Dodaj do ulubionych

usunięcie ósemek-można??

24.03.06, 11:22
hej dziewczyny!
Nie wiecie,czy w III trymestrze mozna chirurgicznie usuwać ósemki.Musze je
usunąc,bo rosną skośnie i do tego sie psują.Chciałabym to zrobic jeszcze przed
porodem,bo później nie będzie czasu.Czy konieczne
znieczulenie nie zaszkodzi maleństwu?
Pozdrawiam
Alicja
Obserwuj wątek
    • cynamonka6 Re: usunięcie ósemek-można?? 24.03.06, 11:34
      Nowoczesne znieczulenie nie ma oddziaływania na płód. Problem w czym innym.
      Stomatolog często odmawia usunięcia zęba w 8mcu, ponieważ jak powiedziała maja
      pani doktor "maciczka lubi się postawić kiedy się denerwuje". Może to
      spowodować przedwczesny poród. Wspomniana pani doktor powiedziała mi że gdyby
      to był 7mc to by zaryzykowała. 8mc ze względu na rozwój płuc nie jest
      najlepszym momentem na poród.
    • madzialu Re: usunięcie ósemek-można?? 24.03.06, 11:37
      Ja myślę, że znieczulenie nie zaszkodzi. Ja lecze zeby normalnie i znieczulenie
      dostaje specjalne dla kobiet w ciąży. Zaszkodzić za to może Twoje cierpienie.
      Ja po wyrwaniu ósemek (oddzielnie, rok przerwy) ciepiałam ze 3 tygodnie.
      Spuchnieta jak balon, stan zapalny, suchy zębodół i mnóstwo środków
      przeciwbólowych. Pewnie, ze w Twoim przypadku może się ładnie zagoić, ale jak
      nie...?
    • dentystka2 Lepiej zaczekac 24.03.06, 11:40
      Operacyjne usuwanie osemek zdecydowanie odlozylabym na czas po porodzie. Do
      tego czasu mozna zalozyc tymczasowy opatrunek do istniejacego ubytku,
      zlecilabym plukanie kieszonki dziaslowej np. szalwia, w ten sposob mozna
      przeczekac kilka miesiecy do zabiegu.
      • tucik Re: Lepiej zaczekac 24.03.06, 11:54
        też chciałam wyrwać już ostatnią ósemkę, która nie boli ale nie jest też do
        końca zdrowa, mój ginekolog stanowczo mi odradził mówiąc ze nie wiadomo co sie
        zdarzy w trakcie rwania moze bedzie konieczne dłutowanie-wówczas jest to
        niebezpieczne dla płodu, po prostu można wywołac tym poród, więc osobiście ja
        osobiście z tym poczekam
        • hania098 Re: Lepiej zaczekac 24.03.06, 13:01
          mój stomatolog odradził wyrywanie ósemek - dopiero po porodzie. teraz sie tego
          nie podejmie, więc myślę, że inni także
    • pola712 Re: usunięcie ósemek-można?? 24.03.06, 13:38
      mi tez zarówno gin. jak i stomatolog powiedzieli ze ósemki wyrywa sie po ciąży.
      Ja miłam o tyle problem ze w 19 tc zaczeła mi rosnąć dolna ósemka. Miałam stan
      zapalny, spuchłam, bolała mnie głowa, migdałki, miałam szczękościsk i nie mogłam
      nic jesc i gryźć. Mimo to miałam tylko nacinane dziąsło , płukałam jame ustną
      specjalnym płynem i tak męczyłam sie około 5 dni. Na szczescie obeszło sie bez
      antybiotyku ale z wyrwaniem jej mam poczekac do końca ciąży. Lepiej teraz nie
      wyrywaj. Wiem, ze po wyrwaniu tam jest wielka rana i człowiek jeszcze cierpi
      kilka dni zanim dojdzie do siebie. Po co narazac dziecko i siebie na taki stres.
    • beem3 Re: usunięcie ósemek-można?? 24.03.06, 16:16
      Znieczulenia dzisiajsze nie maja wpływu na dziecko,ale nie o to w tym chodzi.
      usunięcie szczególnie 8 może spowodowac stawianie macicy i przedwczesny poród,a
      to raczej niepożadane...
      Wstrzymaj się. Zresztą watpię,żeby jakis stomatolog podjał się teraz wyrwania
      ósemki...
      • misspigy Re: usunięcie ósemek-można?? 24.03.06, 16:40
        ja byłąm ostatnio u dentysty, bo mi dziąsła krwawią - a on pobadał i mówi:
        dziąsła w ciąży czasem krwawią - proszę kupić pastę z dużą ilością fluoru,
        dobrze sie odżywiać no i po porodzie przyjść usuną 8-ki, bo może być z nimi
        kłopot!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka