Dodaj do ulubionych

Krzywa cukrowa

26.05.06, 21:11
Witam
Parę dni temu miałam robiony test tolerancji glukozy 50 gr i wyniki były
następujące:
poziom glukozy na czczo - 91
po podaniu glukozy - 143 (więc troche podwyższone).
Lekarz skierował mnie na dodatkowe badania z 75 gramami glukozy i tu wynik
wyglądał tak:
na czczo - 86
po godzinie - 169 (norma 180)
po 2 godzinach - 95 (norma 140}
Więc według mnie wyniki w normie jednak lekarz kazał mi zgłosić sie do
szpitala na dobowy pomiar cukru w związku z wysokim wynikiem po godzinie.
I w związku z tym mam pytanie czy lekarz aby nie przesadza, czy rzeczywiście
ten wynik po godzinie jest taki wysoki aby podejrzewać cukrzyce?
Obserwuj wątek
    • nati_28 Re: Krzywa cukrowa 26.05.06, 21:13
      Jak najbardziej są to prawidłowe wyniki
      • gosiapal Re: Krzywa cukrowa 27.05.06, 18:51
        wyniki w normie, ten pierwszy też w zasadzie w granicach błędu. Nie wiem po co
        lekarz kazał Ci wypijać te świństwo jeszcze raz skoro nawet przy dobrym wyniku
        i tak wysyła Cię do szpitala.
        Ale skoro tak zadecydował to nie masz wyjścia.
        Pozdrawiam
    • sarna73 Re: Krzywa cukrowa 28.05.06, 09:13
      lepiej powtorzyc, niz potem miec problem
    • moniq16 Re: Krzywa cukrowa 29.05.06, 09:37
      Ja po 50 glukozy miałam na czczo 76, po 1h 140, i skontrolowałam po 75 glukozy
      i po 1h 149, a po dwóch 131. Lekarz powiedział,ze wszytko w porzadku.
    • skrzat1977 Re: Krzywa cukrowa 29.05.06, 12:09
      Witam. Ja miałam zawyżony wynik po wypiciu 50g glukozy (miałam ok 157 ml/dl
      przy normie 100) i lekarz odrazu skierował mnie do szpitala na krzywą cukrową
      czyli wypicie 75 g glukozy oraz dobowy profil glikemi. Spędziłam w szpitalu 3,5
      dnia i wyniki okazały się super. Też zastanawiałam się po co odrazu skierowanie
      do szpitala zamiast zrobienie krzywej cukrowej gdzieś w przychodni. No ale cóż
      zastosowałam się do zaleceń lekarza, tylko sporo nerw mnie kosztował ten pobyt
      w szpitalu. Na szczęście wszystko okazało się w porządku. Z tego co czytałam na
      forum lekarze różnie podchodzą do niektórych spraw i sama nie wiem od czego to
      zależy. Ale skoro Ty krzywą cukrową masz za sobą to może Twój pobyt w szpitalu
      będzie krótszy - przecież dobowy profil glikemii trwa dobę - może dla pewności
      lepiej zrobić. A tak na marginesie dodam, że czytałam gdzieś, że najważniejszy
      jest wynik po dwóch godzinach - u mnie ten po godzinie chyba też był wysokawy a
      mimo to cukrzycę wykluczono. Mam nadzieję, że i Twoje wyniki będą ok.
    • lidols Re: Krzywa cukrowa 29.05.06, 12:34
      dziewczyny powiedzcie mi jedną rzecz:jutro idę właśnie na to badanie i lekarz
      kazał mi wypić 50g glukozy godzinę przed badaniem.wszystko się zgadza,ale jak
      określą poziom przed spożyciem tego?
      • skrzat1977 Re: Krzywa cukrowa 29.05.06, 14:58
        Jeśli masz wypić 50g glukozy to znaczy, że nie będą Ci robili krzywej cukrowej
        tylko chyba test obciążenia glukozą - pobiorą Ci krew tylko po godzinie. Jeżeli
        ten test by wyszedł źle, czego Ci nie życzę oczywiście, to dopiero wtedy robią
        krzywą cukrową, gdzie badają krew na czczo, później trzeba wypić 75 g glukozy a
        następnie pobierają krew po godzinie i po dwóch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka