Dodaj do ulubionych

Ważne odpiszcie !!!

12.05.06, 10:53
Hej jestem w 9tc i 2 dni temu lekarka przepisała mi witaminy PREVITAL i
zapomniałam się jej spytać czy tez mam nadal brać kwas foliowy,bo w tych
witaminach jest 800,00 ug.I jeszcze jedno pytanie wyczytałam w ksiązce,że w
12tc można na 80%dowiedzięć się juz płeć dziecka czy to nie za wcześnie???
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • mada1977 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 10:57
      moj gin powiedzial ze kwas foliowy trzeba brac bez wzgledy na witaminy wiec
      biore. jesli chodzi o plec to mozna zgadywac ale sama przekonasz sie czytajac
      to forum jak czesto sa pomylki zwlaszcza tak wczesnie. pozdrawiam
    • malgosiek2 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 10:57
      Kw.foliowy bierze się do zakończenia organogenezy czyli do 12 t.c.
      Ja i tak dodatkowo brałam przez całą ciążę ponieważ kw.foliowy bierze czynny
      udział w ukł.krwiotwórczym więc dodatkowo zapobiega anemii.
      Pzdr.Gosia
    • aga19821 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 10:58
      czesc ja tez jestem w 9tyg. biore elevit prontal i kwas foliowy na witaminach
      kwas foliowy wynosi0,80mg 1 tabletka kwasu i witamin, pozdrawiam aga smile
    • kasiak37 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 10:58
      gdy zaczelam brac feminatal N to przestalam kwas foliwoy bo on znajduje sie w
      skladzie feminatalu.co do plci w 12 tc to nie ma co sie nastawiac a potem byc
      rozczarowanym.ja mam termin usg 16 maja czyli w 14 tc i nawet jak cos bedzie
      widac to nie uczepie sie tego bo natura lubi platac figla smilepozdrawiam
    • malgosiek2 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 11:01
      Oczywiście,że 12 t.c. to za wcześnie na określenie płci bo narządy wewn.dopiero
      co się wykształciły,ale jeszcze na tyle dobrze się nie rozwinęły by rozpoznać
      płeć.
      Pzdr.Gosia
    • kangurek20 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 11:05
      Dziękuję za wasze odpowiedzi.
      Pozdrawiam

• marmalada Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 11:14
      hmm... u mnie to wygladalo tak: najpierw chodzilam do pani doktor, ktora leczyla
      mnie od zawsze. ona mi powiedziala ze mam zazywac folik 2x dziennie i do tego
      witaminy. pozniej sie okazalo ze ta pani jest fajna jesli chodzi o zwykle wizyty
      ale raczej nie nadaje sie do prowadzenia ciazy wiec zmienialam lekarza i teraz
      chodze do takiego, ktorego wszystkie mamy polecajasmile on mi powiedzial zebym nie
      brala foliku - tylko witaminy. w moim przypadku jest to feminatal. od momentu
      kiedy nastapila zmiana odzywiania dzieciaczka na lozyskowe (chyba tak to sie
      nazywa) i dostalam anemii, kazal zazywac zelazo z kwasem f. - tardyferon fol
      razem z feminatalem. no i to tylesmile
      • mamka27 Re: Ważne odpiszcie !!! 19.05.06, 19:51
        mój lekarz jak byłam w ciąży przedstawił mi wszystkie preparaty i okazało się
        że najlepszy jest Prenatal, za 3 m-ce zapłaciłam 30 zł.może i ma duże tabletki
        ale brałam jedną a nie dwie! po co brać dodatkowo żelazo kiedy w tym jest max
        dawka? druga sprawa Feminatalu nie mogłam, za dużo jodu. badania T3 i T4
        wykazały że nie powinnam. jeśli nie robiłaś tych badań zrób je. pozdrawiam.
    • gosiunia11 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 12:00
      Mój lekarz też mi zalecił brać witaminy i folik przez całą ciążę, więc biorę.A
      co do określenia jeka jest płeć dziecka w 12 tc to ja bym nie ryzykowała.to
      chyba za wcześnie
    • myszzz Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 13:50
      ja bralam witaminy i dodatkowo kwas foliowy. Mnie na usg robionym w 12 tygodniu
      lekarka powiedziala to bedzie chlopak ... dzisiaj jest z nami 5 miesieczna
      coreczka smile Na tym etapie ciazy narzady zewnetrzne sie dopiero ksztaltuja.
      • aczka2 Re: Ważne odpiszcie !!! 12.05.06, 15:29
        Kwas foliowy należy zażywać do końca 3 miesiąca, niezależnie od zażywanych
        witamin (bierze on udział w kształtowaniu cewy nerwowej). Potem taka ilość już
        nie jest potrzebna i wystarczy tyle, ile jest w mieszankach witaminowych. O ile
        się je zażywa- ja zażywałam, ale nie takie ilości, jak kazał lekarz, tylko
        żadziej, bo uważam, że nie potrzebuję takich dawek witamin przy zbilansowanej
        diecie. Wyniki mam świetne w całej ciąży. Polecam za to kontrolowanie ilości
        minerałów w diecie, żeby nie nabawić się niedoborów wapnia, magnezu i fosoru- bo
        to się może skończyć rozejściem spojenia łonowego, skurczami itp. Pozdrawiam
        PS.Dużo kwasu foliowego jest w sałaciewink
    • monia853 Re: Ważne odpiszcie !!! 19.05.06, 19:56
      w 12 tygobniu raczej nie dowiesz się płci dziecka.Chyba ze lekarz powie Ci ze
      bedziesz miała vchłopca albo dziewczynkę(bo jak by nie było ma tylko dwie
      możliwości0i wydaje mi się ze te dziewczynuy które dowiedzialy się w 12 tc ze
      bedą miał chłopca to jest to tylko dziełem przypadku.Mój lekarz prowadzący
      powiedział mi ze do 15 tygodnia ciąży nie mozna rozpoznac płci pozniewaz u
      dziewczynek na poczatku pochwa wygląda jak dwa jąderka.Ja osobiście
      dowiedzialam się w 22 tc ze bedę miał chłopca.
    • karina66 płeć... 19.05.06, 20:57
      U mnie na usg genetycznym w 12t i4 dni lekarz stwierdził,że czekamy na
      synka.Byłam bardzo sceptyczna bo nie wierzyłam,ze tak wcześnie można to
      stwierdzić.Ale podobno chłopców można "dostrzec" wcześniej.I faktycznie między
      nóżkami był wystający fifronek(u dziewczynek na tym etapie jest mniejszy i pod
      innym kątem). robiłam usg na super sprzęcie(4D).Badanie robił dr.Makowski.
      No i faktycznie czekamy na synka.Potwierdziło to 5 kolejnych usg.Nie ma żadnych
      wątpliwosci.
    • dodkowska Re: Ważne odpiszcie !!! 19.05.06, 21:59
      ja brałam kwas foliowy do 5 misiaca a jesli chodzi o plec dziecka dowiedziałam
      sie w 19 tyg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka