Dodaj do ulubionych

Kiedy pierwsze USG?

01.04.06, 12:04
Jestem w 4 tygodniu ciąży (wg oznaczenia b-hcg)Kiedy można zrobic piewsze USG
tak, żeby było coś widac?
Obserwuj wątek
    • agastrusia Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 12:14
      Moje piersze usg potwierdzało ciążę, było to w 9 tydz. Potem co miesiąc podczas
      wizyty u lekarza.
    • sja75 Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 12:15
      to jeszcze bardzo wczesnie.mojego bobasa zobaczyłam po raz pierwszy ok
      7tygodnie przez usg przezskórne-nie wiem jak to wyglada z usg przezpochwowym.do
      wstepnej oceny dzidziorka 11-14tydzien
    • ola261 Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 12:16
      Ja robiłam w 12 tc. Wszytsko było bardzo dobrze widac. Dzidzia mierzyła całe 43
      mmsmile
    • agaka1 Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 13:20
      podajesz 4 tydzień wg b-hcg, więc 4 po owulacji a 6 od @? Jeśli tak, to na USG
      będzie widoczny pęcherzyk i maleńki zarodek z bijącym serduszkiem - wszystko
      zależy od aparatu.
      Standardowo, jeśli nic się nie dzieje pierwsze USG robią ok 10-12 tc i wtedy to
      już widać Maluszka bardzo dobrze (łącznie z rączkami i nóżkami) smile
      pozdrawiam
    • hekate_mw Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 13:28
      Ja miałam pierwsze USG na potwierdzenie ciąży w 5 tygodniu licząc od ostatniej
      miesiączki. Na ekranie było widać kropkę ok 3mm i migającą część która była już
      serduszkiem smile) Kolejne miałam w 11tc (dopochwowo i przez brzuszek) i dzidzię
      było już ładnie widać - miała 6cm i widać było serduszko, rączki i nóżki i
      główkę smile
    • kaeira Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 16:59
      Ja miałam pierwsze w 8 tygodniu dla potwierdzenia ciaży. Widac bylo dokladnie,
      nawet takie płetwiki (czyli kończyny) no i ruchy oraz bicie serca. Polecała bym
      zrobienie wlasnie w 7 albo 8 tyg, to bardzo uspokaja, no i niesamowicie zobaczyc
      na własne oczy. Ale oprócz samego faktu, że płód jest, dużo wiecej się nie dowiesz.

Pod koniec 11 tygodnia miałam dokładne USG tzw. genetyczne, ktore może wskazać
      ryzyko wystapienia Downa albo innych wad. To już była inna para kaloszy, trwało
      30 min i było bardzio dokładne (bada sie m.in. tzw. przezierność karkową).
      • aniulekq Re: Kiedy pierwsze USG? 01.04.06, 17:06
        Dzięki dziewczyny!
        Myślę, że pójdę na USG w 6 tygodniu, choc korci mnie żeby iśc już za tydzień.
        To jest ciąża z in vitro więc strach jeszcze większy czy wszystko w porządku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka