Dodaj do ulubionych

Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć?

14.05.06, 19:19
Dziewczyny czy przy skracającej się szyjce należy bezwzględnie leżeć. lekarz
kazał się oszczedzać, wypoczywać, ponieważ szyjka znacznie sie skróciła, a
jestem dopiero w 29 tc. Bardzo się martwię. Z tego co czytam tu na forum,
większość z was w takiej sytuacji ma nakazane bezwzględne leżenie. Mąż
przejłą wszytskie domowe obowiązki. Jendka nie wiem czy mam leżeć, czy mogę
chodzić, trcohę w domu pomagać i kontynuować niedokończone sprawy zawdowe.
Obserwuj wątek
    • sja75 Re: Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć? 14.05.06, 19:37
      trzymaj sie zalecen lekarza,masz jeszcze czas żeby urodzić a jesli mąż moze
      pomagać to ok-kieruj sie dobrem bobasa.nie masz nakazu bezwzględnego leżenia
      • gruba_dynia Re: Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć? 15.05.06, 07:57
        Czy skracającą się szyjke macicy się czuje? To znaczy czy masz przy tym jakieś
        dolegliwości bólowe?
        • wordshop Re: Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć? 15.05.06, 08:45
          od kilku miesięcy skraca mi się szyjka. obecnie ma 1,5 cm (33 tc). jako że jest
          to spowodowane skurczami macicy, ginka kazała mi brać no-spę przy gorszych
          skurczach, ale nie muszę leżeć. normalnie pracuję, zajmuję się 2-letnią córeczką
          i funkcjonuję. oczywiście z wyjątkiem sytuacji, kiedy gorzej się czuję. myślę,
          że to sprawa indywidualna i zależy nie tylko od długości, ale też od kondycji
          szyjki i czynności skurczowej macicy. lepiej podziel się wątpliwościami ze swoim
          lekarzem.
        • nati_28 Gruba Dynia! 15.05.06, 11:36
          U mnie stawiał się brzuch, macica twardniała, myślę, że to były objawy
          skracającej się szyjki. Ale słyszałam, ze czasem kobieta tego nie zauważą,
          bowiem brzuch twardnieje bezboleśnie. Co miesiąc na wizycie kontrolnej lekarz
          sprawdza stan szyjki.
    • ad1977 Re: Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć? 15.05.06, 11:20
      Dziewczyny z tego ca ja sie orientuje to przy skracającej się szyjce powinno
      się duzo leżeć, jak najmniej spacerowac, przemęczać się i unikach wchodzenia po
      schodach. Jestem w drugiej ciązy i wiem co to oznacza. Przy pierwszym dziecku
      tez skracała mi się szyjka od 20 tc. WYtrwałam do 37 tc. Może dzięki temu że
      lezałam. Trzymam kciuki
      • nati_28 Re: Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć? 15.05.06, 11:35
        Dziękuję za radę. Zauwazyłam sama, że jak dużo odpoczywam, wysypiam się, nie
        stresuję, dolegliwości mijają. Nie wiem jak tam moja szyjka, to oceni lekarz,
        ale nie mam już skurczy, brzuch sie nie stawia, samopoczucie o niebo lepsze.
        Zostało mi tylko kilka tygodni. Warto dla dziecka poświęcić ten okres. A i ja
        sobie wypocznę,. Życie jest takie stresujące, wiecznie gdzieś gonimy, nie
        zaszkodzi mi wypoczynek przez te kilka tygodni.

Pozdrawiam serdecznie
    • jarzabka Re: Czy przy skracającej się szyjce należy leżeć? 15.05.06, 11:51
      Przy skracajacej sie szyjce nalezy unikac pozycji w pionie itp...
      Obecnie jestem w 37 tc i w czwartek sciagaja mi pesar. Lezalam duzo ale po
      zalozeniu pesarium moglam troche chodzic ale oszczedniesmile
      Im wiecej sie ruszalam tym wiecej skurczy mialam....
      Zycze powodzeniasmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka