Dodaj do ulubionych

obniżone łożysko

18.02.06, 16:27
Lekarz na ostatniej wizycie powiedział mi że mam obniżone łożysko co to
znaczy. Dodam że to 21 tydzień usg wyszło wporządku wszystkie pomiary
prawidłowe a co do tego łożyska to powiedział że jeszcze moze się podnieść
ale ja chciałabym wiedzieć coś więcej.Proszę o odpowiedż możliwie jak
najdokładniejszą. Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kiniasek Re: obniżone łożysko 18.02.06, 16:38
      hej,
      ja też miałam obniżone łożysko ale wszystko było ok, bo do końca ciąży mi się
      podniosło...urodziłam naturalnie bez znieczulenia...więc nie martw się na zapas.
      Jeśli teoretycznie się nie podniesie będą musieli robic cesarkę..tak
      przynajmniej mówił mi mój gin
      pozdrawiam,
      kinga
    • zu2ka Re: obniżone łożysko 18.02.06, 17:00
      Łożysko w czasie ciąży może się przemieszczać,aż do 28 tc. Polega to na
      przesuwaniu się w górę w miarę wzrostu dolnej części macicy. Ja też miałam
      nisko położone łożysko (20 tc.) lekarz zalecił mi powstrzymanie się od
      współżycia i powiedział, że nie ma się co martwić, ponieważ łożysko wciąż
      migruje. Ostatnie USG wskazało, że łożysko przesunęło się już o 2 cm w górę!
      Także jestem dobrej myśli. W przypadku łożyska przodującego wskazany jest
      oszczędny tryb życia i ścisła kontrola lekarska, no i oczywiście poród przez
      cc. Jesteś dopiero w 21 tc. i nie masz jeszcze powodu do niepokoju, ponieważ
      łożysko jeszcze migruje. Pozdrawiam
      • femian ile się jeszcze może podnieść? 19.02.06, 01:05
        Witajcie, a ja mam do Was pytanie: ile może się podnieśc łożysko, jeśli w 24tc
        było 1 cm od ujścia macicy a teraz jestem w 28 tc? Czy 1 cm od ujścia (na
        początku było brzeźnie przodujące, ale 1 cm to już oznacza tylko
        niskoschodzące, teraz pewnie będzie trochę wyżej , ale nie wiem ile) to jest
        bardzo nisko? I co to może oznaczać dla przebiegu porodu. Martwię się, że będę
        musiała mieć przez to łożysko cc... Do którego tc łożysko się podnosi?
    • zara11 Re: obniżone łożysko 19.02.06, 09:55
      u mnie rowniez stwierdzono obnizone lozysko. wystepuje u 20-30% kobiet w tym
      okresie ciazy (20tc). u wiekszosci z tych kobiet podnosi sie wraz ze wzrostem
      macicy. jezeli do ok.30tc nie podniesie sie, mamy do czynienia z lozyskiem
      przodujacym, ktore jest wskazaniem do cesarki.
      pozdrawiam i zycze "pozytywnej migracji"wink
    • maga233 ??? 19.02.06, 10:30
      Jak leże na plecach wyczuwam takie poziome zgrubienie nisko na brzuchu tuz nad
      wzgurkeim lonowym. Myslicie ze to tez lozysko -obnizone ??? Jestem w 16 tyg.
      • zara11 Re: ??? 19.02.06, 12:55
        to chyba raczej rosnaca macica po prostu...
        a lozyska sama sobie (?) nie wyczujesz, lokalizuje je lekarz podczas badania.
        • victorianie Re: ??? 23.02.06, 17:28
          Ja mialam tez lozysko nisko schodzace i niestety nie podnioslo sie wiec
          musialam lezec lezec i lezec no i isoptin i frnoterol.ale oplacalo sie synka
          urodzilam sama bez cc bo pierwsza glowka wyparla lozysko.planuje druga ciaze i
          boje sie ze znow bedzie to samo...
          • femian pytanie 23.02.06, 17:50
            A ja mam do Ciebie pytanie Victorianie: jak przebiegał Twój poród z takim
            łozyskiem? Czy Ty miałaś to łożysko niskoschodzące ale nieco oddalone od ujścia
            (czyli nie było przodujące?). Bo ja tez mam tylko niskoschodzące, więc
            teoretycznie mogę rodzić normalnie, ale niektórzy lekarza sugerują, że takie
            łożysko może się odkleić w czasie porodu i to jest niebezpieczne. Czy zatem to
            nie jest groźne, kiedy najpierw zostaje wyparte łozysko a potem dziecko?
            Jest to moja druga ciąża, pierwsza zakończona była cesarką.
            • ola07 Re: pytanie 23.02.06, 20:38
              Dla mnie to nieprawdopodobne że można najpierw urodzić łożysko,przecież łożysko
              zaopatruje dziecko w tlen,a odklejone wcześniej mocno krwawi i również dziecko
              może sie wykrwawić.Pierwsze słyszę o takim przypadku.
              • asw3 Re: pytanie 23.02.06, 22:09
                Witam, też niestety mam łożysko nisko schodzące (co prawda nie wiem ile cm od
                ujścia szyjki macicy) ale od 20 tc do 28 który trwa nie podniosło się.
                Lekarz stwierdził że nie jest przodujące ani brzeżnie zachodzące i powiedział
                że już takim nie będzie. Zapytałam jaki to ma wpływ na ciażę, dziecko i poród.
                Odpowiedziano mi, że wiązać się to może z krwawieniami w czasie okołoporodowym
                i tyle. Mam normalnie żyć - praca, ćwiczenia i takie tam. Teraz mnie
                zaniepokoiłyście sad Napiszcie coś więcej - czy takie nisko schodzące jest
                wskazaniem do cc.
            • victorianie Re: pytanie 24.02.06, 10:43
              Mialam lozysko nisko schodzace nie przodujace bo w przypadku przodujacego cc.to
              czy urodze normalnie czy przez cc nie wiedzialam do konca i lekarz mi mowi ze
              tez nie wie..powiedzial jesli glowka wyprze lozysko to rodzisz sama ale jesli
              obsunie sie na dol pierwsze to wiadomo czeka cie cc bo moze byc krwotok.jak
              odeszly mi wody i jechalam do szpitala to przygotowywalam sie psychicznie juz
              na cc ale po badaniu gin powiedzial ze glowka wyparla i moge sama
              rodzic.Absolutnie nie urodzilam pierw lozyska jak ktos napisal bo to
              niemozliwe.po urodzeniu synka urodzilam lozysko.
              • femian Re: pytanie 24.02.06, 10:55
                A ja zrozumiałam, że jak główka wyprze łożysko to znaczy, że łozysko pierwsze
                wyszło, bo główka na nie napierała i wyparła. Po prostu nie zrozumiałam tego
                określenia: główka wyparła łozysko. Czyli rozumiem, że to chodziło o to, że
                główka wyszła pierwsza a łozysko zostało na swoim miejscu, czyli nie przesuwało
                się w czasie porodu i wyszło na samym końcu?
                • victorianie Re: pytanie 24.02.06, 13:25
                  tak dokladnie zgadza siesmileNie martw sie na pewno bedzie dobrze.Ja do tego w
                  ciazy jeszcze krwawilam bo jak jakis skurcz byl czy jak ocieralo o cos te
                  lozysko to krwawienie i szpital i tak 4 razy .od 21 tyg lezalam tylko..siusiu
                  na podsuwacz urodzilam w 39 tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka