Dodaj do ulubionych

Hipotrofia

18.04.06, 20:03
Drogie Mamy!
Czy u którejs z was lekarze w czasie ciazy stwierdzili hipotrofie, a dziecko
mimo to urodzilo sie z "normalna" waga? W ktorym tygodniu ciazy urodzil sie
dzidzius? Opiszcie Wasz przypadek! Bede moze spokojniejsza, jak poczytam o
Waszych doswiadczeniach.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mmalicka21 Re: Hipotrofia 18.04.06, 20:18
      chyba to bardzo rzadka przypadłość...
      a co to własciwie jest?
      • kkatie Re: Hipotrofia 18.04.06, 20:30
        wrzuc w wyszukiwarke, juz byl tu temat hipotrofii.
        moj synek urodzil sie z hipotrofia (waga 2350 i 54 cm, dostal 10 pktow).
        a w zwiazku z tym lezelismy tylko troche dluzej w szpitalu, a pozniej rutynowe
        kontrole u neurologa, ktore wykazaly jak najbardziej prawidlowy rozwoj.
        pozdrawiam smile
        • ziutka23 Re: Hipotrofia 22.04.06, 13:24
          mam jeszcze jedno pytanie do ciebie! czy przed porodem lezalas w szpitalu?
          czytajac rozne watki o hipotrofii, dowiaduje sie, ze czesto kobiety musialy
          polozyc sie do szpitalu a to w celu monitorowania ktg, a to zeby brac jakies
          lekarstwa. bardzo bym tak nie chciala. swoja droga, to twoje malenstwo nie
          patrzac na wage jest wrecz ksiazkowesmile gratuluje!
          pozdrawiam
          • szmelka1 Re: Hipotrofia 10.05.16, 11:21
            Witam, właśnie wrociłam z badań. lekarze podejrzewają hipotrofię.Mam 38 tydzień a wg usg dzidzia waży ok 2300. Inne badania są dobre-przepływy , ktg itd.
            Kazano mi przyjść za 2 dni i zdecydują czy rozwiązać ciążę. Boję się i dostałam mało informacji? Czy to oznacza ,że będą wywoływać poród, czy będzie w takim wypadku CC? czy będę po prostu leżeć w szpitalu pod obserwacją i czekać aż poród sam nadejdzie?
            Bardzo proszę o jakieś informacje.

Odpowiedz
            • buglady Re: Hipotrofia 10.05.16, 15:03
              Mi powiedziano, że w takim przypadku będę miała cesarkę - bo wywoływanie porodu za długo by trwało zwłaszcza, że to moja pierwsza ciąża.
    • maja2081 Re: Hipotrofia 18.04.06, 20:29
      Mam to samo, jestem dopiero (albo już) w 38 tc i nie mogę się doczekać kiedy
      Amelka pojawi się na świecie i przestanę się martwić i myśleć o tym. Wcześniej
      były już o tym posty i dziewczyny pisały że wszystko było ok. Także wierze że
      wszystko bedzie ok.
      Jutro mam raczej ostatnią wizytę u lekarza, zobaczymy co będzie, kiedy
      rozwiazanie (cc).
    • 37g Re: Hipotrofia 18.04.06, 21:39
      moje dziecko już ma prawie 4 lata. W wielkim skrócie o tej hipotrofii u mojego
      dziecka- zawsze na badaniach usg wymiary miała mniejsze w stosunku do wieku
      ciażowego. w 7 miesiącu miałam juz stare łożysko i najprawdopodobniej ono było
      przyczyna opóźnionego wzrastania mojego dziecka, W 8 mies.trafiałam do szpitala
      gdzie ktg wykryło spadajace tętno dziecka i przy okazji dokładnie stwierdzono 3
      tyg opżnienie wzrostu. Dostałam aspirynke na poprawe przepływów( przepływy tez
      na granicy). I tak leżałam mies.( prawie) z monitorowanym stale ktg i łykając
      tą aspiryne , która podobno pomogła mojej małej . Ur, się 10 dni przed
      terminem - 2750g i 54 cm( długość chyba źle podali). życzę zdrówka i 0 stresów
      • ludikun Re: Hipotrofia 18.04.06, 22:11
        Uszy do gory !!! Mnie straszyli hypotrofia w pierwszej ciazy i zeczywiscie Olka
        urodzila sie malutka - 2700 w 41 tyg ciazy. U mnie tym bardziej to bylo
        niepokojace, ze ja do kurdupli nie naleze, a moj maz tym bardziej- ponad 190
        wzrostu !! Tak wiec uszy do gory, to nie musi byc hypotrofia. Dodam jeszcze,
        ze w zwiazku z tymi wszystkimi podejrzeniami dosc czesto robilam usg pod
        koniec ciazy - lepiej dmuchac na zimne. Pozdrawiam,
        Kasia
      • sandrasj Re: Hipotrofia 12.05.16, 00:09
        Ja urodziłam hipotroficzne dziecko, przytylam w ciąży 5 kg nie mogłam nic jeść, miałam lekką anemię. W 39 tygodniu miałam cesarkę, syn ważył 2700 i miał 50 cm. Przy moich gabarytach 152 cm i 57 kg, lekarze twierdzili ze nie miałam jak urodzić większego dziecka. Dziś syn ma 4,5 miesiaca, waży 6500 i ma 63 centymetry wzrostu, jest zdrowiutki.
        • j.ostopinka Re: Hipotrofia 13.05.16, 09:36
          Hipotrofia wiąże się z tym że dziecko nie rośnie tak jak wskazują normy dla jego wieku ciążowego. Przyczyn jest bardzo wiele. U mnie w trzeciej ciąży w 35 tygodniu lekarz stwierdził na podstawie badania usg hipotrofię - waga około 1900 g, kilka dni później znalazłam się w szpitalu, przez około tydzień leżałam i miałam podawane kroplówki itp., przepływy wychodziły w normie, łożysko też było wporządku i tak naprawdę nie ustalono przyczyny zahamowania wzrostu córki. Kiedy skończyliśmy 37 tydzień zrobili mi cesarkę, córka urodziła się z wagą 2120 i 52 cm czyli przez około 2 tygodnie przybrała jedynie 200g. Lekarze mówili, że lepiej będzie jeśli zacznie samodzielnie się odżywiać wtedy na pewno zacznie przybierać na wadze. Pierwsze pół roku rzeczywiście pięknie przybierała a wadze nie licząc wizyty na oiomie ale to inna historia. Teraz ma prawie 2,5 roku i jeszcze nie nadrobiła wszystkich zaległości jeśli chodzi o wagę i wzrost pomimo tego że ma sporo je również warzyw i owoców. Waży tylko niecałe 11 kg i ma koło 84 cm wzrostu. Zazwyczaj jednak dzieci z niską masą urodzeniową szybciej nadrabiają zaległości. Poza tym nie jest bardzo samodzielna jak swój wiek i nie odstaje rozwojem od rówieśników. Głowa do góry. Pozdrawiam
    • sernikpiernik Re: Hipotrofia 17.05.16, 17:59
      Syn urodził się z wagą 2450gram. Stwierdzono dystrofię wewnątrzmaciczną.
      Obecnie jestem w 33tc,sytuacja się powtarza- 1770gram przy czym powinna oscylować już przy 1900.
      • sernikpiernik Re: Hipotrofia 17.05.16, 18:00
        Syn urodził się w 38tc
      • melancho_lia Re: Hipotrofia 17.05.16, 21:58
        Sprawdź jak to w centylach wygląda. Bo 1770 to nie jest źle.
        • j.ostopinka Re: Hipotrofia 18.05.16, 09:41
          Mnie też się wydaje że 1770 wcale nie wygląda źle na 33 tydzień, ale na pewno częstsza kontrola jest wskazana. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka