Dodaj do ulubionych

glukoza 50g

29.03.06, 18:56
Hej dziewczyny czy test na obciążenie glukozą 50g jest płatny, a jeśli tak to
ile kosztuje .....
Obserwuj wątek
    • jir Re: glukoza 50g 29.03.06, 19:00
      ze skierowaniem od lekarza nie kosztuje nic.
    • edyta9936 Re: glukoza 50g 29.03.06, 19:08
      Dzięki .... jeszcze jedno pytanie....czy wystarczy być naczczo tylko jutro
      jeśli będę robić to badanie ......dziś troszkę podjadłam słodkiego....czy
      trzeba być ze 3 dni bez słodkości
      • iw77 Re: glukoza 50g 29.03.06, 19:22
        Spokojnie - wystarcazy byc na czczo rano. Jedynie moze daj sobie spokoj ze
        slodyczamy dzis wieczorem.
        Ja chodze do prywatnego lekarza i niestety musialam placic za to badanie.
        Mialam test obciazenia 75 g glukozy i 3 punkty pomiarowe (na czczo, godzine i
        dwie godziny po wypiciu glukozy). W sumie placilam ok 45 zl.
        Aha i kup sobie w aptece gluzkoze (cena ok 2 zl), bo raczej spotykalam sie z
        tym, ze trzeba miec wlasna, bo w laboratorium czesto nie maja.
        • edyta9936 Re: glukoza 50g 29.03.06, 19:26
          Iw77 dzięki za odpowiedz, ale ogólny nie może przepisać..........?
          • azija1 Re: glukoza 50g 29.03.06, 19:34
            Ogólny też może przepisać, ja miałam właśnie od ogólnego. Potem robiłam na
            własną rekę 75g, też 3 wkłucia i płaciłam za to jakieś 18 zł czy coś koło tego.
            Więc pewnie zależy wszystko od laboratorium. A glukozę faktycznie na ogół trzba
            sobie kupić. Pozdrawiam!
          • iw77 Re: glukoza 50g 29.03.06, 19:36
            Prosze:smile. Co do lekarza to dostalam przykaz na te badania od gina. Mnie ogolny
            lekarz moze tylko skierowac ew na morfologie i badanie moczu (co akurat jest
            najtansze), bo na skierowanie na inne badania musi miec konkretny powod. Pewnie
            jest to spowodowane kasa chorych, ktora refunduje tylko iles tam badan na rok.
            Mi lekarka ogólna powiedziala wprost, jak chcialam skierowanie na Wassermana i
            HBS, ze by jej szefostwo glowe zmyłosmile.
            • dorianne.gray Re: glukoza 50g 29.03.06, 23:08
              A u nas morfologia kosztuje tyle samo co glukoza: 6 zł. Ponieważ robię dwa
              oznaczenia, zapłacę 12 - czeka mnie to obrzydlistwo w piątek (glukozę sama
              kupuję w aptece).
              • hania84 Re: glukoza 50g 30.03.06, 10:10
                jak odczytac badanie glukozy 50? na czczo 72 a po obciążeniu 114
                • iw77 Re: glukoza 50g 30.03.06, 12:20
                  Porównujac to z moimi wynikami, wszystko jest ok i nie masz cukrzycy. Przede
                  wszystkim jednak cierpliowscismile - poczekaj co powie lekarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka