Dodaj do ulubionych

ciała ketonowe w moczu

22.04.06, 09:52
Wczoraj odebrałam wyniki i mam slady ciał ketonowych w moczu. Gin nie kazał
panikowac bo to pierwsze badanie i dopiero poczatek. Kazał za to pic wiecej
płynów ( 2 - 3 litry dziennie) i jesc... no własnie, tu pojawia sie problem
bo zapomniałam co mam jesc. Chodzi zapewne o grupe pokarmow ktora cos
zawiera, ale co?? Czy ktoras z Was wie co powinnam jesc?? Pamietam ze gin
wymieniła m.in. ryz, marchewke, brukselke i wedliny.
Bede wdzieczna za odpowiedz.

Magda

ps. Przy okazji, czym moga grozic te ciala ketonowe w moczu??
Obserwuj wątek
    • pomidora Re: ciała ketonowe w moczu 22.04.06, 10:38
      Miałam podobny problem. Moja ginka mówiła, że to dlatego, że najprawdopodobniej
      dużo wymiotuję bądź jem za mało na wieczór, co powoduje że w nocy, gdy jest tak
      długa przerwa w jedzeniu organizm stara się nadrobić i 'zjada' sam siebie. Tak
      więc w moim przypadku nie kazano mi jeść konkretnych rzeczy, raczej jeść w
      ogóle. Np nie miałam dopuszczać do tego by ostatni posiłek był o 18, ale
      troszkę póżniej. Nie musiało to być wcale coś wielkiego, wystarczyło cokolwiek -
      np jogurt. Po zastosowaniu się do tych rad ciała ketonowe już się nie pojawiły.
      • meg241 Re: ciała ketonowe w moczu 22.04.06, 15:50
        Dzieki za odpowiedz. Cos mi sie wydaje ze u mnie bedzie podobnie bo wprawdzie
        nie wymiotuje ale z apetytem u mnie nie najlepiej a jedzenie wieczorem to juz w
        ogole koszmar. Chyba wiec rzeczywiscie zaczne jesc cos tuz przed pojsciem spac.
        No i mam nadzieje ze wkrotce te wszystkie dolegliwosci zoładkow mina i zaczne
        sie normalnie odzywiac.

Magda
        • markiza.24 Re: ciała ketonowe w moczu 22.04.06, 17:43
          Ja badam mocz codziennie rano na obecność ciał ketonowych, mam specjalnepaski do
          badania ich obecności. Jest to spowodowane cukrzycą ciążową. obecnośc ciał
          ketonowych w moczu oznaczałaby iż zjadam za mało węglowodanów i robię zbyt duża
          odstępy między posiłkami. Ciała ketonowe są bardzo niebezpieczne dla dziecka-
          tak twierdzi moja diabetolog. Czy miałas juz próbę obciążeniową glukozą, bo może
          jest to spowodowane cukrzycą.
          • meg241 Re: ciała ketonowe w moczu 24.04.06, 10:51
            Prob obciazenia glukoza jeszcze nie miałam bo jestem dopiero w 12 tygodniu
            ciazy. Na razie robiłam poziom glukozy na czczo i był bardzo dobry. W pierwszej
            ciazy poziom glukozy zarowno na czczo jak i po obciazeniu był tez bardzo dobry
            wiec poki co lekarz nie obstawia cukrzycy.
            Ja raczej obstawiam to ze za malo jem i robie duze przerwy miedzy posilkami bo
            meczyły mnie okropne mdlosci i brak apetytu no i jadłam dosc monotematycznie.
            Teraz zaczynam powoli lepiej sie odzywiac i wiecej pije wiec mam nadzieje ze
            nastepny wynik bedzie lepszy.

Magda
    • bastet7 Re: ciała ketonowe w moczu 24.04.06, 11:24
      Też miałał śladowe ciała ketonowe. Nie należy się tym przejmować, bo to
      przecież tylko śladwink) Ja też miałam problem z apetytem, bo mdłosci były
      strasznewink A do tego wodowstrętwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka