marusia27 25.02.06, 10:13 Czy zaświadczenie o ciąży od lekarza zanosi się do pracy tylko jak idziemy na L4? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamusik1 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 10:15 nie ja tak na odczepnego już w 3 miesiącu dałam swojej szeficy takie zaświadczenie i miałam święty spokój z dyżurami w sob-ndz i wieczory Odpowiedz Link Zgłoś
ares1976 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 10:21 Nie! Ja dałam zaświadczenie jak byłam w 6 tyg. ciąży, dzięki temu nie pracowałam żadnych nadgodzin, bo w ciąży nie wolno, poza tym przy kompie siedziałam tylko 6 godz. dziennie a na pozostałe 2 godz. dawali mi robotę papierkową. A na L4 poszłam dopiero w połowie 7 miesiąca ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: Zaświadczenie 25.02.06, 11:20 Hej!!!Poniewaz L4 z kodem ciążowym (B) jest również zaświadczeniem to wręcz odwrotnie, zaświadczenie jest potrzebne wtedy kiedy nie idziesz na zwolnienie )) Odpowiedz Link Zgłoś
ainna79 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 15:35 Zaświadczenie też jest ważne w przypadku gdy pracuje sie na czas określony, wówczas po przedstawieniu takiego zaswiadczenia (z podanym terminem porodu) pracodawca musi przedłużyć umowę do czasu porodu. Acha no i jak pracodawca dostanie zaświadczenie o ciąży to musi cię puszczać na badania lekarskie, które wypadają w twoich godzinach pracy, przy czym nieobecności te liczone są jako płatne i nie trzbea ich odpracowywać. No i gdy kobieta pracuje w warunkach szkodliwych pracodawca musi przenieść ją na stnowisko, na którym nie występują żadne czynniki szkodliwe a gdy nie ma takiej możliwości może skrócić jej czas pracy bądź możę pozostawać w domu zachowując jednoczesnie wynagrodeznie. No i co najważniejsze, nie może zwolnić, chyba że by zakład ogłosił upadłość. Odpowiedz Link Zgłoś