Dodaj do ulubionych

Kiedy oksytocyna????

29.01.06, 10:50
Witam!
Chciałabym się dowiedzieć wjakich przypadkach podaje się oksytocynę?Do tego
momentu sądziłąm iż tylko wtedy gdy ciąża jest przenoszona i trzeba wywoływać
poród.Jednakże po zapoznaniu się z wypowiedziami innych rodzących zdążyłam
zauważyć iż ten lek podaje się większości rodzącym.Jeste przerażona gdyż chcę
rodzić bez znieczulenia a słyszałam że skurcze po oksytocynie są
dużosilniejsze.Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zasadność stosowania oksytocyny?
Dziekuję bardzo.Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Kiedy oksytocyna???? 29.01.06, 11:16
      Są takie sobie, ze się tak wyrażę- tzn uważam ze twierdzenia o strasznie bolesnym działaniu oksy są trochę przesadzone, ale fakt ze się podczas porodu jej naduzywa generalnie tj podaje bez wskazań w ramch działan rutynowych.

Więc wystarczy rozpytać w szpitalu o panujące zwyczaje i szukać takiego bardziej pro natura.
    • an761 Re: Kiedy oksytocyna???? 29.01.06, 11:17
      ja miałam podana oksytocyna bo zaczęły mi odchodzić wody płodowe a skurczy nie
      było. Lekarz i połozna czekali na skurcze pare godzin i w końcu zdecydowali sie
      podać mi kroplówke. Miałam tez znieczulenie zzo i dolargan.Aha, dodam jeszcze
      ze był to 38 tydzień ciąży.
      • agunia256 Re: Kiedy oksytocyna???? 29.01.06, 12:13
        Dziekuję bardzo za odpowiedzi i czekam na następne.Pozdrawiam
        • astrom Re: Kiedy oksytocyna???? 29.01.06, 12:26
          Mi podano oksytocynę przy rozwarciu 10 cm,abym bardziej czuła i reagowała na
          bóle parte.Dodam,że równocześnie odłączono mnie od zzo.Nie bolało super mocno i
          rzeczywiście po 2 partych mała była na świecie.
    • anna-augustynek Re: Kiedy oksytocyna???? 22.03.16, 12:24
      a mnie podali oksy bez pytania o zgodę, za bardzo nie wiedziałam z czym mam do czynienia niestety nie dowiedziałam sie w ciąży. Podali mi dlatego że niby dziecko w 40tc miało 4200g i wciąż rosło. Okazało się mały jak się urodził miał 3600g więc nie był gigantem. Takie mają sprzęty w szpitalu. A na tej oksytocynie myślałam że się przekręcę! teraz znów jestem w ciąży i mam przez nich traumę wolała bym CC. Jeśli będę rodziła SN to na pewno nie zgodze się na oksy! Uważam że w szpitalach nadużywają oksytocyny.
    • smama85 Re: Kiedy oksytocyna???? 22.03.16, 16:46
      Ja mialam oxy podawana co 2 dni jak lezalam na patologii ciazy i bylam 2 tyg po termine. Niestety nic nie zdzialala po kilku próbach i postanowili mi przekluc pecherz plodowy, przekluli i nadal organizm nie wytworzyl skurczow więc po jakiejs godzinie, dwoch podali oxy. No i wtedy sie zaczelo 7h skurczow co 2 minuty trwajacych po 30 sekund. Allle jazda wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka