Dodaj do ulubionych

Przyrosty wagi

11.04.06, 21:34
Ile kochane moje przytyłyście z miesiąca na miesiąc? Ja na początku ciązy
schudłam 2,5 kg. Później w miarę jak brzuszek rósł moja waga powoli się
zwiększała. Ostatnio to jest dosłownie bum. W zeszłym miesiącu 3 kg i od
ostatniej wizyty.... 5,5 kg. Jestem zdołowana. Dostałam opr od lekarza a
najlepsze jest to, że nie jadam kolacji(nie czuje głodu wieczorem) i ogólnie
mój apetyty jest teraz duzo mniejszy niż przed ciążą. Skąd więc taki
przyrost?? Boje się przyszłego miesiąca. Czy któraś z Was też ma takie
kolosalne przyrosty??
Obserwuj wątek
    • ba_warka Re: Przyrosty wagi 11.04.06, 23:22
      Mam problem z zatrzymaniem się wody w organizmie.Tyję okrutnie.Ostatnio niecałe
      3tyg.i do przodu 3kg.(a to już 39tc)
      Tyle,że mój gin. na mnie za to nie krzyczy.A wręcz powtarza,że mam pięknieć po
      ciąży a teraz dbać o siebie i maleństwo!
      Sprawdź nogi:czy nie puchną Ci kostki,naciśnij mocno łydkę z przodu-jeśli
      zostaje dołek możesz mieć ten problem co ja.
      Jeśli tak to pozostaje dużo pić i leżeć z nogami ułożonymi wyżej serca.
      Pozdrawiam
      • hanka2501 Re: Przyrosty wagi 11.04.06, 23:36
        No właśnie nogi mi puchną. Lekarz okrzyczał mnie, że to przez tycie.
        Powiedział, że zaden organizm nie wytrzyma takiego dużego miesięcznego
        przyrostu. Okazało się też że mam anemie i to też podobno wina wagi.
        • elmika Re: Przyrosty wagi 12.04.06, 08:59
          Hej,
          Anemia to nie wina wagi tylko nieodpowiedniej diety z małą ilością żelaza/
          kwasu foliowego/wit B12 i B6.
          A w którym tygodniu jesteś?
          Przyjmujesz dodatkowo witaminy, żelazo?
          Przeciętny przyrost wagi to 10-18kg w ciągu całej ciąży, jak przed ciążą
          ważyłaś za mało (niedowaga), możesz przybrać więcej.
          U mnie - przez pierwsze 3-4mies nie przybieram(to moja 4-ta ciąża, więc mam
          porównanie), teraz 30 tydzień, mam 6kg na plusie (od 5-go miesiąca przybieram
          po 2kg/miesiąc).
          Moje dzieci rodzą się zdrowe, a parę tygodni po porodzie wchodzę w swoje ciuchy
          sprzed ciąży.
          Pozdrawiam,
          Elmika
        • ba_warka Re: Przyrosty wagi 12.04.06, 10:54

Wiesz nie powiem -zmień lekarza-chociaż to stwierdzenie sie samo nasuwa,nie
          wiem w którym tc jesteś, jeśli końcówka to pójdź na konsultacje do innego gina.
          Bywa,że od puchnięcia nóg zaczyna się zatrucie ciążowe-gestoza,więc trzeba to
          kontrolować i jeszcze ciśnienie-czy nie jest podwyższone,no i bad.moczu.

Jeśli chodzi o anemię to nie znam ciężarnej,która jej nie ma.Zazwyczaj dr
          przepisuje żelazo w tabletkach i jest ok.
          Nie chcę wchodzić w kompetencje(?)Twojego lekarza ale dla własnego spokoju
          skonsultowałabym prowadzenie ciaży u innego specjalisty.
          Pozdrawiam
    • czudna Re: Przyrosty wagi 12.04.06, 09:12
      Ja w pierwszej ciaży osiągnęłam maksimum, bo przytyłam 25 kg! Lekarz się śmiał
      jak wchodziłam na wagę i witał wierszykiem: "a w piatym siedzą same grubasy,
      siedzą i jedzą tłuste kiełbasy". Mi się chciało ryczeć. Nie wiem, dlaczego
      miałam taki apetyt, bo jak się nie najadłam, to miałam mroczki przed oczami i
      było mi słabo. Może dlatego, że z dnia na dzień rzuciłam fajki?
      Teraz jestem w drugiej ciąży, w 10 tygodniu i jeszcze nie przytyłam nic, a
      wręcz schudłam. Nie przejmuj się wagą. Zejdzie po porodzie jak zaczniesz
      karmić, mniej jeść i ćwiczyć. Ja np. skakałam na skakance i znosiłam wózek z
      III piętra i zostało mi po tej "słoniej" ciąży 5 kg, których w zasadzie nie
      było widać (waga 60 kg). Nie zdążyłam ich zrzucić, bo po pół roku zaszłam sobie
      znowu...
    • agra1 Re: Przyrosty wagi 01.06.06, 20:16
      Hej, a ja mam odwrotny problem, i zaczynam sie już martwić. Od pozątku ciąży
      (rteraz jestem w 21 tc) schudłam prawie 6 kg. Faktem jest, że miałam (Imam
      nadal) sporą nadwagę, ale chyba jednak powinnam już zacząć przybierać????
      Przez pierwszy trymestr rzygałam jak kot na morzu, więc przyczyna jest, ale już
      prawie przestałam,nie miałam jadłowstrętu do czegokolwiek jadłam mniejszymi
      porcjami i częściej, ale to tyle.
      Dodam, żedziś byłam u ginki, ale zapomniałam zapytać,bo zaniepokoiła sie czymś
      i jakoś nie doszłam do tematu. Ale serduszko bije ładnie, zresztą jutro USG, to
      obejrzę maluszka.
    • kiniak22 Re: Przyrosty wagi 01.06.06, 21:53
      boze boze ile ja sie tego osluchalam od mojego lekarza jak bylam w ciazy ile
      razy poszlam na wizyte to potem kwiczalam w domu bo mnie straszyl powiklaniami a
      i tak wszystko bylo w porzadku nie mialam potem zadnych problemow przez pierwsze
      4 miesiace nic nie przytylam bo mialam takie nudnosci ze nie bylam w stanie nic
      jesc oprocz mleka pod rozna postacia wiec nie mialam sie czym tuczyc a potem
      jadlam za dwoje i chociaz sie ograniczylam jak mi waga za szybko skoczyla to i
      tak tylam tym samym tempem jedzac o polowe mniej i w sumie przytylam rowno 20kg
      z jednym tylko lekarz mial racje jak sie za duzo przytyje to potem trudniej
      zrzucic tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka