iza.gch 11.03.06, 10:34 Czy któraś z was cierpi na migrenę? Jak sobie z nią radzić podczas ciąży, czy można brać leki przeciwbólowe,jakie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marychna31 Re: Migrena i ciąża 11.03.06, 10:51 Ja jestem migreniczką. Na początek dobra wiadomość: migreny całkowicie ustapiły w trzecim trymestrze A nie odpuszczały przez ostatnie 15 lat Z tego co czytałam na forum Migrena często tak się zdarza, ze migreny ustepują w II lub III trymestrze. Natomiast przez dwa pierwsze trymestry dokuczała mi bardzo. Lekarz powiedział, ze torsje, które powoduje migrena (kilkunastogodzinne, bardzo ciężkie) sa nieporównanie gorsze dla ciąży niż tabletki. Pozwolił mi brać wszelkie paracetamole (byle bez domieszek kodeiny) lub pyralgine (tabletki lub czopki przy torsjach). Nie wolno oczywiście przekraczac zalecanej dawki. Pzdr. i szybkiego ustąpienia migren życzę Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Migrena i ciąża 11.03.06, 11:46 Ja też jestem migrenowcem.W czasie ciąży nie miałam związanych znią dolegliwości.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusiaczek77 Re: Migrena i ciąża 11.03.06, 12:07 Mi w 1 trymestrze naśiliły sie migreny w związku z większym przepływem krwi w organiźmie.Mi osobiście żadne leki dozwolone w ciąży nie pomagały. Kupiłam sobie w aptece żelowe okłady (można je stosować na gorąco lub na zimno). Ja stosowałam je na zimno. Zaraz po wyjęciu z zamrażalnika kładłam je na skronie i pod głowę i tak próbowałam zasnąć. Udawało sie bo zimny okład uśmierzał ból.Trochę się pomęcczyłam. Takie napady bólu miałam 2 razy w tygodniu. W czwartym miesiącu minęły. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sylw99 Re: Migrena i ciąża 12.03.06, 17:23 Witam, Jestemw 14 tc i mam już za sobą 3 napady migreny i moja rada to jak poczujesz że zbiliza sie bol wez tabletkę która Ci pomaga, moj lekarz twierdzi że ból nalezy uciąć zanim się zacznie niż męczyć siebie i maleństwo. Co do metod alternatywnych to ostatnio pomogła mi mocno zawiązana chustka na głowie i zimny okład, wtedy obyło się bez leków choć cały dzień przeleżałam w łóżku. Ważne byś myślała pozytywnie i trzymała się dzielnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś