tyma1 14.06.06, 17:48 Dlaczego do fenoterolu lekarz dodał wam isoptin. Moja pani ginekolog na skurcze przepisała mi zestaw fenoterol + staveran (na złagodzenie kołatania serca wskutek branai feoterolu). Ciekawa jestem czy jednak ktoś też to dostał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kejti_82 Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 14.06.06, 17:57 ...ja będąc w szpitalu (zakładali mi szew okrężny na szyjkę macicy) dostawałam do fenoterolu METOCARD. Jak wyszłam do domu i poszłam na pierwszą "poszpitalną" wizytę u mojego gina, on przepisał mi własnie STAVERAN (podobno takie samo działanie, jak METOCARD) - okazuje się, że oba leki sa tak samo szkodliwe, ale co zrobic Mi serce po fenoterolu tak "kołacze", ze nie moge nie brac leków oslonowych. A co do ISOPTINU, to podobno jest najwłasciwszy, jako lek osłonowy dla kobiet w ciazy, chociaz w zasadzie (z tego co udalo mi sie wyczytac), nalezy dokladnie do tej samej grupy ryzyka, co dwa poprzednio wymienione. Ja mam tylko nadzieje, ze uda mi sie odlozyc te wszystkie smieszne lekarstwa na jakies dwa tyg. przed porodem i ze jakos mi sie chociaz troche organizm oczysci z tych swinstw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tyma1 Kejti? 14.06.06, 18:13 A kiedy oni decydują się na założenie tego szwu? Jak rozwarcie i skurcze postepują? Pytam bo mam skurcze i rozwarcie, i sesję na studiach przez najbliższe 3 tygodnie, więc nie mogę leżeć cały czas w łóżku. Powiem szczerze, że jak do tej pory tak bardzo się przejmowałam tym, że ciąża jest zagrożona, że nie pomyślałam nawet o szkoldiwości tych leków. Zakładam, że to mniejsze złe w naszej sytuacji...Oby Odpowiedz Link Zgłoś
kejti_82 ...odnośnie szwu... 15.06.06, 16:31 ...o jego zalozeniu w moim przypadku zadecydowal gin prowadzacy. Nie mialam rozwarcia, ale szyjki juz prawie nie bylo i byla strasznie miekka, jak do porodu. Bylam wtedy w 26 tc, a szew zaklada sie do 27 tc. Skierowal mnie do szpitala i tam ordynatorka stwierdzila, ze to juz za pozna ciaza, i ze za duze ryzyko tego szycia, ale po konsultacji ze swoim zastepca stwierdzila, ze jesli mnie nie zszyja, to najpozniej za dwa tygodnie urodze, wiec w sumie to byl taki ryzyk fizyk. Dzieki Bogu mijaja juz dwa miesiace od zalozenia i jest wszystko ok To znaczy caly czas leze i wszystko mi podobno tylko na tym szwie "wisi", ale moglo byc duzo gorzej. A generalnie nie wiadomo od czego mi sie ta szyjka tak skrocila i zmiekla. Moj doktorek podejrzewa, ze wlasnie od skorczy. U mnie pojawialy sie juz od 4 tc. Takie bezbolesne twardnienia brzucha. W 16 tc bylo ich juz naprawde duzo. Dostalam Magne-B6, ale wcale nie pomagal. Okolo 25 tc brzuch twardnial mi juz prawie 30 razy dziennie no i prawdopodobnie to spowodowalo, ze stalo sie tak, jak sie stalo. Ja w zasadzie od 16 tc leze plackiem. Na spacerze nie bylam juz tyle czasu, ze ho ho, nie liczac spacerkow do toalety Mam nadzieje, ze u Ciebie nie bedzie tak strasznie jak u mnie, ale oszczedzaj sie ile mozesz, bo to naprawde nie ma zartow. Pozdrawiam goraco Ciebie i Twoj brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
emma791 Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 14.06.06, 18:29 Isoptin dodawany jest do fenoterolu ze względu że ten drugi powoduje dodatkowo przyspieszenie akcji serca (dlatego jest kołatanie serca czy też drżenie rąk). Isoptin zapobiega temu, tak samo jak metocard czy jakis inny lek z tej grupy. Są to leki które biorą ludzie mający problem z nadciśnieniem czy też tego typu problemami. Nie są to żadne leki osłonowe i nie sa szkodliwe. A fenoterol+isoptin, metocard czy też staveran bierze się do końca 37 tyg. ciąży. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tyma1 Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 14.06.06, 18:33 dobiłaś mniebo mi spadło ciśnienie w drugim trymestrze, a teraz jeszcze pot ych lekach robię się 'ciekawsza', siedzę w fotelu, mąż cos do mnie mówi, a ja patrzę przez niego, i średnio wiem, co się dzieję...Moja tegoroczna sesja na studiach będzie wyjątkowa. Dziękuję bardzo za info! Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 14.06.06, 19:09 isoptin dostałam do fenoterolu i łagodził kołatanie serca i drżenie rąk, ale brałam go tylko przez 5 dni, bo potem mój organizm jako tako przyzwyczaił sie do fenoterolu i kołatanie niemal zupełnie ustało a drżenie rąk ustęuje po kawce podobno lepiej nie brać tych leków jeśli nie trzeba, więc popróbujcie odstawić, mojej koleżance też się udało po kilku dniach fenoterol biore nadal, jestem w 34 tc Odpowiedz Link Zgłoś
rogusia2 Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 15.06.06, 09:48 Ja nie mam żadnego kołatania po Fenoterolu i w ogóle nie tknęłam isoptinu, który dostałam. Czuję niewielkie drżenie rąk ale nie na tyle, żeby mi to przeszkadzało /jestem niskociśnieniowcem/. W ulotce isoptinu jest napisane, że w ciązy należy stosować bardzo ostrożnie więc wolę tego nie brać. Szczerze mówiąc nie skonsultowałam tego z lekarzem. Czy któaś z was dostała Fenoterol bez "dodatków"? Odpowiedz Link Zgłoś
adassia Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 15.06.06, 10:23 Fenoterol prawie zawsze bierze się z lekami powstrzymującymi kołatanie serca.Ja przed ciążą leczyłam się na nadciśnienie kilka lat.Byłam na leku nowej generacji Lokren który nie był (bo nie można)testowany na kobietach w ciąży.Musiałam przejść na inne leki isoptin , staveran oraz dopegyt.Te leki pomimo iż mają grupę "c" nie szkodzą dziecku.Pytałam kilku lekarzy i każdy z nich był tego samego zdania.Te tabletki to podstawowy zestaw na nadciśnienie podawany w przypadku nadciśnienia u kobiety ciężarnej.Ja też czasami na kilka dni jestem w stanie żyć bez tabletek ale po jakimś czasie , czasami zmiana pogody powoduje , że niestety do nich powracam.Nadciśnienie jest dużo bardziej niebezpieczne dla nas i dla naszego dziecka niż te tabletki Odpowiedz Link Zgłoś
madzik19811 Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 15.06.06, 22:47 Ja tez przy dwoch ciazach "zagrożonych" musiałam brac fenoterol+isoptin nic nie zaszkodził moim dzieciom a isoptin jest na skołatane serce Odpowiedz Link Zgłoś
lenkao Re: ispotin, do dziewczyn stosujących 20.06.06, 11:29 A moim dzieciom niestety ispotin bardzo zaszkodzil... W ulotce jest napisane :''Lek mogą zażywać pacjentki w ciąży jedynie, gdy korzyści dla matki przewyższają w opinii lekarza potencjalne zagrożenia dla płodu''. Bralam lacznie z fenoterolem w dwoch ciazach wysokiego ryzyka. Strasza corka ma astme,wsteczny odplyw moczu i zwezenie cewki moczowej,a mlodsza rowniez astme i zaburzenie psychiczne. W ciazy dblalam o siebie bardzo,nie przebywalam w zadymionych pomieszczeniach,zazywalam folik pol roku przed ciazami i w trakcie ciazy i naprawde na siebie uwazalam. Widac cos za cos.Gdyby nie fenoterol i isoptin,moich dziewczynek nie mialabym w ogole Odpowiedz Link Zgłoś