Dodaj do ulubionych

28 tyg i 4 dni a waga dziecka :(

08.04.06, 09:11
Od jakiegos czasu z moja ciaza zaczely sie problemy. Pisalam juz tutaj o tym,
ze mam skurcze macicy, twardnieje mi brzuch, co doprowadzilo do skrocenia sie
szyjki z 5 cm do 1,9cm mimo lezenia. W poniedzialek bede miala zakladany
pessar, aby zatrzymac te skracanie. Czeka mnie nastepnie tydzien niepwewnosci
czy pessar sie trzyma i czy szyjka go objela. Do tego wszystkiego martwi mnie
waga dziecka.
Moja kruszynka wazy 900 g. Lekarz na wage nic nie powiedzial, tylko kazal mi
jesc duzo bialka. Czy ta waga jest wlasciwa. Co ja mam robic, zeby dzidzia
przytyla. Tak bardzo sie martwie, bo w sytuacji gdy grozi mi porod
przedwczesny - waga Malenstwa jest tutaj bardzo istotna, a ja czuje cala
soba, ze cos jest nie tak i dziecko jest za male. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 09:13
      POza tym dodam jeszcze, ze termin mam na 27 czerwca. Przy przedostatnim usg
      termin wyszedl na 6 lipca, a na ostatnim badaniu przesunal sie na 10 lipca sad.
      O czym to swiadczy? sad
      • monika1248 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 09:54
        O wagę się nie martw ja urodziłam w 30 tyg. mały ważył 1100 gram i była to waga
        prawidłowa dla tego wieku ciąży,dziś ma 6 lat i wszystko jest ok.pozdrawiam.
        • anulaaa Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 10:03
          moja ważyła w 31tc 1,8kg le wg lekarza była i jest zresztą klocuszkiemsmile
          głowa do górysmile
    • zuju2 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 11:38
      Hej,
      myślę,że nie musisz się martwić. Ja mam termin na 27 czerwca i niestety muszę
      leżeć,bo w 26tc dostałam krwotoku. Wtedy moja coreczka ważyła 900g i lekarz w
      klinice powiedział,że jest duża. Dodał wtedy,ze ważniejszy u ewentualnego
      wcześniaka jest tydzień ciąży niż waga. Teraz moja mała waży ok 1300g, ale ja
      nie sugeruje się wagą, tylko licze tygodnie, żeby dotrwać choć do 34 tc, czego
      i Tobie życzę!!!
    • zuju2 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 11:43
      I myślę jeszcze, ze Twoja Mała będzie po prostu drobniejsza. Moja córcia będzie
      zapewne ogromniuśka, bo ma 2 starsze siostry, które urodzły się ponad 4 kilowe!
      Nasze córeczki będą rówiśniczkamismile Pozdrawiam Cie z pozycji leżącejsmile
      • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 12:17
        Dzieki za cieple slowa. Ja juz sie staram jesc samo bialko tzn jajka, sery,
        jogurty, gotowane mieso i nic nie pomagasad.
        • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 12:19
          Zuju ale zobacz. Mamy na ten sam termin porod, a Twoja dzidzia jest o 400 g
          ciezsza. To troche duza roznicasad.
    • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 19:58
      Żadna z Was nie jest w podobnym wieku ciazowym, zeby mi poradzic ile to dzidzi
      wlasciwie powinno teraz wazyc? Pliiss Odpowiedzcie na tego posta.
      • tucik Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 20:15
        moja dzidzia w 32/33 tc ważyła ok 1600 gram ale trzeba pamiętac, że usg nie
        jest w tym obliczeniu dokładne to jest przybliżona waga; wagę dziecka usg
        określa na podstawie wymiarów kości udowej, jeśli dziecko nie będzie "długie"-
        wysokie waga może wydawac nam sie mała a dziecko jest wagowo całkiem ok i na
        odwrót; a propos "podtuczenia" to wiem, że po prostu naprawdę dobre jakościowo
        urozmaicone jedzenie faktycznie powoduje, że dzieci są dorodniejsze, możesz
        spróbowac jeść też codziennie 1 tabl Materny ma wysokie zawartości witamin i
        minerałów i po niej też rodza się raczej pulchniejsze dzieci
        • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 20:21
          Jem dziennie Prenatal. Mysle, ze to to samo. Myslisz, ze jest mozliwe,zeby moja
          dzidzi w ciagu 3 tyg przybrala 700 g? Martwi mnie to, ze czym dluzej tym data
          porodu z USG coraz bardziej sie oddala - tak jakby Malenstwo nie roslosad.
          • tucik Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 08.04.06, 20:34
            u mnie data porodu z OM jest różna aż o 2 tygodnie od daty wg usg, i co usg to
            mam inną datę ale przestałam się już tym przejmować bo nic to nie da...kiedyś
            nie było usg i matki nie miały tyle zmartwień-dzieci rodziły się zdrowe po
            prpstu jedne ważyły 2500 a inne 4 kg, trzeba byc dobrej myśli ale jeśli nie
            daje Ci to spokoju to udaj się na konsultacje do innego gina z dobrym sprzętem
            najlepiej usg 3D, pozdrawiam Was serdecznie!!!
            • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 09.04.06, 08:34
              Staram sie nie martwic i raz mam lepsze dni, a raz gorsze. Tylko jakos ostatnio
              wszystko mi idzie jak po gruzie. Tu sie szyjka skraca w tempie zabojczym, tu
              mam bolesne skurcze, tutaj dziecko nie rosnie, a do tego wszystkiego doszlo mi
              chyba juz czwarte tej ciazy paskudne przeziebienie. Paranoja - nie wychodze z
              domu i jestem przeziebiona. Wrecz az smiac sie chce.
              • gabuniek Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 09.04.06, 08:56
                Hej, wiem, że łatwo pisać, ale naprawdę nie przejmuj się tak wagą dzidzi. Ja
                dużo wyjeździłam się po szpitalach i po różnych lekarzach i słyszałam jak lekarz
                mówiłm matce, że dzidzia maleńka, nie wiadomo co będzie, a potem rodził się kloc
                ! Wierz mi te badania USG naprawdę często nie są dokładne. Bywało też na odwrót:
                dzidzia miała być wielka, a rodziła się 2,3 kg. Także to jeszcze o niczym nie
                świadczy. 29 tc ciąży daje Ci już szansę na urodzenie zdrowej dzidzi nawet przy
                wadze 900g, wierz mi każdy dzień (nawet nie tydzień) jest teraz ważny i ciesz
                się każdym jednym, że dłużej jesteś w ciąży. Ja w pierwszej ciąży urodziłam
                przewcześnie (niestety 25 tc) i w drugiej od 28 tc przekładałam co dzień z
                wielką radością kartki w kalendarzu,, że kolejny dzień minął szczęśliwie. Także
                trzymaj się ciepło, dzisiaj też przełóż kartkę w kalendarzu smile i nie myśl wcale
                o wadze, gdyby lekarz czuł, że jest coś złego na pewno powiedział by Ci o tym.
                Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki pa.
                • lisiczka24 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 09.04.06, 09:36
                  Hej
                  Jeśli jestes z łodzi lub okolic to polecam usg genetyczne u prof.Respondek-
                  Liberskiej.To bardzo dobry specjalista,zrobi Ci usg i rozwieje twoje
                  watpliwosci.U nas waga synka,termin porodu i wiele innych rzeczy pokryło sie
                  idealnie z tym co pani prof.nam powiedziala na usg.Do końca ciązy byłam
                  spokojna po tym badaniu bo jest ono bardzo dokladne a profesorka super wszystko
                  opisuje i opowiada o maluszku w taki sposób ze byl to balsam na wszystkie moje
                  watpliwosci i problemy ciążowe.Twój maluszek moze bedzie drobniejszym szkrabem
                  ale to przeciez nic strasznego.Córka mojej kolezanki urodzila sie 4kg a mój syn
                  3400 a teraz jest ciezszy od niej o 1,5kg.Dzidzia nadrobi!!Pamietaj tez ze
                  dzieci rosna skokowo i kazde rozwija sie we wlasnym rytmie!Najwazniejsze ze
                  jest zdrowiutkie a waga...dzieci donoszone waza nieraz po 2 kg.Nie sugeruj sie
                  tak tym terminem porodu wg usg bo nie jest on do konca miarodajny!Ściskam Cie
                  gorąco!
    • iw77 Re: 28 tyg i 4 dni a waga dziecka :( 09.04.06, 10:10
      Dziekuje Wam brzuchatki kochane za te slowasmile.
      Niestety nie jestem z Łodzi, ale jak nadal ta waga bedzie niepokojaco niska to
      wybiore sie na USG 3d.
      I dzis przewracam kolejna karte w kalendarzu...z usmiechemsmile.
      Za 79 dni bede trzymac ta mala koparke w ramionachsmile.
    • ania.silenter Hipotrofia 09.04.06, 10:50
      Moja starsza córka urodziła się w 31 tc ze znaczną hipotrofią (1120g).
      Hipotrofię spowodowała gestoza. Ola obecnie jest zdrową, wesołą dwulatką.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka