Dodaj do ulubionych

Zaświadczenie

25.02.06, 10:13
Czy zaświadczenie o ciąży od lekarza zanosi się do pracy tylko jak idziemy na
L4?
Obserwuj wątek
    • mamusik1 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 10:15
      nie ja tak na odczepnego już w 3 miesiącu dałam swojej szeficy takie
      zaświadczenie i miałam święty spokój z dyżurami w sob-ndz i wieczory
    • ares1976 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 10:21
      Nie! Ja dałam zaświadczenie jak byłam w 6 tyg. ciąży, dzięki temu nie pracowałam żadnych nadgodzin, bo w ciąży nie wolno, poza tym przy kompie siedziałam tylko 6 godz. dziennie a na pozostałe 2 godz. dawali mi robotę papierkową.
      A na L4 poszłam dopiero w połowie 7 miesiąca ciąży.
    • marusia27 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 10:54
      Dziękiwink))
    • llilly Re: Zaświadczenie 25.02.06, 11:20
      Hej!!!Poniewaz L4 z kodem ciążowym (B) jest również zaświadczeniem to wręcz
      odwrotnie, zaświadczenie jest potrzebne wtedy kiedy nie idziesz na zwolnienie
      smile))
    • ainna79 Re: Zaświadczenie 25.02.06, 15:35
      Zaświadczenie też jest ważne w przypadku gdy pracuje sie na czas określony,
      wówczas po przedstawieniu takiego zaswiadczenia (z podanym terminem porodu)
      pracodawca musi przedłużyć umowę do czasu porodu. Acha no i jak pracodawca
      dostanie zaświadczenie o ciąży to musi cię puszczać na badania lekarskie, które
      wypadają w twoich godzinach pracy, przy czym nieobecności te liczone są jako
      płatne i nie trzbea ich odpracowywać. No i gdy kobieta pracuje w warunkach
      szkodliwych pracodawca musi przenieść ją na stnowisko, na którym nie występują
      żadne czynniki szkodliwe a gdy nie ma takiej możliwości może skrócić jej czas
      pracy bądź możę pozostawać w domu zachowując jednoczesnie wynagrodeznie. No i
      co najważniejsze, nie może zwolnić, chyba że by zakład ogłosił upadłość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka