ta_etna 30.04.06, 18:46 Ma pytanie, jakie najlepiej brac witaminy jeszcze przed zajsciem w ciaze? Co polecacie przed i na poczatku ciazy? Z gory dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaszka13 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 30.04.06, 18:56 kwas foliowy przed i pierwsze trzy miesiace ciazy, potem zwykle zestawy dla ciezarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia819 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 30.04.06, 19:18 Hej Ja cały czas biore Prenatal classic i jest ok.Wyniki mam dobre, a i cena jest przystępna-100tab-35zł. 37tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 30.04.06, 19:20 lekarza zapytaj. mój zmieniał mi co jakiś czas, bo witaminy mają różne składy i nie należy cały czas brać tych samych Odpowiedz Link Zgłoś
miaa26 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 30.04.06, 19:41 Przed zajściem w ciążę należy brac tylko kwas foliowy, który po 13 tc ciąży zamienia się na witaminy. Zawsze możesz jeszcze zasięgnąc opinii swojego ginekologa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guzmania Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 30.04.06, 20:00 Wystarczy kwas foliowy i np witaminy falvit.Mój lekarz odradzał na poczatku ciąży do 12 tygodnia brać witaminy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zabuskie Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 01.06.06, 21:18 no to może Was zaskoczę, przed ciążą conajmniej na miesiąc i minimalnie do końca pierwszego trymestru ciąży bierze się elevit... niektóre z Was piszą że tylko kwas foliowy powinno się brać...decyzja należy do każdej z was co będzie brała... ale bierze się i jedno i drugie po to zeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka...to teraz fakt: Elevit zmniejsza to ryzyko o 92% (czytaj: ELEVIT nie inne witaminy!!!) a sam kwas foliowy tylko o 70%- tak podają źródła medyczne...chyba widzicie różnicę zwłaszcza że tu chodzi o nasze dziecko.... Wszystkie kobiety które w to nie wierzą niech zapytaja swojego ginka o badania kliniczne elevitu i kwasu foliowego Odpowiedz Link Zgłoś
zabuskie Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 01.06.06, 21:20 zapomniałam dodać...że falvit to zupełnie jakaś porażka i odradzam Wam go...To nie jest preparat dla ciężarnych!!! zobaczcie skład...zresztą jego dawkowanie wg producenta to 3x1 więc cenowo nie jest to na miesiąc żadna atrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
kubiaczka007 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 02.06.06, 08:41 Biorę falvit raz dziennie wyniki mam oki, a dzidzia rośnie bardzo ładnie. Wcześniej brałam kwas foliowy przez dlugi czas, bo długo się staraliśmy. Fakt, Falvit nie jest zestawem witaminowym dla ciężarnych, ale mój gin powiedział, że bez problemu mogę go brać jest oki. Na tych typowo dla ciężarnych tylko kasę zdzierają. Falvit kosztuje ok.8 zł za 100 tabletek. Rozmawiałam z teściową i ona będąc w ciąży z moim męzem (i szwagrem - miała bliźniaki) te 26 lat temu również brała Falvit i donosiła cgłopaków do terminu i byli dośc duzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka27 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 18.06.06, 19:28 Elevit powiadasz? Ciekawe że jest tak dobry a zawiera FOSFOR!! według Instytutu Żywności i Żywienia 74 % kobiet realizacja norm na fosfor jest bardzo przekroczona!!! A jak wiadomo kobieto, fosfor nie tylko obniża wchłanianie wapnia i powoduje wzrost porowatości kości ale obniża również wchłanianie witaminy D3. coś się komuś pomyliło kiedy tworzył ten preparat. jest to jedyny preparat na rynku zawierający fosfor.Badania zaś były robione na Węgrzech, tam kobiety inaczej się odżywiają. Pozdrawiam. A w pierwszym trymestrze jeśli wyniki są dobre polecam jedynie kwas foliowy (bez Falvitu ze względu na dużą dawkę witaminy A) Odpowiedz Link Zgłoś
zabuskie Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 03.07.06, 13:01 nie rozumiem skąd w Twoim poście tyle agresji... coś czuję że pracujesz dla jakiejś firmy farmaceutycznej której elevit przeszkadza w życiu... jakoś nie raczyłaś zauważysz że wogóle jest to JEDYNY preparat który ma badania i powinno byc prawo w tym chorym kraju że tylko to co zostało przebadane i jest bezpieczne dla ciężarnych może być przez ciężarne stosowane a u nas bierze się wszysko jak leci... i czeka co z tego wyniknie!...(a Węgry wbrew temu co piszesz maja podobny klimat i podobne uprawy rolne i prawie identyczny sposób odżywiania kobiet! skąd Ty to wytrzasnęłaś? ..jak nic pracujesz w firmie farmaceutycznej i siejesz tu jakiś ferment...takie mam odczucia... A fosfor nie jest jak piszesz tym złym jest niezbędny dla rozwoju płodu, przecież to jeden z BIOPIERWIASTKÓW i tylko wtedy kiedy jest w komplecie wapń i magnez łatwiej się wchłaniają... poczytaj trochę podręczniki do biochemii...no przepraszam Was ale sie zdenerwowałam Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 01.06.06, 21:41 przed zajsciem kwas foliowy np folik a w ciazy ja bralam feminatal i juz tak do konca Odpowiedz Link Zgłoś
ewik-78 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 02.06.06, 11:41 a ja biorę Feminatal N, w pierwszej ciąży brałam Maternę, ale ponoć wycofują ją. [img]www.surebaby.com/image.php? s=1&sex=m&month=sept&date=12&years=2006&c=black&bg=3[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_woo Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 02.06.06, 11:51 Podejrzewam, że nie jesteś niedożywiona, więc nie musisz brać witamin. Wystarczy sam folik. Odpowiedz Link Zgłoś
majcia2005 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 02.06.06, 12:59 Nie zgadzam się z Tobą, kobieta w ciąży powinna brać witaminy,niezależnie od faktu czy jest dożywiona czy nie. Ciąża sieje "spustoszenie" w organizmie mamy, a rozwijający się w brzuszku maluszek "wyciąga" ze swej rodzicielki wszystko to co dobre, co jest mu potrzebne do rozwoju. Dlatego też uważam i takiego zdania jest też mój ginekolog, iż trzeba zażywać witaminy - specjalne zestawy dla kobiet w ciąży. Polecam FEMINATAL N. Przyjmowałam go od 6-tego tygodnia i przyjmuję do dziś, witaminy te zaleca się bowiem również kobietom karmiącym piersią. Przez całą ciąże miałam dobre wyniki krwi, teraz są na granicy normy.., ale karmię córcię już 10 miesięcy i wyniki mają prawo być na granicy. Nie wyobrażam sobie jakie mogłyby być gdybym nie przyjmowała żadnych witamin. Wiadomo że witaminy w tabletkach nie zastąpią dobrego odżywiania się, są jednak ważnym składnikiem codzinnej diety. Co ważne a nie wszyscy ginekolodzy o tym mówią - nie każde witaminy odpowiadają mamom ciężarnym.. po niektórych można się źle czuć. Moja przyjaciółka przyjmowała początkowo prenatal, kiepsko się czuła, często miała odruchy wymiotne, ale była przekonana że tak po prostu reaguje na ciążę. Zrobiłysmy test. Przez tydzień nie przyjmowała prenatalu, objawy ustąpiły, po powrocie do tych tabletek znowu powróciły. Wypróbowała wiec feminatal n - nic się nie działo, samopoczucie super - i tak już do końca ciąży!!! Pozdrawiam wszystkie grubaski!!! A. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka27 Re: Jakie brac witaminy? Poradzcie! 18.06.06, 19:39 Witaj. mam wrażenie że są tu sami przedstawiciele firm farmaceutycznych. A ja ci powiem inaczej. nim zaczniesz brac witaminy zrób wszystkie badania. jeśli nie masz niedoborów bierz jedynie kwas foliowy. gdy czegoś ci brakuje poproś ginekologa o zestawienie wszystkich preparatów witaminowych dla kobiet w ciązy dostępnych na rynku.jeśli będzie niedokrwistość wybierz preparat z dużą dawką żelaza (tu polecam Prenatal), jeśli niedobory jodu ale brak niedokrwistości to Feminatal (ma mało żelaza), Elevitu nie polecam jako jedyny zawiera fosfor i na dodatek ma śladowe ilości cynku (żelazo zaburza wchłanianie cynku a tam jest go bardzo mało). Jeśli kupisz Prenatal to musisz dodatkowo kupić magnez zaś jeśli Feminatal wapń jeśli nie chcesz stracić zębów. Od samego początku oprócz kwasu , wapń i magnez w proporcji 2:1. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś