Dodaj do ulubionych

Do dziś prezydent ma czas...becikowe

18.01.06, 08:14
Dziś jest 18 stycznia, do dzis prezydent Kaczyński ma czas podpisa albo
zawetowac ustawę o becikowym 1000 zł dla wszystkich + 1000 zł dla tych, co im
dochód wyjdzie.
Ja jestem "za"smile Ale nie wiadomo co on zrobi, bo podpisał już w grudniu
tamtą ustawę ...
W kazdym razie trzymam kciuki.
malinka
Obserwuj wątek
    • dido_dido Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 08:46
      Z tego co wiem ustawa o tysiącu z kryterium dochodowym jest już dawno podpisana.
      Zostałą ta o tysiącu dla wszystkich. Ale marnie to widzę - wszyscy szykują się
      do nowych wyborów. Zgłoszona rządowa poprawka do budżetu miałą na celu
      znalezienie kasy na becikowe dla wszystkich. Jednak z tego co wiem są tam
      jakieś zawirowania.
      I jeszcze jedno - ja słyszałam o terminie 19 stycznia jako dacie dla decyczji
      prezydenta.
      Iwona
    • fiamma75 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 08:46
      A ja przeciw smile
    • rossa20 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 09:08
      a wiecie moze czy dziewczynie co prawca zameznej ale maz w obecnej chwili nie
      wykazuje dochodu oficjalnie, przysluguje becikowe? Dodam tez ze ja sie w chwili
      obecnej nie ucze, nie pracowalam jeszcze, i nie jestem zarerejestrowana na
      bezrobociu, mam prawo do becikowego?
      • malinka255 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 09:52
        Zadzwoń do opieki, zapytaj anonimowo, podpowiedzą Ci.
        malinka
    • ania1203 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 10:17
      wiadomosci.wp.pl/kat,43582,wid,8140880,wiadomosc.html
      • dasia_p Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 10:22
        Ja tez czekam na decyzję. Chociaż jestem przeciwna becikowemu, zawsze przyda
        się 1000zl.
        • jamile Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:02
          dasia_p napisała:
          > Chociaż jestem przeciwna becikowemu, zawsze przyda
          > się 1000zl.

dobresmile))))))))))))
    • ania1203 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 10:21
      wiadomosci.wp.pl/kat,43582,wid,8137527,wiadomosc.html
    • rossa20 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 10:33
      swinia....
    • msoszka Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 10:48
      1000 zł jak najbrdziej się przyda. Na dodatkowy 1000 zł(dla najbiedniejszych) sie nie załapie - nasz dochód jest za duży o 100 zł - koszmar - ale cóż...
      Pod warunkiem, że Pan Prezydent ustawe podpisze to ja dostane 1000 zł i żona najbogatszego człowieka w Polsce też dostanie 1000 zł - jest to dla mnie troszkę niepoważne.
      • dido_dido Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 13:28
        Po pierwsze bogaci prezesi są najczęsciej w takim wieku, że raczej im sie wnuki
        rodzą niż dzieci,

Po drugie od swoich podatków płacą wysoką składkę na kasę chorych a najczęsciej
        są klientami prywatnej opieki zdrowotnej - czy to jest poważne?

Że nie wspomnę już o wysokości płaconych podatków, które idą np na szkolnictwo.
        A dzieci prezesów raczej nie chodzą do państwowych szkół.

A moje odczucie jest takie - jeżeli sobie radzisz w życiu, nie olewałeś nauki,
        rodzina jest normalna, nikt nie pije i nie bije ta państwo ma Twoją rodzinę
        gdzieś. Zarabiasz miniumum socjalne lub nie daj boże więcej to państwa twoje
        dzieci nie obchodzą. Liczy się tylko klientela opieki społecznej.

I jeszcze wkurzają mnie posty w stylu - oficjalnie zarabiamy mało, gdzie mam
        iśc po becikowe.
        • kasik_sw Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 15:13
          W zupełności się z Tobą zgadzam - oboje skonczyliśmy studia, uczyliśmy się języków,pracowaliśmy w wakacje po 20h na dobe( zagranica), mamy pracę (ja 1590 brutto), mąż trochę więcej, ale pracuje właściwie po 12 h i co....takim jak my państwo nie pomaga, my jesteśmy na rówwni z biznesmenami i tymi, co to "oficjalnych " dochodów nie mają.. wkurza mnie to
          Mam kolezankę, która jest kuratorem sądowym , ma pod opieką kilka rodzin patologicznych...wierzcie,jak mówi,oni dla tego 1000 naprawde są w stanie dorobić się dziecka. zawsze potem mogą je oddać przecież, albo gorzej..
          Może ktoś sie oburzy, mi naprawde nie zalezy na tym 1000 zł, wolałabym dłuższy urlop macierzyński, ale jak traktuje sie ludzi, którzy sie staraja, oszczedzaja i martwią o przyszłość jako bogatych, to naprawdę można się wkurzyć
    • rossa20 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 10:51
      no z tego co doczytalam to nie podpisal tak? 1000 zl jedynie dla najubozszych
      • ainna79 Re: Przeczytajcie!!! Procedura podpisywania ustaw 18.01.06, 11:21
        To co znalazłam w naszej Konstytucji (obowiązującej) na temat procedur
        uchwalania i podpisywania Ustaw. Przeczytajcie! Bo moim zdaniem konstuyucja
        chyba jest po naszej stronie.

Art. 121.
        1. Ustawę uchwaloną przez Sejm Marszałek Sejmu przekazuje Senatowi.
        2. Senat w ciągu 30 dni od dnia przekazania ustawy może ją przyjąć bez zmian,
        uchwalić poprawki albo uchwalić odrzucenie jej w całości. Jeżeli Senat w ciągu
        30 dni od dnia przekazania ustawy nie podejmie stosownej uchwały, ustawę uznaje
        się za uchwaloną w brzmieniu przyjętym przez Sejm.
        3. Uchwałę Senatu odrzucającą ustawę albo poprawkę zaproponowaną w uchwale
        Senatu, uważa się za przyjętą, jeżeli Sejm nie odrzuci jej bezwzględną
        większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

Art. 122.
        1. Po zakończeniu postępowania określonego w art. 121 Marszałek Sejmu
        przedstawia uchwaloną ustawę do podpisu Prezydentowi Rzeczypospolitej.
        2. Prezydent Rzeczypospolitej podpisuje ustawę w ciągu 21 dni od dnia
        przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej
        Polskiej.
        3. Przed podpisaniem ustawy Prezydent Rzeczypospolitej może wystąpić do
        Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją.
        Prezydent Rzeczypospolitej nie może odmówić podpisania ustawy, którą Trybunał
        Konstytucyjny uznał za zgodną z Konstytucją.
        4. Prezydent Rzeczypospolitej odmawia podpisania ustawy, którą Trybunał
        Konstytucyjny uznał za niezgodną z Konstytucją. Jeżeli jednak niezgodność z
        Konstytucją dotyczy poszczególnych przepisów ustawy, a Trybunał Konstytucyjny
        nie orzeknie, że są one nierozerwalnie związane z całą ustawą, Prezydent
        Rzeczypospolitej, po zasięgnięciu opinii Marszałka Sejmu, podpisuje ustawę z
        pominięciem przepisów uznanych za niezgodne z Konstytucją albo zwraca ustawę
        Sejmowi w celu usunięcia niezgodności.
        5. Jeżeli Prezydent Rzeczypospolitej nie wystąpił z wnioskiem do Trybunału
        Konstytucyjnego w trybie ust. 3, może z umotywowanym wnioskiem przekazać ustawę
        Sejmowi do ponownego rozpatrzenia. Po ponownym uchwaleniu ustawy przez Sejm
        większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów
        Prezydent Rzeczypospolitej w ciągu 7 dni podpisuje ustawę i zarządza jej
        ogłoszenie w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej. W razie ponownego
        uchwalenia ustawy przez Sejm Prezydentowi Rzeczypospolitej nie przysługuje
        prawo wystąpienia do Trybunału Konstytucyjnego w trybie ust. 3.
        6. Wystąpienie Prezydenta Rzeczypospolitej do Trybunału Konstytucyjnego z
        wnioskiem w sprawie zgodności ustawy z Konstytucją lub z wnioskiem do Sejmu o
        ponowne rozpatrzenie ustawy wstrzymuje bieg, określonego w ust. 2, terminu do
        podpisania ustawy.

• aguska231 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 12:40
        hej ja generalni teznie jestemza becikowym ale wole to 1000 zl niz nic!!
        niesadze ze tonagle spowoduje duzo urodzen ale tysiac przy tych wydatklach na
        niunie mi sie bardzo przyda
        • guderianka Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 13:12
          ja globalnie jestem przeciw-ale osobiscie-nie stac mnie na to by czynic gest i
          nie przyjąc pieniedzy. mi osobiscie jest obojetne która ustawa przejdzie bo i
          tak dostane kase i tak
    • aguska231 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 12:58
      wlasnie przeczytalam ze komisja finansowa pozytywnie rozpatrzyla to drugie
      becikowe wiec jest szansa ze podpisze prezydent
      • ainna79 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 13:02
        Czyli czekamy
        • malinka255 aguska231 18.01.06, 13:07
          gdzie to przeczytałaś?
    • 18_lipcowa oby nie podpisał. 18.01.06, 13:11

• rivia HMMM 18.01.06, 13:36
        a wiecie co mnie to smieszą takie wypowiedzi w stylu-ja jestem przeciwna ale
        1000 sie przyda albo ja jestem przeciw ale 1000 piechota nie chodzi...a ja wam
        powiem tak-place sporo z moich dochodów na fundusz zdrowia a ginekolodzy z tego
        funduszu u nas sa do d...za przeprosszeniem albo sie czeka tygodniami wiec place
        prywatnie i tyle.To samo za badania,wizyty u specjalistów itp.Uwazam ze becikowe
        mi sie przyda i mam nadzieje ze je dostane.a jak nie to trudno-zdecydowałam sie
        na dziecko to znajde pieniądze bez łaski.Tylko ze gadanie ze zabiorą
        chorym,inwalidom,dzieciom-a co wy myslicie ze nie zabiorą?nic od panstwa nie
        dostałam i nie prosiłam-ale becikowe wezmę jak dają bez zbednej hipokryzji.I
        tyle.Pozdrawiam
        • guderianka Re: HMMM 18.01.06, 13:41
          "a wiecie co mnie to smieszą takie wypowiedzi w stylu-ja jestem przeciwna ale
          1000 sie przyda". a co w tym smiesznego? ja mysle ze załosne jest ze nasz kraj
          wprowadza takie zmiany, że ludzie mimo iż są swiadomi że dla polityki i
          gospodarki kraju dobrze to nie zrobi a mimo to są na tyle ubodzy ze nie stac
          ich na to by sie zbuntowac i kasy nie przyjać. gdzie tu niby hipokryzja? dla
          mnie hipokryzją jest stwierdzenie że ktos uwaza ze te pieniadze mu sie nalezą i
          ze ustawa o becikowym jest czyms słusznym
          • aguska231 Re: HMMM 18.01.06, 13:44
            Komisja pozytywnie zaopiniowała rządową poprawkę do projektu budżetu, w której
            rząd wskazał źródła sfinansowania 1,3 mld zł dodatkowych wydatków socjalnych,
            wynikających z dwóch uchwalonych niedawno przez Sejm ustaw. Poprawka zakłada
            zwiększenie dochodów budżetu państwa o 553,4 mln zł, przy jednoczesnym
            zmniejszeniu wydatków o 746,6 mln
            finanse.wp.pl/POD,2,wid,8156729,wiadomosc.html
          • dido_dido Re: HMMM 18.01.06, 13:52
            A gdzie tu hipokryzja - ponosze wydatki z tytułu urodzenia i wychowywania
            dziecka to dlaczego państwo ma mi w tym finansowo nie pomóc? Przecież pomaga mi
            np finansując szkołę, dofinansowywując przedszkole itp. Becikowe rozumiem jako
            pomoc obywatelowi i tyle. Osobiście uważam, że te pieniądze mozna by było wydać
            mądrzej. Ale nie rozumiem w czym jestem dla państwa gorsza, że zaliczyło mnie
            do tej grupy obywateli, którym się becikowe nie należy. Też muszę kupić
            ubranka, pieluchy, wnienkę - tak samo jak wszyscy rodzice obijętnie jakie mają
            dochody. Wszyscy mamy te wydatki.
            Dla mnie osobiście lepszym wsparciem rodziny byłaby rozsądna ulga podatkowa np
            kwotowa a nie procentowa. Becikowe w obecnym wydaniu (nawet dla wszystkich) to
            erzac na zatkanie gęby, że państwo nie wspomaga młodych rodziców.
        • rivia Re: HMMM 18.01.06, 13:52
          coz jesli pijesz do mnie to nie napisałam ani slowa ze mi sie nalezy...no ale
          cóz.A poza tym dyskusja jest wolna ii kazdy mówi co uwaza.A ja nic nie chce,o
          nic nie prosze i sama sobie radze.A jak dają to wezme-szczególnie ze wiem jak to
          jest np.karmic dziecko sztucznie jak sie nie moze naturalnie-ale mam nadzieje ze
          tego klopotu guderianko nie masz..zyczę mniej pary w sobie.pozdrawiam.
          p.s. nie powiedzialam ze musicie sie ze mna zgadzac.
          • guderianka Re: HMMM 18.01.06, 14:01
            nie piję do ciebie tylko po prostu odpowiedziałam na twój konkretny post. gwoli
            wyjasnienia-pomoc państwa się nalezy owszem- w szczegolności tym najuboższym i
            zasiłek porodowy istnieje od bardzo dawna i wynosi 500zł.Zatem uwazam że nie ma
            potrzeby zwiekszania tej kwoty a rodzinie można pomóc poprzez-jak to juz
            napisała któras z dziewczyn-np. poprzez ulgi podatkowe. Owo zwieksznie zasiłku
            porodowego jasne -przyda sie mamuskom bo kasa przy dziecku jest potrzebna -sama
            wiesz o tym dobrze nie mogac "zaoszczedzic" na karmieniu. Mi dziwne wydaje sie
            jedno....ze zwieksza sie jednym a zabiera drugim-oto polityka naszego panstwa.
            a komu zabrano?otóz zmniejszono dotacje dla PFRON-u. A co do problemów z
            dziecmi.kazda z nas je ma-ty nie mozesz dziecka karmic naturalnie a moje
            starsze dziecko jest niepełnosprawne więc twój komentarz w stylu "ale mam
            nadzieje ze tego klopotu guderianko nie masz" kóry był ewidentnie ironiczny a
            nie z nadzieją , nie trafił na podatny grunt. ja równiez pozdrawiam i tobie z
            kolei zycze by widziec cos wiecej niz czubek swego nosawink
            • dido_dido Re: HMMM 18.01.06, 14:16
              Wiesz, ten argument to czysta demagogia.
              PFRON zupełnie nie wypełnia swoich zadań i już od kilku lat chodzą słuchy o
              jego likwidacji z powodu niewydolności i pojawiających się afer z wyłudzeniami.
              • guderianka Re: HMMM 18.01.06, 14:17
                to zalezy czy korzystasz z PFRON czy nie
    • llilly Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 13:55
      Lipcowa, nawet Cię lubie tak z przekory, ale zachowujesz się jak pies
      ogrodnika wink))
    • moreno500 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 13:59
      a ja odbieram becikowe jako prezent nie dla mnie, a dla mojego dziecka. Pojawia
      się nowy obywatel RP i dostaje na swoją droge życia 1000 zł. Pewnie, że to nie
      jest dużo dla rodziców, każda z nas wie, ile wydała na dziecko jeszcze zanim
      się pojawiło. Oczywiście, ze jest to duże obciążenie dla Państwa, ale jest
      mnóstwo innych, gorzej spożytkowanych obciążeń. I też, podobnie jak dido, mam
      dość rodzin z oficjalnie małymi dochodami, a na lewo dorabiającymi, których
      dzieci biegają z najnowszymi komórkami po podwórku, a rodzice z "załatwiania"
      pieniędzy z pomocy społecznej uczynili swój zawód. Dlaczego ja mam tylko dawać
      do wspólnej kasy? I niech mi nikt nie mówi, że powyżej 504 zł na osobę to już
      jest super bogaty człowiek - takich "żon najbogatszych mężó" jest u nas w kraju
      zaledwie kilka procent, a gdzieś w środku cała reszta, wstająca codziennie do
      swojej "huty", pracująca po 12 godzin dziennie i zarabiająca na rodzinę 2000-
      3000 zł miesięcznie. I takich nasz system najmocniej kopie w tyłek.
      Moje dochody są dużo powyżej 504 zł na osobę. Jeśli moje dziecko dostanie 1000
      zł, będę się cieszyła, że ktoś oprócz mnie zauważył, że się na tym świecie
      pojawiło.
      • rivia Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:01
        wiesz moreno ze twoja wypowiedz bardzo mi sie podoba.Nie dlatego ze myslisz
        podobnie jak ja ale dlatego ze tak ładnie ubrałas w slowa to co ja
        myslę.Pozdrawiam.
        • moreno500 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:16
          cieszę się, że ktoś myśli tak jak ja, bo chyba jesteśmy generalnie w mniejszości
          • mia80 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 15:24
            Nie jesteście w mniejszości. Wszystko co napisałaś - wyjęłaś mi z ust.
      • llilly Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:02
        A tak w ogole to i tak zgodnie z tą podpisaną ustawą becikowe dostanie 70%
        matek więc pozostałe 30 to kropla w morzu.
        • rivia Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:05
          zgodnie z tym co napisałas lilly niektórzy to sie wściekną.. wink
          • llilly Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:15
            No i niech się wściekają smile)) jak to kiedyś powiedziała invicta1 "nie po to
            rok czekałam żeby móc tu pisać żeby teraz sobie nie pofolgować"-jakoś tak, w
            każdym razie taki sens.Poza tym kazdy pieniądz się przyda, a jak widzę jak
            strasznie ciężko pracuje mój mąż (bo z moimi zarobkami na standardowe becikowe
            spokojnie bym się załapała)po czym zabiera mu się 1/3 na podatki (czyli między
            innymi becikowe dla 70% wink )to nóż mi się w kieszeni otwiera.Pozdrawiam smile
          • rivia ejjj guderianko 18.01.06, 14:15
            ejjj guderianko kazdy ma swoje klopoty ja tez..a tak powaznie to nie kłocmy sie
            o te durne becikowe bo kaczory usłysza i zabiora...opini nie zmieniam i ironie
            mam w krwii ale głupio mi ze zrobiłam ci przykrosc.zycze zdrowia.Maluchom
            tez.Pozdrawiam.i lece na gołabki-smaki mam takie...
            • guderianka Re: ejjj guderianko 18.01.06, 14:18
              to podrzuc mi ze 3 sztwinknie zrobiłas mi zadnej przykrosci-córa ma 6lat wiec
              zdązyłam sie juz przyzwycaic i nauczyc mówic o jej problemach. generalnie
              zgadzamy sie co do jednego-ze jak daja to trzeba brac.pozdrawiamsmile
        • moreno500 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:12
          i to jest ból naszego kraju: 70% dzieci, które się urodzą w tym roku, przyjdzie
          na świat w rodzinach, których dochód wynosi 504 zł na osobę??????? Przecież to
          powinien być margines (w sensie ilości osób, nie "jakości"smile, a nie społeczna
          norma....to potwierdza tylko teorię, że tych średniaków, którzy uczciwie
          pracują, na szeregowych stanowiskach typu żona sprzedawczyni w sklepie i mąż
          magazynier, na dziecko po prostu nie stać. A jednocześnie na wsparcie państwa
          już nie załugują.....
          • llilly Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:16
            Właśnie o to chodzi.Dobrze powiedziane.
          • dido_dido Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:18
            O i cała smutna prawda o becikowym...
          • ania1203 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:34
            Niestety!!!
            • tsunami05 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:43
              A ja cholera mam termin za tydzień a przed porodem muszę napisać artykuł o becikowym. Dzidzia się pcha na świat,a ja dalej nie wiem, podpisze, nie podpisze. Jestem cała głupia, wertuję strony sejmu, PAPu itp. Aż przestałam się zastanawiać czy ja je dostanę, czy państwo zbiednieje - jak nie wyrzuca kasy na becikowe to wywalą na coś innego, i tak nie mozemy liczyć na rozsądną gospodarkę w tym kraju. Ale kurde - nich już coś będzie wiadomo, a nie kłóca się "a nam niednym zewsząd nędza"...
          • ania1203 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:44
            Poza tym 504zł dochodu to naprawde juz bardzo małe minimum. A co maja zrobic
            rodziny, w ktorych dochod wynosi np. 510 zł na osobe. Czy to są już bogacze i
            sobie rade dadzą?
            • malgosiek2 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 14:45
              Nie łudźcie się,że podpisze.
              Pzdr.Gosia
              • malinka255 ojojoj 18.01.06, 14:55
                zaczełam ten wątek ale nie myślałam, ze taka wojna się tu rozpeta...

"Poza tym 504zł dochodu to naprawde juz bardzo małe minimum. A co maja zrobic
                rodziny, w ktorych dochod wynosi np. 510 zł na osobe. Czy to są już bogacze i
                sobie rade dadzą?"-i tu się mylisz, mi wyszło ok.516 zl na osobę, ale jest taki
                kruczek że raz moga oko przymkną i dostałam dodatek wychowawczy smile

Ja się bardzo cieszę, ze dostanę tysiaka na 1005, a może i 2 tysiaki; a co mi
                tak; przyda się na dziecko; nie wierzę tym, co piszą, ze nie chcą, że naprawdę
                by nie chcieli tych 2 tys.; zresztą czy to trzeba odbiera-nie!!!

malinka
                • aiowa Re: ojojoj 18.01.06, 15:00
                  moja mama sie zajmuje zasilkami i policzyla mi ze powinnam dostac z tytulu 504
                  zl.dostaje rente w wysokosci 420 zl i maz zarabia okolo 800-1000zl.wiec jak
                  policze dochod za zeszly rok bo taks ie robi to nawet niemam tych 500 a cos
                  ponad 400 zl ale i taks ie boje ze cos mi dolicza itd bo z tym sa straszne
                  przekretysadsadsad i juz ich nie obchodzi to ze w tym roku rente oga mi zabrac i
                  ze w 2004 r pracowal tylko mazsadsad
                  • malinka255 Re: ojojoj 18.01.06, 15:01
                    liczy się w tej chwili dovhód za 2004 r a nie za zeszły czyli 2005
                    malinka
                    • aguska231 malinka 18.01.06, 16:15
                      dzwonilam do mopsu i mi powiedzieli ze za 2005 rok dochud i trzeba czekac az
                      przyjda pity z firmy i dopiero po rozliczeniu beda liczyc,no bo jakk to jest w
                      2004 pracowalam i ja i maz a w 2005 roku tylko maz wiec z 2004 sie nie lapie
                      na becikowe a z 2005 rku juz tak.
                      • malinka255 aguska231 18.01.06, 17:00
                        no tak, bo twoja sytuacja materialna uległa zmianie, na Twoja korzyś jeskli
                        chodzi o małe dochody, a więc dlatego masz dac 2005r, ale tak to podstawa jest
                        2004r.
                        malinka
                        • guderianka Re: aguska231 18.01.06, 17:53
                          a mi mopsie mówili ze nic im nie musze dostarczyc oprócz aktu urodzenia dziecka
                          bo mają juz moje zaświadczenie o dohcodach za 2004 u siebie
              • ania1203 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 10:17
                No i podpisał!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • gosia0674 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 21:59
              własnie my mamy 524 zł na osobe
    • siula5 PANIE PREZYDENCIE PODPISZ PAN !!!!! 18.01.06, 15:23

• aiowa Re: PANIE PREZYDENCIE PODPISZ PAN !!!!! 18.01.06, 17:57
        Malinko zagubilam sie...wiec dochod sie przynosi za rok 2004? bo moja mama mi
        mowila ze za 2005 i juz sie zagubilam...
        w roku 2004 pracowal tylko maz a od marca 2005 dostaje rente
        dodatkowo...wsumie i tak i tak nie przekraczam ale strasznie sie zagubilamsad
        myslalam ze teraz sie rozlicze i ten pit(czy cos takiego za 2005 r) sie zanosismile
        • sallyx Re: PANIE PREZYDENCIE PODPISZ PAN !!!!! 18.01.06, 18:29
          no dobrze, a powiedzcie mi czy jak jestem ubezpieczona w krusie, to też mi się
          należy becikowe? ja powinnam dostać z krusu porodowe 2 tyś bez kilku zł, czy
          więc jeśli będzie dla wszystkich to mam rozumieć że dostanę razem 3 tyś?
        • malinka255 Re: PANIE PREZYDENCIE PODPISZ PAN !!!!! 18.01.06, 19:18
          Do końca sierpnia 2004 r. okresem jaki brało się pod uwagę był rok 2202, a od
          wrzesnia 2004r. bierze się rok 2004 do obliczeń.
          Jeśli nie przekracza Ci w 2004r. to wg mnie ten rok 2004 bierzesz.
          malinka
    • bea510 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 19:03
      Słucham informacji i przeglądam internet ale nigdzie nie znalazłam o becikowym
      dla wszystkich mam. Wydaję mi się że nasz prezydent tego nie podpiszę. Bo ma
      inne ważniejsze sprawy. A ta sprawa jest dla nas mam jednak bardzo istotna. Ale
      do północy jest trochę czasu może czegoś się jeszcze dowiemy choć nawet
      wyjaśnienia, np. że za duża jest dziura w budżecie i brakuje pieniążków.
      Pozdrawiam wszystkie oczekujące mamy.
      • aiowa Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 19:09
        Sallyx wydaje mis ie ze tak! wkoncu to ze jestes ubezpieczona to co innego!i ja
        zaluje ze sie nie ubezpieczylam wlasnie gdzies tak dodatkowo bo wlansie wtedy
        dostaje sie jakby takie odszkodowanie za porod smileale napewno bede na 2 ciazesmile

co do tego czy podpisze czy nie mi sie wydaje ze mysla ze ludzie zapomnieli i
        chca to przyciszyc a potemw razie czego sie tlumaczyc ze byly wazniejsze
        sprawysadsad nigdzie a to nigdzie nic o tym nie mowia!

Malinko jakbys mogla to odpisz mi!
        • llilly Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 19:17
          Taak...i jak zwykle 30% zarabiające na 70% dostaje po du...
          • sallyx Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 18.01.06, 19:53
            wiesz 'aiowa' bardzo mnie pocieszyłaś w tej chwilismile)), ale jednak obawiam się
            że nie do końca bo moje ubezpieczenie jest obowiązkowe dla rolników, mamy z
            mężem pole i płacimy obowiązkowe składki, więc nie jestem pewna czy mi dadzą,
            bo ja w przeciwieństwie do niektórych z chęcią bym wzięła, jak to któraś
            napisała "jak dają to trzeba brać" i najlepiej szybko uciekać żeby nie zabrali,
            nie jestem matką polką z bożego miłosierdzia i mi i mojemu dzidziusiowi każdy
            grosz się przyda, zwłaszcza że w dzisiejszych czasach ceny są takie jakie są,
            niestety...sad
    • selka25 Re: Ponowne wybory będą więcej kosztować... 18.01.06, 20:04
      ... niż to nasze becikowe, ale na to znajdą się pieniądze bez wątpienia
      • aiowa Re: Ponowne wybory będą więcej kosztować... 18.01.06, 20:19
        Sellyx oj to ja nie wiedzialam...mam nadieje ze dostaniesz bo wkoncu jakby co
        kazdy to kazdy chyba ze wprowadza jakies ograniczenia...a i nie twoja wina ze
        musisz sie wsumie ubezpieczyc i ze dostaniesz pieniazki...wiec ja uwazam ze
        powinnas dostac!ale u nas to nigdy nic nie wiadomo...tak jak pisala Selka na
        inne wydatki zawsze maja pieniadze a dla potrzebujacych nie.Wiesz mnie
        powiedziano ze moja renta-socjalna nie jest uznawana za dochod nie moge dostac
        na nia kredytu ani nic...ale jak trzeba policzyc ile zarabiam t odrazu patrza
        na wszystko byleby zabrac!

mysle ze powinni to jakos madrze rozwiazac!np tym co nie pracuja dac te 1 tys
        (nie liczac najbiedniejszych) a mama pracujacym dlugi urlop macierzynki!!albo
        biednym po tys a tym co sa juz bogaci bo maja wiecej niz 504 (smieszne) choc
        500 zl... bo dziecko to naprawde wydatek i naszemu dzieciatku naprawde by sie
        przydal jaki kolwiek grosz!a jak sie patrzy na to ze dostajesz jako
        najbiedniejsza 44 zl miesieczniena dziecko to to jest szczyt!co mu za to kupisz?
        pieluszki?i to ma byc pomoc....
        nie zebym byla swinia ale pomagaja dziecia za granicom i innym ludzia nie z
        polski a dla nas skapia...dzieci nie maja co jesc choruja bo niema na leki
        wszystko drogie i idzie w gore(a zarobki oczywiscie nie)...ale coz dla innych
        musi byc....chyba zebys ie pokazacsadsad
        • moreno500 Re: Ponowne wybory będą więcej kosztować... 18.01.06, 21:04
          aiowa, KRUS, to jest taki ZUS, tylko dla rolników.
          Ja jakoś z ZUSu 2000 nie dostanę, a w KRUS-ie są nieźle śmieszne stawki w
          porównaniu z ZUS-em.....oczywiście sprawiedliwie
    • mysiczka ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego roku 18.01.06, 21:58
      wiadomosci.onet.pl/1232286,11,item.html
      jak któraś teraz na to czekała, to w tym roku się nie doczeka ...
      • malinka255 :-((( 18.01.06, 22:11
        szkoda
        • eszi PRZECIEŻ JEST ŻE BUDŻET NA TEN ROK 19.01.06, 08:35
          to dlaczego mówicie że od przyszłego???
      • beata006 Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 07:57
        Ja nie widze w tym artykule wskazania, ze tylko dla dzieci urodzonych po 1
        stycznia 2007... sorry, niewyspana dzis jestem, moze dlatego, ale z czego to
        wynika, albo gdzie jest napisane? smile)

• malinka255 Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 08:02
        Nie wiem, sama wczoraj ten artykuł czytałam i widziałam że tam jest napisane że
        od przyszłego roku; teraz nie widzę tego...
        malinka
      • ainna79 Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 10:52
        ale tam nic nie pisze, że od przyszłego roku!
        • sallyx Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 10:59
          to po prostu było przeoczenie prasy, które właśnie raczyli naprawić...
          • malinka255 Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 11:01
            no to w koncu od teraz czy od 2007?
            wczoraj było napisane od 2007.
            malinka
            • sallyx Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 11:08
              wejdź na "w oczekiwaniu" tam też jest na ten temat debatasmile
          • sallyx Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 11:06
            do moreno500
            wiesz stawki może i niskie ale za to jaką emeryturę ty dostaniesz z zusu a
            jaką ja z krusu, też są wtedy śmiesznie niskie stawki, ale jakoś tego nikt nie
            widzi, no o ile jeszcze dożyję tego wieku, no i ja niestety ale nie mogę iść na
            macieżyński...
            • kammaj1 Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 11:16

dziewczyny mam takie pytanie: prezydent w grudniu podpisał ustawę o
              podniesieniu do 1 tyś. zasiłku poporodowego - i on przysługuje kobietom z
              niskimi dochodami, ale becikowe dla wszystkich to chyba inna sprawa?
              czy koś się orientuje ile dostanie kobieta, której dochody nie przekraczają tej
              magicznej bariery 504zł.?
            • dido_dido Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 11:30
              Z tego co ostatnio słyszałam rolnik płaci na KRUS ok 170 zł raz na kwartał
              czyli niecałe 60 złotych miesięcznie. Mnie co miesiąc zabierają 30 procent
              wynagrodzenia brutto. Przy 2 tyś brutto jest to ok 600 złotych i do ręki się
              dostaje 1400. Rzeczywiście nasze emerytury będą w różnej wysokości. Ale
              odkładane składki są nieproporcjonalnie do różnicy w otrzymywanych później
              emerytur.

I jeszcze jedno - roczne dofinansowanie państwa do KRUS wynosi 15 miliardów
              złotych! Ma się to nijak do 360 mln na becikowe dla wszystkich.
              • sallyx Re: ..... becikowe podpisane ..... od przyszłego 19.01.06, 12:25
                Nie wiem gdzie słyszałaś że składka kwartalna wynosi 170zł bo ja płacę 240zł z
                groszami i ta stawka z roku na rok jest coraz wyższa i zgadza się nasze
                emerytury będą w różnej wysokości- ja dostanę 600zł a ty 1200zł, o ile jeszcze
                dożyję bo w dzisiejszych czasach mało kto dożywa emerytury i nie dziwię się że
                w takiej kwocie państwo dofinansowuje krus, bo przecież z rolników państwo ma
                niezły zysk, zauważ tylko w jakiej cenie rolnik kupuje a w jakiej sprzedaje,
                zresztą ma tak wysokie podatki rolne że to też ma się nijak do tego co potem
                zbierze...
                Po drugie ty na pewno dostaniesz jakąś zapomogę na dzieci potem jak będą się
                uczyły w szkole, a moje niestety nie dostaną, bo mam pole, to też nie jest
                sprawiedliwe, zresztą jak wszystko na tym świecie.sad
            • afryka11 Re: gdzie po becikowe??? 19.01.06, 11:59
              Zgłupiałam już całkiem. Urodziłam 9 stycznia. I co mi się należy??? Od miasta,
              gminy, państwa. Załóżmy żę jestem uboższa - bo tego nie wiem, musimy w US
              sprawdzić, bo jest nas 4 , więc to 2 tys. miesięcznie, tak?? Może się
              zmieścimy. Porodowe od gminy to dodatek za urodzenie - 500 zł, w urzędzie
              miasta, tak?? A becikowe 1000 zł?? gdzie??
              • misia272 Do afryka 11 19.01.06, 12:12
                Cześć, sprawdź pocztę. Napisałam Ci to co wiem.
            • moreno500 do sallyx 19.01.06, 14:05
              co fakt, to fakt, ja jednak wolałabym sama sobie gdzieś lokować pieniądze na
              emeryturę, niż liczyć na tę z ZUS-u. wiesz, jak jest, ponoć nasze pokolenie nie
              ma co liczyć na emeryturę z ZUS-u, szczególnie że wiemy, jak to teraz z tym
              rozmnażaniem. no ale my akurat w tej materii nie mamy sobie nic do zarzuceniasmile
              • sallyx Re: do moreno500 19.01.06, 14:29
                Święta racja!! ja też bym wolała sobie chomikować te składki które muszę
                wpłacać obowiązkowo, a przecież mogę nie dożyć tej emerytury a tak niechby moje
                dzieci skorzystały co naskładałam, przecież jeśli umrę wcześniej to ta kasa i
                tak przepadnie, tylko że skorzysta na tym ubezpieczyciel czyli krus! A jeśli
                emerytura przysługiwać mi będzie np. od 55 roku życia a ja umrę mając 54 to
                sorry ale oni jednak mieliby z czego wziąść pieniążki nawet dla KILKU!
                rodzących... niestety taka prawda, a może raczej państwo...sad
                • moreno500 Re: do moreno500 19.01.06, 14:35
                  o rany, spokojnie, może na szczęście nie umrzesz tak szybko!!!!!!
    • anusia151 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 11:12
      bardzo dobrze,że bedzie becikowe(chociaż ja sie pewnie nie załappię-mam termin
      za 2 tygodnie).Jak wg Kaczorów stać państwo na ponowne wybory,ogromne odprawy
      dla wszystkich urzedników i posłow to niech dadza cos dla matek.Kombinatorzy!
      Intryganci!Gó....o ich państwo obchodzi-chodzi tylko o własne interesy i
      ambicje.
    • misia272 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 11:18
      Jeżeli u mnie wychodzi 240 zł na osobę to powinnam dostać 2000. Tylko ciekawe
      czy wypłacą. To dla najuboższych chyba sie w MOPR odbiera, a to dla wszystkich
      matek też?
    • aguska231 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 11:46
      dziewczyny bylam na stronach sejmu i przegladalam wszystkie ustawy i one
      wchodzily w zycie w dniu podpisania ustawy czyli becikowe jest od wczoraj anie
      za 14 dni tak samo mi powiedzialapani w gminie ze dzieci urodzone od wczoraj
      dostaje becikowe 1000 zl + becikowe z gminy
      i wszystko jasne
      • tsunami05 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 12:29
        Dz.U. 2005 nr 267 poz. 2260

Ustawa z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
        Data ogłoszenia: 2005-12-30
        Data wydania: 2005-12-29
        Data wejścia w życie 2006-01-14
        Data obowiązywania: 2006-01-14
        Uwagi: art. 1 pkt 2 lit. a oraz pkt 5-7 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2006 r.
        Nie dało się wkleić adresu - to jest ustawa o becikowym dla najuboższych - wejście w życie 14 dni po ogłoszeniu - czyli 14 stycznia. W uwagach masz, że becikowe 1000 dla najuboższych wchodzi od 1 stycznia.
        Ustawy zazwyczaj wchodzą w życie po 14 dniach. Tu nawet nie ma pola do jakiejkolwiek innej interpretacji. Wychodzi na to, że ustawa wejdzie w życie za 14 dni.
        Mi pani w gminie powiedziała, że nie wie smile Ale w MOPSie powiedzieli że wypłacają 1000 zł od 1 stycznia nawet tym dzieciom, które urodziły się w grudniu
        • mallenstwo Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 12:52
          Na stronie www.sejm.gov.pl jest jako Ustawa uchwalona! Sprawdź...
          • aiowa Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 13:29
            Tsunami cos chyba jej sie pomylilo! moja mama zajmuje sie tym i widzialam
            uchwale ktora dostali i jest tam napisane ze od 1 stycznia 2006 roku!!!!a nie
            ze grudzien tez sie zalicza!
            • tsunami05 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 13:55
              Pan w OPS mi wyjaśnił tak - jeśli dochód poniżej 504 zł, a pani urodziła nawet i w listopadzie to jak się zgłosiła w styczniu to dostała tysiąc, a jak przyszła wczesniej, to dostała tylko 500. To podobno zależy od tego, kiedy złożyła wniosek. Tak przynajmniej to realizują w Polanicy - tam pytałam.
    • malinka255 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 15:00
      na bank podpisał, na początku lutego wchodzi w życie becikowe dla wszystkich
      1000zł i dodatkowo 1000zł wg dochodów. Dzwoniłam do sejmu.
      malinka
      • sallyx Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 15:05
        a dokładnie od którego lutego, bo ja mam termin na 1 ale nie wiem czy dzidzia
        zechce tak długo siedzieć w brzuszkusmile))
        • zoska7777 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 15:25
          14 dni od dnia ogloszenie w Dzienniku Ustaw, a jeszcze nie ogloszono w
          Dzienniku Ustaw.
          smile
          • malinka255 Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 15:27
            w tym tyg. ukaże się Dziennik ustaw i od tego dnia 14 dni, to początek lutego.
            malinka
      • flavago Re: Do dziś prezydent ma czas...becikowe 19.01.06, 15:33
        Bardzo mnie to cieszy, że nareszcie i ja coś dostanę od państwa, a nie tylko
        państwo co miesiąc ode mnie.
        Od początku byłam za becikowym dla wszystkich i dlatego teraz jestem podwójnie
        usatysfakcjonowana.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka