mskrzynka 29.05.06, 19:19 witam wszystkie mamy i kobiety w ciazy.mam pytanko czy w ciazy mozna brac jak do tej pory kapiele w wannie czy lepiej brac prysznic?czy cieplejsza woda na nic nie szkodzi.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatusia27 Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 19:32 raczej to trzeba się myc,uważam że kompiel jest odprężająca i relaksująca więc dlaczego mamy z tego zrezygnować. ps.woda nie może być za gorąca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mskrzynka Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 19:35 no tyle to wiem ze trzeba sie myc.tylko ze ja wlasnie wole dlugie kapiele w wannie i dlatego pytam.ale dzieki za informacje.staram sie nie miec az tak goracej wody.pozrawiam buzka papa Odpowiedz Link Zgłoś
malwina79 Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 19:34 Jestem miłośniczką długich i goracych kąpieli, ale z tego co wiem lepiej w ciąży zrezygnować z takowych. Będąc w 8tc po kąpieli zaczęłam krwawić, na szczęście wszystko dobrze się skończyło, ale w szpitalu powiedzieli mi, żeby unikać gorącej wody i aby nalewać jej tyle żeby nie zasłaniała brzucha, czyli bardzo niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
mskrzynka Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 19:37 dzieki malwinko.a jednak lepiej unikac cieplych kapieli.ty jestes na to dowodem. teraz juz wszystko oki u ciebie?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 20:06 gorącej wody unikaj ale kapieli nie. ginekolog polecił mi basen chodziłam często brzuch sam mnie wynosił jakbym miała tam balon super polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 20:45 Oczywiście ze nie mozna rezygnować z kąpieli tyle ze nie w gorącej wodzie a ciepłej i nie dłuzej jak pietnascie minut nie powinno sie siedzieć w wannie Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 Re: kapiel w ciazy 29.05.06, 23:39 Uwielbiam się kąpać, robię to codziennie (wiem, wiem, potwornie wysusza skórę, no ale w końcu Wodnik jestem ), a że jestem zmarzluchem, to kąpiel aż się dymi. Pani dr też mi mówiła o unikaniu gorących kąpieli, ale nie umiem wejść do chłodniejszej wody - wstyd, ale na basenie siedzę tylko w brodziku i trzęsę się w temp. 32 stopnie! Odpukać, to już końcówka drugiej ciąży i na razie nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kapiel w ciazy 30.05.06, 10:11 ciepla, ale nie goraca, kapiel dobrze robi w ciazy, bo dziala odprezajaco na miesnie i stawy. trzeba tylko uwazac, zeby woda nie byla zbyt ciepla. brzucha nie powinno sie narazac na nagrzanie do wiecej niz 38 stopni. no i najlepiej brac kapiel, kiedy nie jestes sama, bo w ciazy roznie bywa. w wannie czy podczas wychodzenia z kapieli moze ci sie nagle zrobic slabo. Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: kapiel w ciazy 30.05.06, 18:18 czesto kapiele sa niewskazane ze wzgledu na infekcje grzybicze, ja np mam zalozony pesar biore globulki zeby nie miec infekcji i mam zakaz kapieli, tylko prysznic Odpowiedz Link Zgłoś
buzka25 Re: kapiel w ciazy 30.05.06, 19:38 hej, tez jestem w ciąży (17 tydzień)), ja codziennie biore kapiele w wannie gdyż sprawia mi to przyjemność i lepiej sie czuję. Oczywiście nie kąpie sie w wrzatku. Mówią ze kąpiel w wannie nie jest wskazana gdyż woda jest jednostajn a i z łatwościa dostaje sie do pochwy razem z bakteriami, Moim zdanie wystarczy dobrze sie umyć płynem i w trakcie wychodzenia opłukać sie prysznicem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kapiel w ciazy 31.05.06, 10:38 z kapielami jest podobnie, jak z chodzeniem na basen. nie mozna jednoznacznie powiedziec, ze jest wskazana albo, ze nie wolno. ogolnie kapiel dziala odprezajaco, wiec w ciazy przynosi ulge. jednak jak ktos ma problemy z infekcjami czy zagrozona ciaze, to chyba wiadomo, ze nie bedzie sie godzinami wylegiwal w wannie z goraca woda. jesli z ciaza nie ma zadnych problemow, to odprezajaca kapiel raczej mozna sobie co jakis czas zafundowac. jednak wszelkie watpliwosci najlepiej rozwiewac pytajac lekarza czy poloznej. Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: kapiel w ciazy 31.05.06, 10:46 Jabym brała codziennie kąpiel w wannie, to chyba bym zbankrutowała (opłaty za zużycie wody))) Gorące i długie kąpiele są niewskazane. nie tylko ze względu na ciąże, ale generalnie osłabiają serce i krążenie. Moga powodować stany zapalne pochwy, no i wysuszają skórę. Prysznic jest o niebo lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
elska79 Re: kapiel w ciazy 01.06.06, 19:24 O ILE WIEM TO RACZEJ NIE I SAMA TEGO NIE ROBIę CHOć MAM OCHOTę!wytrzymam jeszcse 4 miesiąće)) Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: kapiel w ciazy 01.06.06, 21:59 jak bylam w ciazy to prawie mieszkalam w lazience a ze uwielbiam cieplejsza wode to sie w takiej moczylam i chyba dlatego moja cora teraz tez woli cieplejsza a nie zalecane 37stopni Odpowiedz Link Zgłoś