Dodaj do ulubionych

picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe?

26.04.06, 13:00
mam takie pytanie. Byłam wczoraj u swojego gin. i dowiedziałam sie ze piję za
dużo wody. Powoduje to podobno że mam rozrzedzoną krew, mogę przez to mocniej
puchnąć no i generalnie lekarz kazał mi ograniczy napoje. Jestem zaskoczona
bo zawsze myślałąm ze picie dużej ilości wody jest korzystene dla
zdrowia...spotkałyście się juz z czyms takim? Jestem w 27 tyg. czuję sie
ekstra, synek rozwija się prawidłowo...nie wiem co mam o tym myśleć
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe? 26.04.06, 13:23
      Z tym rozrzedzeniem krwinto przesadawink)) Ale spotkałam się z dwoma szkołami:
      jedni lekarze zakazują picia dużej ilości wody jak są obrzęki (czyt.
      zatrzymanie wody w organiźmie), a inni właśnie każą więcej pićwink)) Może
      najlepiej się samej obserwować co pomaga a co szkodzi. Zbyt mała ilość płynów
      jest na pewno bardziej szkodliwa niż ich nadmiar. Zresztą nadmiar jest usuwany
      z organizmu. A jak ma się gromadzić (czyli pojawia się upuchlizna) to i tak się
      będzie gromadzić bez względu na to czy mało pijemy czy dużo. Ważne jest, zęby w
      takiej sytuacji wykluczyć sól z pożywienia, bo to ona powoduje zatrzymanie
      wody w organiźmie.
      • ulad Re: picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe? 26.04.06, 13:57
        Myślę że lekarze powinni przyjąć jakiś współny front zaleceń dla przyszłych
        mam, bo można się w tym pogubić. Póki co nie mam żadnych problemów z
        puchnięciem więc chyba pozostanę przy tej ilości wody ktoą wypijałam do tej
        pory...
      • gogo2 Re: picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe? 26.04.06, 14:08
        Dokładnie tak. Zgadzam się. Też spotkałam się z różnymi zdaniami, bo miałam ten
        problem, czyli opuchlizne. Ale ja miałam gestozę. I kolejna różnica zdań to czy
        przy gestozie powinno być dużo ruchu czy nie............Jedni tak inni tak......
        • ajla1 Re: picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe? 26.04.06, 19:53
          Nój lekarz kazał mi pić min. 2 litry wody dziennie, ale pamietaj o tym że nie
          może to być woda wysokosodowa, więc jak kupujesz ją to spójrz na skład
          minerałów , najlepiej pić oczywiście Żywca, niegazowanego ale ja np. uważam że
          smakuje jak kranówa dlatego kupuję lekko gazowane jest o niebo lepszy. Z tego
          co wiem mało sodu zawiera też Dobrawa, inne dla ciężarnych nie za bardzo-
          Pozdarwiam!!!
    • meg241 Re: picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe? 26.04.06, 14:02
      Ja jestem obecnie w 12 tygodniu i mi lekarz ostatnio kazał pic wiecej, czyli 2
      litry a jak sie zrobi cieplej to 3 litry dziennie. Wszystko to w zwiazku z tym
      iz w moczu pojawiły sie slady ciał ketonowych.

Magda
      • bastet7 Do Meg241 27.04.06, 08:14
        Sladowe ciała ketonowe mówią właśnie o zbytnim zagęszczeniu moczu, bo się za
        mało pije, stąd zalecenie lekarzawink)) Tak czy inaczej picie (wody oczywiście
        hihi) nie szkodziwink
        Pozdrawiam.
        • kinga2877 Re: Do Meg241 27.04.06, 08:37
          Witam
          Mi też kazał gin ograniczyć płyny-bo ponoć własnie sprzyja to obrzękomsmileAle ja
          sobie nie wyobrażam nie wypicia po śniadaniu prawie od razu 1 litra wody
          mineralnej, no i generalnie napojów i owoców sobie nie żałuję.Póki co (29tc)
          obrzęków nie mam...Ale tak jak dziewczyny mówią są dwie szkoły-więc trzeba
          sobie samemu rozsądzić i obserwować siebie jaka reakcja organizmu.Kupuję
          naturalnie zmineralizowaną z małą zawartością sodu-jest super- i wcale nie
          najbardziej reklamowanąsmile))))))))
        • matuska Re: Do Meg241 27.04.06, 08:38
          Mam akurat to samo, czyli moj lekarz domowy powiedzial ze mam mniej pic bo mi
          kopytka strasznie puchna, ale za to moja gin nakazala mi pic do 3 litrow picia
          bo to wazne aby duzo pic, i badz tu madry czlowieku, a fakt faktem to odkad
          zaczelam pic jak wielblad znowu mam opuchniete mocno nogi a juz bylo tak dobrze
    • zu2ka Re: picie dużej ilości wody w ciąży, szkodliwe? 27.04.06, 08:43
      pierwsze słyszę, ciekawe jak picie wody może rozrzedzić krew!?? Zalecane jest,
      aby kobiety w ciąży wypijały co najmniej 2l płynów dziennie. Najlepiej pic
      niegazowaną wodę. Przecież to oczyszcza organizm z toksyn. A poza tym częste
      pice zapobiega odkładaniu się bakterii w pęcherzu po przez częste wypróżnianie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka