Dodaj do ulubionych

USG GENETYCZNE

18.01.06, 13:55
Cześć dziewczyny!
Dawno mnie nie było. Nie wiem czy któraś z was mnie jeszcz3e pamięta?
Chciałam
was zapytać co sądzicie o USG genetycznym?Czy to przypadkiem nie jest to samo
co USG 3D? Nie bardzo sie w tym orientuje. Moje lekarka nie widzi nic
niepokojacego w mojej ciąży ( a właśnie zaczełam 20 tydzień - dokładnie 19tyd
3
dzień)ale stwierdziła że jeżeli mam być spokojniejsza to da mi namiary do
Krakowa na badanie genetyczne. No i zapisałam sie na wtorek. Napiszcie co
wiecie o tym usg. Czy warto go robić? Czy nie jest już zapóźno? We wtorek
zacznę 21tydzień. Pozdrawiam wszystkie czerwcowe mamuski. A zapomniałabym !
Najprawdopodobniej będziemy mieli coreczkę!!!

Obserwuj wątek
    • chilli_xxx Re: USG GENETYCZNE 18.01.06, 15:10
      Gratuluję córeczki!
      USG genetyczne wykonuje się w terminach 10-13 tc. Ma ono na celu wykrycie wad
      genetycznych w kierunku chorób takich jak Zespół Downa i in. Natomiast w połowie
      ciąży tj. w 22-25 tc. wykonuje się USG narządowe, też nazywane genetycznym, przy
      czym bada ono prawidłowość rozwoju wszystkich narządów dziecka oraz jako
      dodatkowa opcja wykonuje się echo serca. Te badania wykonuje się prywatnie i są
      sość kosztowne. Możesz jednak uzyskać skierowanie, jeśli oczywiście spełniasz
      warunki do bezpłatnych badań.
      • zabolek27 Re: USG GENETYCZNE 18.01.06, 15:21
        a jakie nalezy spelniac warunki aby uzyskac takie skierowanie?
        • szprotka6 Re: USG GENETYCZNE 18.01.06, 19:49
          Wiem ze kobiety po 35 roku życia mogą liczyc na skierowania, więcej niestety
          nie wiem.
    • sara.kaley Re: USG GENETYCZNE 18.01.06, 20:08

Podpisuję się pod tym co chilli napisała na temat USG genetycznego.
    • askawaw Re: USG GENETYCZNE 22.01.06, 01:06
      A ja słyszałam, że pojecie USG genetyczne to jest jakaś pomyłka, bo w USG nie
      widać genów!!! i nie mozna w nim zdjagnozować zespołu Downa itp, co najwyżej
      można go podejrzewać na podstawie różnych wad. Badania genetyczne to jest na
      przykład amniopunkcja, dzieki której mozna oznaczyć kariotyp dziecka.
      • papcio24 Re: USG GENETYCZNE 22.01.06, 10:52
        Z całą pewnością nazwa USG genetyczne to jakieś nieporozumienie. Ale z całą
        pewnością w badaniach USG można zdiagnozować Zespół Downa, gdyż chore dzieci
        charakteryzują się specyficzną budową czaszki, więc wykonując odpowiednie
        pomiary można tę chorobę diagnozować. A jeśli dojdzie do tego jeszcze kilka
        innych charakterystycznych wad to można mieć nawet 100% pewność.
        • askawaw Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 00:39
          Niestety, ale mylisz pojęcia. W badaniach USG NIE MOŻNA zdiagnozować zespołu
          Downa!!!! Można tylko znaleźć pewne cechy u płodu, które mogą nasuwać
          podejrzenie zespołu Downa. Tylko oznaczenie kariotypu płodu (metodą inwazyjną-
          np: przez amniopunkcję) może na 100% potwierdzić lub wykluczyć zespół Downa!!!
          Zapytaj swojego lekarza albo poczytaj o tym w internecie.
          • eu-iza Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 09:12
            USG genetyczne (12-14 tc) to po prostu bardzo dokładne USG między innymi z
            pomiarem NT (przezierności fałdu karkowego) i kości nosowej. Najlepsze robią w
            Łodzi (podobno) Nazwa jest faktycznie myląca, bo to USG nie diagnozuje zespołu
            Downa Patau czy Edwardsa (zresztą tak jak test potrójny lub PAPPA), ale złe
            wyniki tego USG są wskazaniem do badań inwazyjnych. Badanie nie boli i uważam,
            że warto je robić, ale może nie u zwykłego ginekologa, tylko u specjalistw od
            takiego USG. W moim miecie kosztuje 100 zł.
            Aha, jestem cytogenetykiem
            • aklepa Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 10:34
              gdzie w Warszawie mozna zrobić takie badanie i ile ono kosztuje?
            • kubusb1 Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 11:33
              Witam przeczytalam twoj post i mam do ciebie pytanie. Jestem w 12 tyg ciazy i
              moj ginekolog stwierdzil na UZG ze dzidzius ma powiekszony fald karkowy NT
              3.3mm CRL 46.1mm i skierowal mnie na dokladniejsze badania do WW. Czy mozesz mi
              w przyblizeniu powiedziec jakie wady moze miec moj dzidzius, i czy mam juz sie
              zaczac bac. Z gory dziekuje za odpowiedz
              • eu-iza Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 12:06
                Niestety, nie jestem lekarzem. Tzzeba się zgłosić do poradni genetycznej.
              • eu-iza Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 12:10
                www.genetyka.hg.pl/TOCFrame.htm
                • kubusb1 Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 14:44
                  dziekuje za odpowiedz
                  • lisiczka24 Re: USG GENETYCZNE 24.01.06, 15:22
                    ja robiłam w lodzi za 225zł u prof.Respondek-Liberskiej(nawiasem mówiąc świetny
                    specjalista i super kobieta)usg genetyczne miałam robione w 22 tyg zamiast
                    połówkowego + echo serca maluszka smilesuper sprawa!!!Do końca ciązy byłam już
                    spokojna że mój królewicz jest zdowiutki jak rybka!powtórzyłam to usg w 32 tyg
                    dla całkowitej pewnosci gdyż u mnie w rodzinie w lini męskiej występują wady
                    serca.oprócz tego ze dowiedziałam sie jak rozwijaja sie wszystkie narządy
                    mojego synka,poczynając od czubka głowy smileto jeszcze pani prof powiedziała mi
                    ile bedzie w przybliżeniu wazył po urodzeniu i pomyliła sie tylko o 30 g a z
                    data porodu tylko o jeden dzien.moja kuzynka tez robiła to usg i tez wszystko
                    sie pokrylo z rzeczywistością smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka