powtórzonym badaniu wyjdzie założmy o te
                0,009 więcej i będzie koło np. 0,902 (było 0,893) i będzie to tzw. dolna
                granica to znaczy że jest powiedzmy "poprawnie"? czy powinno byc
                duzzzzzzzzzzzzzzo więcej??
      • s.mal pytanie do majki995 12.01.06, 14:14
        widzę że chyba trochę się orientujesz w tym temacie więc pozwolę sobie zadać ci
        pytanie.
        jestem w 28 tc moje wyniki to:
        TSH 1,52
        FT3 4,30
        FT4 6,33
        czy one są bardzo złe??
        byłam u 2 lekarzy i ich opinie są przeciwstawne. jeden mówi że wyniki powinny
        być w górnej granicy i że nie jest dobrze, a drugi mówi że wyniki nie są takie
        złe i że najważniejszy jest FT3 który u mnie wcale nie jest taki niski.
        nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, boję się i ten strach pewnie już
        pozostanie do porodu i pierszych do badań mojej córci.
        jeśli możesz to pomóż proszę.
        • majka995 Re: pytanie do majki995 13.01.06, 10:54
          Witaj
          Napewno TSH masz w normie i jest dobre ale pozostałych badań to nie znam norm
          jakie są. Myslę że nie4 masz złych badań, ale ja nie jestem ekspertem tylko
          długo chorowałam na tarczyce. Powiem szczerze nie nigdy nie spotkałam sie z
          opinią że badanie musi być w górnej granicy, to bez sensu. Myślę że wogóle
          wyniki jak się mieszczą w normie to jest ok. ja w drugirej ciąży miałam TSH
          zawsze poniżej normy, a pozostałe hormony były ok i lekarz powiedział że jest
          dobrze. Jak chcesz to podam Ci namiary na swojego lekarza, jest sprawdzony.
          Pozdrawiam
        • 123rad123 Nie Majka ale zawsze 13.01.06, 16:26
          Tu masz wyniki jakie nam wyszły i co powiedzial lekarz, Twoje sa moim
          zdanie "bardziej oki i uwazam, nie jestem lekarzem" ze sa OKi bo troche zdrowia
          juz z powodu tych wynikow stracilem
          Hej
          Powtorzylismy wyniki w 2 laboratoriach i doroblili jak lekarz zalecial ft3 i
          TSH, takie wyszly
          1 laboratorium wynik i norma tam przyjeta
          ft3 3,28 (2,57-4,43)
          ft4 0,876 (0,93-1,7)
          TSH 2,82 (0,4-4,2)
          2 laboratorium
          FT3 2,52 norma(1,5-3,5)
          Ft4 0,76 (0,7-1,8)
          TSH 2,82 (0,4-4,2)
          nasz lekarz stwierdzil, pomimo obnizonego ft4, ze wyniki sa OKi i nie mamy sie
          czym martwic i nie bedzie nas konsutowal z endykrynologiem bo nie ma po co,
          mamy nadzieje i jestesmy przekonani ze ma racje i ze wszytko jest OKi, pzdr
          wszytkich
    • amwaw Re: Ft4 - 0,893 czy to wyrok???? 12.01.06, 13:07
      Możel lepiej po prostu powtótzyć te badania zanim zaczniecie się denerwować?
      Pomyłki w laboratoriach są nie takie rzadkie.
      Obniżony poziom zwiększa prawdopodobieństwo komplikacji, ale ich nie oznacza.
      www.code.wroc.pl/endo.html
      • 123rad123 Re: Ft4 - 0,893 czy to wyrok???? 12.01.06, 14:12
        • 123rad123 Nie lubue 13 w piatek 13.01.06, 16:22
          Nie lubi 13 w piatek, mniejsza o sens tej wypowiedzi
      • 123rad123 Ft4 - 0,893 czy to wyrok???? 12.01.06, 14:16
        Wiem,ze czasami pomylki sie zdarzaja, wyniki powtórne beda wieczorem i bedziemy
        dzownic do lekarza, tylko czy moga nam sie bledne przytafic 2 raz??!! 5
        miesiecy temu mielismy to samo z toksoplazmoza, robione badania co kilka
        miesiecy, cały czas i IGM i IGG ujemne i nagle +?? powtórzylismy w 2 innych
        laboratoriach i wyszło że jednak - a w tym gdzie wyszedł + tez powtorzylismy
        (bezplatnie) i tam im wyszedl za 2 razem watpliwy. Oby bylo Oki
        • 123rad123 Ft4 - 0,893 13.01.06, 15:39
          Hej
          Powtorzylismy wyniki w 2 laboratoriach i doroblili jak lekarz zalecial ft3 i
          TSH, takie wyszly
          1 laboratorium wynik i norma tam przyjeta
          ft3 3,28 (2,57-4,43)
          ft4 0,876 (0,93-1,7)
          TSH 2,82 (0,4-4,2)
          2 laboratorium
          FT3 2,52 norma(1,5-3,5)
          Ft4 0,76 (0,-1,8)
          TSH 2,82 (0,4-4,2)
          nasz lekarz stwierdzil, pomomo obnizonego ft4, ze wyniki sa OKi i nie mamy sie
          czym martwic i nie bedzie nas konsutowal z endykrynologiem bo nie ma po co,
          mamy nadzieje i jestesmy przekonani ze ma racje i ze wszytko jest OKi, pzdr
          wszytkich
          • sunrise3 Re: Ft4 - 0,893 13.01.06, 19:05
            Lecze niedoczynnosc tarczycy od poczatku ciazy (i dwa miesiace przed ciaza), co
            miesiac robie badanie poziomu TSH i FT4. Moje TSH zawsze jest kolo 1 lub 2, a
            FT4 waha sie od 0,73 do 0,90. I moja endokrynolog twierdzi ze wszystko jest w
            porzadku, owszem biore leki ale skoro u Twojej zony takie wyniki sa bez lekow
            to mysle ze naprawde nie macie powodu do paniki.
            W roznych laboratoriach mozesz miec troche inne normy ale moje zdanie jest
            takie ze rowniez i pierwszy wynik przy wyzszej normie ktorej Twoja zona nie
            przekracza jest ok.
            Uwazam jednak, ze dla Waszego spokoju mozecie sie przejsc do endokrynolga.

Pozdrawiam

P.S. Moim zdaniem wyniki naprawde sa ok (ja zeby takie miec musze lykac
            tabletki)
            • s.mal ale jakie jednostki miary? 16.01.06, 12:37
              z tego co wy opisujecie to moje ft4 byłoby dużo za duże (według waszej normy
              górna granica to 1,8 a ja mam 6,33) natomiast według moich danych norma dla ft4
              wynosi 7,5 do 21,1
              rozbieżność ta najprawdopodobniej wynika z jednostek miar w jakich są wykonane
              badania.
              dla jasności sytuacji napiszę jeszcze raz:
              TSH mój wynik: 1,52 jednostka miary: mIU/ml norma: 0,34 - 5,560
              FT3 4,30 pmol/L 3,5 - 6,5
              FT4 6,33 pmol/L 7,5 - 21,1

to są dane z wyniku odebranego z laboratorium.
              • 123rad123 ale jakie jednostki miary? 16.01.06, 15:58
                zgadza sie, inne miary, inne laboratorium, czasami laboratoria stosuja te same
                jednostki a inne znowu zakresy, co wynika prawdopodobnie z zastosowanych
                odczynnikow itd., dlatego nie mozna Twoich wynikow porownywac z naszymi p
                [rzykladowo, z Twoich wynikow mozna sadzic ze masz lekko ft4 za nisko, ale to
                juz kwestia dla lekarza, my mamy idealnie taki sam przypadek (TSH i ft3 w
                normie i ft4 lekko ponizej, lekarz stwierdzil ze jest OKi) ale musisz
                porozmawiac sama z lekarzem i wydaje mi sie ze nie masz powodow do niepokoju
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka