Dodaj do ulubionych

bromergon i duphaston??

27.09.06, 12:23
Czy któras z was bierze taki zestaw?? Mi lekarz przepisał bromergon teraz
biorę 0,5 tabl. na noc i duphaston od 16-25 dc. I wlaśnie chodzi mi o
duphaston czy on nie powstrzyma owulacji?? Ja zawsze cykle miałam długie i
owulacja jeśli wystąpiła to byla późno. Nie wiem co robić??? Pomóżcie
A może duphaston ureguluje cykl i owulacja będzie w kolejnych cyklach
występować wczesniej jak myślicie???
Obserwuj wątek
    • 56at Re: bromergon i duphaston?? 27.09.06, 12:36
      duphaston powinien wyregulować Ci 2 faze cyklu.
      Cykle powinny sie skrócic więc od 16 dc bedzie ok.
      Ja tez tak biore tylko że lutenyl
      • aniaresz Re: bromergon i duphaston?? 27.09.06, 20:47
        Podobno duphaston bierze się po owulacji, ale zdana są podzielone. Mi lekarz kazał sprawdzać owulacje monitoringiem i 2 dni po dopiero duphaston. Ja mam cykle krótkie i owulacja u mnie to 11-13 dc. Powodzenia
        • weronusia Re: bromergon i duphaston?? 27.09.06, 20:53
          ja mam identycznie jak aniaresz owu 11-12 dc .
          duphaston trzeba wziać 2-3 dni po dokonanej owulacji inaczej uposledza
          zagnieżdżenie potencjalnego zarodka bo endometrium nie jest odpowiednio
          przygotowane.
          cytat:
          "Duphaston jest zbyt słabym gestgenem by zahamowac owulacje moze jednak zaburzyc
          wrzot endometrium prowadzac do jego desynchronizacji co moze uposledzic
          implantację zarodków."(ekspert z Bociana)
          i drugi cytat:
          Konieczności podawania progesteronu po prawidłowej owulacji nie ma, ale również
          nie zaszkodzi a newet może wpłynąć pozytywnie na szanse na ciążę. Zgadzam się z
          zacytowanym tekstem, ale wnioski są inne. Wynika z niego, że
          progesteronu(jakiegokolwiek) nie powinno podawać się przed owulacją, a dopiero
          po niej.
          Nie przez całą drugą fazę cyklu endometrium jest jednakowo przygotowane do
          przyjęcia zarodka. Jest taki kilkudniowy przedział czasu w którym ta
          receptywność endometrium jest optymalna i w prawidłowym cyklu wypada on właśnie
          na czas w którym zarodek dociera do macicy. To kiedy się taki okres rozpocznie i
          skończy zależy od tego kiedy rozpoczęło się działanie progesteronu. Normalnie
          większe stężenia progesteronu pojawiają się po owulacji. Jeśli na siłę poda się
          progesteron wcześniej okres najlepszej receptywności też wypadnie odpowiednio
          wcześniej imoże się skończyć zanim zarodek dotrze do macicy. To jest właśnie
          wspomniana w cytacie desynchronizacja. Po owulacji progesteron na endometrium
          działą neutralnie lub pozytywnie." (ekspert z forum ginekologicznego)
          • sylwia19791 Re: bromergon i duphaston?? 28.09.06, 09:34
            dzięki dziewczynysmile to mój pierwszy cykl z duphastonem więc narazie nie robiłam
            monitoringu owulacji ale w następnym tak zrobięsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka