Dodaj do ulubionych

Migrena i ciąża

11.03.06, 10:34
Czy któraś z was cierpi na migrenę? Jak sobie z nią radzić podczas ciąży, czy
można brać leki przeciwbólowe,jakie?
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: Migrena i ciąża 11.03.06, 10:51
      Ja jestem migreniczką. Na początek dobra wiadomość: migreny całkowicie ustapiły
      w trzecim trymestrzesmile A nie odpuszczały przez ostatnie 15 latsmile Z tego co
      czytałam na forum Migrena często tak się zdarza, ze migreny ustepują w II lub
      III trymestrze.
      Natomiast przez dwa pierwsze trymestry dokuczała mi bardzo. Lekarz powiedział,
      ze torsje, które powoduje migrena (kilkunastogodzinne, bardzo ciężkie) sa
      nieporównanie gorsze dla ciąży niż tabletki. Pozwolił mi brać wszelkie
      paracetamole (byle bez domieszek kodeiny) lub pyralgine (tabletki lub czopki
      przy torsjach). Nie wolno oczywiście przekraczac zalecanej dawki.

Pzdr. i szybkiego ustąpienia migren życzęsmile
    • alin9 Re: Migrena i ciąża 11.03.06, 11:46
      Ja też jestem migrenowcem.W czasie ciąży nie miałam związanych znią
      dolegliwości.pozdrawiam
      • gusiaczek77 Re: Migrena i ciąża 11.03.06, 12:07
        Mi w 1 trymestrze naśiliły sie migreny w związku z większym przepływem krwi w
        organiźmie.Mi osobiście żadne leki dozwolone w ciąży nie pomagały. Kupiłam sobie
        w aptece żelowe okłady (można je stosować na gorąco lub na zimno). Ja stosowałam
        je na zimno. Zaraz po wyjęciu z zamrażalnika kładłam je na skronie i pod głowę i
        tak próbowałam zasnąć. Udawało sie bo zimny okład uśmierzał ból.Trochę się
        pomęcczyłam. Takie napady bólu miałam 2 razy w tygodniu. W czwartym miesiącu
        minęły. Pozdrawiam!
    • sylw99 Re: Migrena i ciąża 12.03.06, 17:23
      Witam,
      Jestemw 14 tc i mam już za sobą 3 napady migreny i moja rada to jak poczujesz
      że zbiliza sie bol wez tabletkę która Ci pomaga, moj lekarz twierdzi że ból
      nalezy uciąć zanim się zacznie niż męczyć siebie i maleństwo. Co do metod
      alternatywnych to ostatnio pomogła mi mocno zawiązana chustka na głowie i zimny
      okład, wtedy obyło się bez leków choć cały dzień przeleżałam w łóżku.
      Ważne byś myślała pozytywnie i trzymała się dzielnie. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka