ewcia-1980 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 08.06.06, 23:12 wyjezdzam na pare dni za granice a tam glownie beda atrakcje nad woda i w basenie a nie chce w stroju wygladac jak blada twarz Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia-1980 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 12:29 bardzo mi przykro ze ktoras z was nazwala mnie bezmozgiem a ręczę ze nim nie jestem gdyz nie pytalabym was na forum o to tylko poszla bym na to solarium bez pytania. po to jest to forum aby zapytac i poradzic sie was. czytajac takie oskarzenia chyba wiecej robie szkody mojemu dziecku bo bardzo mnie to zabolalo, co do solarium to chodzilo mi o dwa seanse po 5 minut w odstepie okolo tygodnia,na sloncu nie mam mozliwosci sie troche poopalac bo pracuje. no ale coz jezeli mialo by to zaszkodzic mojemu dzieciątku to nie ma nic wazniejszego dla mnie niz jego zdrowie. bardzo dziekuje za niektore wyrozumiale rady, ktore mnie podniosly na duchu po tak brzydkiej wypowiedzi osoby ktora bedzie okropnym rodzicem jezeli ma w sobie tyle jadu Odpowiedz Link Zgłoś
iza3108 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 02.08.06, 21:08 ja się dowiedziałam o ciąży w 6 tygodniu a wcześniej chodziłam na solarium regularnie ok 3 razy w tyg i mam zdrowego synka. Myślę że jak to jest tak wczesna ciąża to solarium nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 08.06.06, 23:12 W ciazy lepiej unikac opalania zarowno na sloncu jak i w solarium, bo moga ci sie porobic na skorze przebarwienia, takie ciemne plamy, ktore moga byc nieusuwalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.kreska Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 08.06.06, 23:30 w każdym tygodniu możesz - chyba że przestanie się domykać, a jakie mogą być skutki to już inna sprawa...radzę skorzystać z wyszukiwarki, wydaje mi się, że już dziewczyny o to pytały Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 08.06.06, 23:59 ale w regulaminie każdego solarium stoi jak byk: zabrania sie korzystania kobietom w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 00:02 A ja bym nie miała serca własnego dziecka wsadzać do mikrofalówki Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 00:38 jest mnóstwo info na google np www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,427,Solarium%20a%20ci%C4%85%C5%BCa. www.dziecko-info.com/pytania_xpert/odp_2001_04_kat06.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 09:11 ja słuchałam niedawno audycji w radio - wypowiadała się jakaś tam super specjalistka w sprawach kosmetyki. Polecała całe mnostwo zabiegow, masaży itp - właśnie kobietom w ciązy - natomiast kategorycznie zabroniła solarium. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio771 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 09:17 Oczywiście że nie. Przecież jest to szkodliwe dla płodu, zresztą dla naszej skóry też - ja mimo, że nie chodziłam po słońcu (nie mówiąc o solarium) dostałam odbarwień na skórze, lekarz powiedział, że im więcej będę na słońcu tym będę bardziej w kropki. A zresztą... zawsze można użyć kremu samopalającego, lub brązującego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_woo Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 09:22 misspigy napisała: > ja słuchałam niedawno audycji w radio - wypowiadała się jakaś tam super > specjalistka w sprawach kosmetyki. Polecała całe mnostwo zabiegow, masaży itp - > > właśnie kobietom w ciązy - natomiast kategorycznie zabroniła solarium. Pewnie dlatego tak polecała zabiegi i ciekawe czy nie podała adresu salonu? Liczyła na tabuny pań w ciąży przewrażliwionych na punkcie swojego stanu i niezły zysk. Korzystać można byle nie często i nie długo. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_ou Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 10:09 Temperatura powyzej 39C jest niebezpieczna dla plodu , moze powaznie uszkodzic uklad nerwowy dziecka. Pamietam jak chcialam isc w Maroku do lazni ( hammam) to lekarka malo mnie nie zjadla i nakrzyczala ostro. NIE WOLNO ! Zreszta indywidualna sprawa matki... Odpowiedz Link Zgłoś
optymistk-a Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 09.06.06, 12:39 Też nie lubię bladej skóry w lecie, ale jestem przeciwniczką solarium. Polecam mleczko Garniera "muśnięcie słońca", które stosuję od 3 tygodni. Efekt to lekko opalona skóra, bez plam i przebarwień, które występują po specyfikach brazujących. A poza tym nie ma ono tego makabrycznego zapachu, który utrzymuje się na skórze po zastosowaniu tradycyjnych samoopalaczy. Jestem w 25 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
pink75 Zapytaj ginekologa 09.06.06, 12:39 Najlepiej zapytaj swojego ginekologa. Problemem nie jest promieniowanie, ale jak napisała Asia_Ou temperatura (przegrzanie płodu jest szkodliwe). Jeśli wejdziesz na zimnie, dobrze wentylowane łóżko na 5 min i osłonisz brzuch ręcznikiem nie powinno się nic stać (ale to jest tylko moja opinia, a ja nie jestem lekarzem). Odpowiedz Link Zgłoś
candace1 Re: nieeeeeeeee 09.06.06, 12:47 nie wolno - wiem bo pytałam. lekarz powiedział, że skoro solar jest szkodliwy dla nas to TYMBARDZIEJ dla maleństwa a tymbardziej, że to przecież początek. ciąży - czyli b. ważny etap... Skoro będziesz przebywać na słońcu to i tak cię słonko opali, a lepiej nie ryzykować, bo różnie to może być, a potem nie wybaczysz sobie tego do końca życia, gdyby coś się stało - nawet jeśli nie byłaby to wina solarium. lepiej dmuchać na zimne. uwierz mi czas szybko leci a naprawdę nikogo nie będzie obchodziło czy jesteś opalona czy nie - a co to - pępkiem świata jesteś?? ))) Teraz pępkiem swiata jest twoje dziecko a ty jesteś ... hymmm... mało ważna (i tak już zostanie ) - oczywiście żartuję ale... Odpowiedz Link Zgłoś
aarabeskaa Re: nieeeeeeeee 09.06.06, 22:22 a mnie sie wydaje ze lekarze to najchetniej wszystkiego by zabronili...ja sie opalałam na słońcu (przy mocnym słoncu zakrywałam brzuch) i przebarwien zadnych nie miałam...nie ma co uogolniac! Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: nieeeeeeeee 09.06.06, 22:30 Spoko, ja też w ciąży np. nie rzygałam, ale to nie znaczy, że nikt w ciąży nie rzyga, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy Re: nieeeeeeeee 10.06.06, 10:05 no właśnie - moja tesciowa tez całą ciążę przechodziła jak motorek i nie mogła zrozumieć, że ja muszę leżeć... Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 idż na opalanie natryskowe 10.06.06, 10:36 ja chyba się na takowe wybiorę 50 dyszek całe ciało trzeba powtarzac zabieg co 10 dni więc miesięcznie 150 zł......trochę mi szkoda kasy ale może ze dwa razy sobie pójdę Odpowiedz Link Zgłoś
pasikonik10 Re: nieeeeeeeee 16.06.06, 23:17 a niby jak jest szkodliwy... ? zapytałaś? Znaczy- przez naskórek, skórę, tkankę podskórną, warstwę mięśni twojej macicy przenikają te szkodliwe zdradzieckie promienie i penetrują do dziecka, tak?.... Odpowiedz Link Zgłoś
marta140 Wiesz co ewcia? 10.06.06, 13:34 Lepiej kup sobie krem. Ja kupiłam Johnson, taki, który daje efekt delikatnej opalenizny. Po paru dniach stosowania skóra nabrała naprawdę ładnego, równomiernego koloru. Ja też nie lubię być blada, lecz teraz, w ciąży, myślę że słoneczko zdrowiej będzie zastąpić takim kremem. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaska Re: Wiesz co ewcia? 11.06.06, 21:35 Ewcia, mój lekarz powiedziła,że spokojnie można korzyustać z solarium ( na które zreszta sie wybieram), a tu chodzi bardziej o przegrzewanie się, żeby nie l;eżeć za długo, nie przesadzać, bo można dostać np. krwotoku ( jak będziesz leżała po 20 min i popażysz się). po prosstu z umiarem. i nie jesteś głupia czy egoistka, bo chcesz ładnie wyglądać. wkurzają mnie tu niektóre odpowiedzi..to może chodźcie z pryszczami czy ogólnie beż makijażu bo fluid też może niezdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Wiesz co jonaska 12.06.06, 02:09 Akurat solarium pogarsza cerę i pryszcze szybciej się pokażą z powodu nadmiernego wysuszenia.Poprawa stanu skóry jest tylko na krótką metę. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
agnesa-72 Re: Wiesz co jonaska 16.06.06, 16:05 Ja jestem już po raz czwarty w ciąży.Pierwsze dwie przeszłam bez żadnych komplikacji.Praktycznie mogłam robić wszystko,dlatego gdy zaszłam w trzecią ciążę byłam już na tyle cwana,aby pozwalać sobie na solarium i kompletnie się nie przejmować ciążą.Jak się zdziwiłam ,gdy nagle w 10 t.c. pojawiło się krwawienie i po tygodniu poroniłam.Teraz jestem po raz czwarty w ciąży i dmucham na zimne.Chciałabym urodzić to dziecko.Solarium chociaż tak kochane przezemnie zamieniłam na kremik samoopalający i uważam ,że wyglądam dobrze.Często dużo lepiej od innych kobiet nie w ciąży.Pozdrawiam i zalecam uważaj na siebie.Jeszcze muszę dodać,ze sam wyjazd w daleką podróż nie jest bezpieczny,jeżeli to Chorwacja z temperaturami ok.40 st. to współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga kasia_woo 10.06.06, 15:41 to co zaryzykujesz ze swoją ciążą??? o ile w ogóle jesteś w ciązy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_woo Re: kasia_woo 12.06.06, 09:12 aga55jaga napisała: > to co zaryzykujesz ze swoją ciążą??? o ile w ogóle jesteś w ciązy tak, jestem w ciąży i chodze sobie na solarium. moze nie tak jak to sobie wyobrażasz- nie biegam co 2 dzien i nie leżę tam pół godziny. nie chodze do dusznego solarium tylko klimatyzowanego. ale po co ja to pisze, to i tak nie twoją wielka głowe i tego nie jestes w stanie pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ata1980 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 16.06.06, 16:42 dziewczyno ja jestem w 25tyg ciązy i to moja pierwsza ciąza i nikt mi nie musiał podpowiadac,ze solarium wybij sobie z głowy!!!twoja mama ma całkowitą racje.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
papuga_5 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 16.06.06, 16:55 Czytalam ze nie wolno chodzic do solarium, mozesz sie przegrzac a to grozi uszkodzeniem plodu, zwlaszcza na poczatku ciazy. A poza tym moze ci sie zrobic slabo bo organizm inaczej reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
mitoch Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 16.06.06, 22:10 "Kwas foliowy (nazywany także folanem, folacyną lub kwasem pteroiloglutaminowyrn) to witamina z grupy B (B9). Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Występuje w naturze w postaci folianów. Nasz organizm nie potrafi go wytwarzać (jak np.: witaminy D3) i musi być on dostarczony z pożywienia bądź preparatów farmakologicznych. Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych – materiału genetycznego komórek i dlatego jest niezbędny w procesie wzrostu i rozmnażania. Jego obecność jest konieczna do powstawania w szpiku czerwonych krwinek, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Usprawnia pracę układu pokarmowego." "kwas foliowy jest niezwykle „wrażliwą” witaminą, produkty tracą go pod wpływem promieni UV(50-70%)". wnioski wyciągnij sama, 5 tydzień - przebiega organogeneza a kwas foliowy powinnaś łykać... Odpowiedz Link Zgłoś
karolisia26 Re: dodkowska, mogę założyć Twój fanclub? ;) 16.06.06, 23:01 co ta dodkowska wypisuje??????????? o matko... Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Tak. n/t 02.08.06, 19:26 triss, skoro juz obalasz wszystkie wartosci ciezarnych, to chociaz wytlumacz dlaczego ) no dalej, na poprawę CHumoru Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 02.08.06, 20:27 dziewczyny!!!az przykro tego czytac skąd w Was przyszłych mamach tyle jadu!!!czasami mam wrazenie ze niektóre dziewczyny siedza na forum tylko po to zyby komus nawrzucac...dajcie sopkój jak smieszy WAS pytanie to nie piszcie nic chyba wiecie same po sobie ze kobieta w ciazy jest bardzo delikatna i takie słowa moga naprawde zobolec mi osobiscie byloby bardzo przykro po takich wyzwiskach.....oczywiscie solarium jest zabronione na słoneczku mozna troche ale ja z tego nie korzystam w 3 tc byłam na Krecie i kobiety bedące ze mna w hotelu tak mnie nastraszyły co do opalania ze wole byc ostrożna posmaruj sie somoopalaczem ponoc nieszkodliwy...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nina1984 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 05.08.06, 14:25 Pracuje jako menadzer solarium a ze jestem w 41 tyg ciazy to wiem na ten temat "troszeczke". Co do opalania kobiet ciezarnych to polityka naszej firmy jest taka ze po prostu nie pozwalamy na to, ale jest to raczej polityka typu "dmuchanie na zimne". Kobiety ciezarne moga sie opalac ale z glowa. Promienie UV nie moga uszkodzic plodu. Szkodliwe jest natomiast przegrzanie, szczegolnie w pierwszym trymestrze. Moze ono bowiem spowodowac krwawienie lub zaslabniecie. Wiadomo ze kobiety czesto odczuwaja mdlosci w pierwszym trymestrze, niewarto wiec zwiekszac ryzyka omdlenia po przez nagrzewanie sie w trakcie opalania. Jezeli jednak kobieta czuje sie dobrze to nie ma przeciwskazan do opalania. Powinno sie jednak zachowac co najmniej kilkudniowe odstepy miedzy sesjami, uzywac profesjonalnych kremow do opalania w solarium, wybierac lozka duze i DOBRZE KLIMATYZOWANE, no i warto przed i po sesji napic sie zminej wody. Jezeli opalamy sie w kabinie stojacej, to wskazane byloby rozniez popijanie zimnej wody w trakcie sesji. Co do przebarwien na skorze: w trakcie ciazy zmienia sie pigmentacja skory, staje sie ona wrazliwsza na promienie UV, jednak przebarwienia czesto pojawiaja sie same z siebie, a po prostu uwidaczniaja i poglebiaja podczas i po opalaniu. Opalanie zwieksza rowniez nieznacznie ryzyko wystapienia przebarwien na skorze jesli do tej pory sie one nie pojawily. Ale regula jest taka, ze niektore kobiety beda mialy na skorze przebarwienia niezaleznie od tego czy sie opalaja czy nie, podczas gdy inne nie beda mialy zadnych plam pomimo opalania. Tak czy inaczej przebarwienia znikaja z reguly ze skory po ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: czy w 5 tygodniu ciazy moge isc na solarium?? 05.08.06, 15:13 no to jesli pracujesz jako mgr solarium to pewnie tez wiesz o mozliwosci zaklocenia organogenezy w I trymestrze przez promienie UV, prawda? Promienie zmieniejszaja przyswajalnosc kwasu foliowego, a co za tym idzie wszelkie konsekwencje niedoboru kwasu takie powiedzmy wady cewy nerwowej na przyklad... Ostrozna bylabym wiec z twierdzeniami, ze 'nie moga uszkodzic plodu' Odpowiedz Link Zgłoś