Dodaj do ulubionych

Amniopunkcja

07.03.06, 13:37
Dziewczyny czy ktoras was miala to badanie?
Obserwuj wątek
    • maja2081 Re: Amniopunkcja 07.03.06, 14:32
      Miałam to badanie, gdyż wyszły mi niepokojące wyniki testu podwójnego
      (zażywałam w tym czasie duże dawki duphastonu i to mogło mieć wpływ na wynik
      testu). Na szczęście okazało się że wszystko ok. Sam zabieg trwa kilka minut a
      potem trzeba poleżeć nieruchomo 3 godz. w szpitalu i można pojechać do domu.
      Wyniki miałam po 2 tyg. Jeśli masz jakieś pytanko pisz, może będę umiała
      odpowiedzieć. Będzie dobrze.
    • zabkab Re: Amniopunkcja 07.03.06, 14:34
      Miałam z powodu mojego starczego wieku. Ja na wyniki czekałam 4 tygodnie.
    • a_bonecka Re: Amniopunkcja 07.03.06, 15:12
      Miałam z powodu dużej przezierności fałdu karkowego. W moim przypadku lekarze
      odradzili mi wykonanie testów z krwi. Dla wiadomości: mam 24 lata, jestem
      zdrowa, a w naszych rodzinach nie występowały choroby genetyczne. Pozostała
      amniopunkcja. Robi się ją w znieczuleniu miejscowym. Następnie pobiera się
      próbkę płynu owodniowego ok. 20 ml i trzeba dużo leżeć. U mnie było kilka
      komplikacji w trakcie badania, ale jestem dowodem, że pomaga pozytywne myślenie
      i przestrzeganie zaleceń lekarzy, a z pewnością nic złego się nie stanie.
      Zostało mi jeszcze ok. 2 tyg. czekania na wynik. Zabieg miałam robiony w AM na
      Starynkiewicza w W-wie.
    • studentka_poloznictwa Re: Amniopunkcja 07.03.06, 17:49
      Jest to zabieg polegający na pobraniu wód płodowych...
      Nie wykonuje się podczas tego zabiegu żadnego znieczulenia, najważniejsze jest,
      abyś tylko nie poruszała się podczas gdy lekarz nakłuje twój brzuch, wprowadzi
      igłe i pobierze w strzykawkę troche wód płodowych, które poddane będą analizie...
      żadko kiedy podczas zabiegu dochodzi do powikłań...
      • meli5 Re: Amniopunkcja 07.03.06, 18:21
        Ja rowniez mialam robiona amniopunkcje ze wzgledu na moj wiek jak i
        chorobe "dawn syndrom" w rodzinie mojego meza.
        Zabieg trwal chwile i byl monitorowany przez co lekarz widzial gdzie moze
        bezpiecznie wkuc sie i pobrac probke wod plodowych. Nastepnie moglam udac sie
        do domu bez potrzeby lezenia,z tym ze lekarz kazal mi sie oszczedzac przez ok 2
        tyg,mialam duzo wypoczywac ,leniuchowac.Wynik mialam po dwoch tyg.
    • eli77 Re: Amniopunkcja 07.03.06, 18:45
      A czy ktoś słyszał o przypadku poronienia zdrowego płodu w wyniku tego badania?
      Bo na razie słyszałam tylko statystyki...
      • dido_dido Re: Amniopunkcja 07.03.06, 19:20
        Nie, nie słyszałam.
        Ale lekarz genetyk powiedział, że ststystycznie poronienie po amniopunkcji jest
        równe statystycznemu ryzyku poronienia w tym okresie ciąży bez względu na badania
        • eli77 Re: Amniopunkcja 07.03.06, 19:23
          Dzięki za odpowiedź, trochę się podniosłam na duchu, idę za tydzień na
          amniopunkcję.
          • dido_dido Re: Amniopunkcja 08.03.06, 11:39
            Trzymaj się, będzie dobrze.
            Też przez to przechodziłam. Antoś jest zdrowy.
            Badanie nie jest przyjemne - chyba bardziej psychicznie niż fizycznie. Wbicie
            igły troszkę boli, potem przez kilka dni pobolewa ale raczej jak naruszony
            mięsień niż skurcze. Po samym badaniu było mi słabo, musiałam chwilę siedzieć.
            Dobrze aby ktoś z Tobą był. Weź sobie coś do jedzenia, picia, czytania. Wiem, że
            to abstrakcja ale nigdy nie wiadomo jak na stres zareaguje Twoje ciało i czego
            Ci się zachce.
            Pozdrawiam
            Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka