Dodaj do ulubionych

ospa a ciąża ?

09.05.06, 10:53
Mam takie pytanie, mojego brata synek ma wlasnie ospe nie mam z nim kontaktu
wogole ja juz przechodzilam to jak bylam mała moj brat rowniez ale czy jest
mozliwosc ze moj brat nosi wirusa w sobie i czy mogl by on przejsc w jakis
sposob na płód?
Obserwuj wątek
    • margonik Re: ospa a ciąża ? 09.05.06, 13:24
      Tymczasowo unikaj kontaktów z bratem. Twój brat jak najbardziej może być w tej
      chwili nosicielem wirusa (nawet, jeśli sam nie choruje). Ty raczej też już nie
      zachorujesz na ospę, ale po co w ogóle narażać się na kontakt z wirusem, który
      jest niebezpieczny dla dziecka. Prawdopodobnie masz już przeciwciała ospy i
      chronią one zarówno Ciebie, jak i maleństwo. Ale prawda jest taka, że nie
      zawsze ta ochrona jest skuteczna. Ja sama przechodziłam ospę trzy razy i
      naprawdę nie jestem w tym jedyna! A organizm kobiety w ciąży jest bardziej
      podatny na wirusa.
    • gowa2 Re: ospa a ciąża ? 09.05.06, 13:59
      Mój syn właśnie przechodzi ospę a ja jestem w 32 tc. Sama ospę przechodziłam w
      dzieciństwie ale nie wyobrazam sobie odizolowania od dziecka bo kto sie bedzie
      nim zajmował.
      • margonik Re: ospa a ciąża ? 09.05.06, 14:12
        Teraz izolacja nie miałaby już nawet sensu, bo z pewnościa złapałaś już wirusa
        od synka. Wirus jest rozsiewany już na kilka dni przed objawami ospy i akurat
        jest to wirus bardzo rozprzestrzeniający sie - drogą powietrzną nawet na kilka
        metrów.
    • jashka80dm Re: ospa a ciąża ? 09.05.06, 15:13
      wszytsko da sie przezyc. moja mama 21 lat temu wrocila ze szpitala z ospa. ospe tez mial moj brat, dostal ja po tygodniu. polozna srodowiskowa sie klocila ze to nie mozliwe zeby mial ospe a jednak!!! byl tyci tyci i caly w fioletowych kropeczkach smile
      • kgbx2 Re: ospa a ciąża ? 09.05.06, 17:04
        ja miałam w poprzedniej ciąży na samym poczatku - na szczęście córka jak
        malowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka